Kaip spaudos konferencijoje pranešė Sveikatos apsaugos ministras, nuo birželio 1 dienos įsigaliojo sąrašas Europos sąjungos šalių, iš kurių atvykus nebereikia privalomai izoliuotis. Tokiose šalyse, pasak ministro, užsikrėtimų atvejis COVID-19 per 14 dienų neturi viršyti 15 atvejų 100 tūkstančių gyventojų. Šalių sąrašas bus atnaujintas kiekvieną savaitę.

Taip pat pirmadieniais bus skelbiamas savivaldybių sąrašas, kurių sergamumo COVID-19 vidurkis viršys Lietuvos vidurkį.

„Tose savivaldybėse bus intensyviau testuojama, daugiau imama mėginių, daugiau tikslinio testavimo. Šį pirmadienį 6 savivaldybėse sergamumo rodiklis viršijo Lietuvos vidurkį. Tai yra Vilniaus miestas, Vilniaus rajonas, Lazdijai, Ignalina, Šalčininkai ir Skuodo rajonas. Šiuose rajonuose bus planuojama daugiau testuoti“, – sakė A. Veryga.

Aurelijus Veryga

Kaip sakė ministras, pagal Lietuvos statistiką, nuo COVID-19 didesnis mirtingumas yra daugiau nei 60 metų sulaukusiems žmonėms.

„Tačiau intensyvesnė hospitalizacija, kai žmogui prisireikia pagalbos ligoninėje, prasideda maždaug nuo 65-erių metų. Didžioji dalis mirusiųjų nuo koronaviruso turėjo ir gretutinių ligų. Tai širdies ir kraujagyslių ligų, taip pat nemaža dalis sirgo onkologinėmis ligomis, tačiau turėtume suprasti, kad šios ligos nebūtinai žmogui yra mirties nuosprendis. Taip, kaip atsitinka ir kitų virusinių infekcijų atvejais, kaip, pavyzdžiui, gripo infekcijos atveju, labiau pažeidžiami yra tie, kurie jau turi kokių nors lėtinių ligų“, – sakė SAM vadovas.

Ligoninėje – 64 pacientai

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė spaudos konferencijoje sakė, ligoninėse šiuo metu gydomi 64 pacientai, iš jų reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuose – 3, dirbtinė plaučių ventiliacija taikoma 1 pacientui, su deguonies kaukėmis gydomi 18 pacientų.

„Per vakar dieną patvirtinti 3 COVID-19 infekcijos atvejai. Visi atvejai registruoti Vilniaus apskrityje. 1 atvejis susijęs su židiniu Santaros klinikose, tai yra Santaros klinikų artimas asmuo. Antrasis susirgęs yra Respublikinės Vilniaus psichiatrinės ligoninės slaugytoja, ji išaiškinta profilaktinio tyrimo metu, jokių simptomų nejuto. Nustatyti 8 darbuotojai, kurie turėjo didelės rizikos sąlytį, ir 8 pacientai. Trečiasis vakar susirgęs asmuo yra Respublikinės Vilniaus psichiatrinės ligoninės slaugytojos padėjėja. Asmuo simptomų nejaučia“, – sakė R. Lingienė.

Penktadienį ir šeštadienį, pasak R. Lingienės, buvo nustatyta 13 naujų koronaviruso užsikrėtimų. 1 – Telšių apskrityje, 2 Utenos, 2 Klaipėdos, 8 Vilniaus apskrityje. 4 atvejai buvo įvežtiniai – du iš Švedijos, vienas iš Anglijos ir vienas iš Danijos. 6 susiję su Vilniaus miesto klinikinės ligoninės ir Santaros klinikų židiniu.

„Vienas asmuo, susirgęs COVID-19 infekcija, mirė, bet mirties priežastis jam nustatyta kita, jam buvo sunkios formos kardiomiopatija“, – sakė R. Lingienė.

Penktadienį buvo registruoti 2 mirties nuo COVID-19 atvejai. Mirė 81-90 metų amžiaus grupės asmuo, turėjęs gretutinių susirgimų. Antras asmuo priklausė 51-60 metų amžiaus grupei ir taip pat turėjo gretutinių susirgimų.

Ką būtina žinoti grįžtantiems į Lietuvą?

Kaip sakė R. Lingienė, nuo šiol grįžtantiems iš užsienio dėl COVID-19 tyrimai daromi nebebus, o į izoliavimosi vietą, jei to reikia, asmenys gali nuvykti bet kokiu transportu, savivaldybių transportas tam naudojamas nebebus.

Be to, net ir tie asmenys, kurie turi grįžę iš užsienio izoliuotis, iš savo izoliavimosi vietos galės išeiti ir nueiti ne daugiau kaip 1 kilometrą. Vis dėlto šiems asmenims vis dar draudžiama eiti į masinio susibūrimo vietas, taip pat ir prekybos centrus, kavines.

Rolanda Lingienė

Be to, asmenys, kurie turi grįžę iš užsienio izoliuotis, iš savo izoliavimosi vietos galės išeiti ir nueiti ne daugiau kaip 1 kilometrą. Vis dėlto šiems asmenims vis dar draudžiama eiti į masinio susibūrimo vietas, taip pat ir prekybos centrus, kavines.

„Asmenys, atvykę iš užsienio, jei jiems reikalinga izoliacija, gali izoliuotis su kitais šeimos nariais tik jiems sutikus priimti asmenis, kurie grįžo iš užsienio“, – sakė R. Lingienė.
Ministro teigimu, žmones, atvykusius į Lietuvą iš kitų šalių, privalomai laikyti namuose neleidžiant jiems išeiti į lauką būtų neteisinga.

„Jų neišleisti visiškai, dabar esant geram orui, nesilankant išvardintose vietose, prekybos centruose ar kitur, kur žmonės būriuojasi, matyt, nebūtų labai didelės logikos juos tiesiog uždaryti ir tokiu būdu izoliuoti“, – sakė A. Veryga.

Pirmadienį į Lietuvą lėktuvais atvyksta apie 400 keleivių

Pasak ministro, šiuo metu psichologinė lietuvių sveikata blogėja, tačiau kaip stipriai – priklauso nuo amžiaus grupės. Dėl šios priežasties Vyriausybė jau yra pristačiusi planą, kaip bus stengiamasi pagerinti gyventojų psichologinę sveikatą.

Ministro paklausus, kokiais kriterijais remiantis būtų nutrauktas karantinas, A. Veryga atsakė, kad tokių pagrindinių kriterijų yra 4, tačiau jie – rekomendaciniai, nors dabartinė padėtis rodo, kad situacija artėja prie karantino nutraukimo.

„Paskutiniai duomenys paskaičiuoti gegužės 29 dieną. Buvo 4 kriterijai patvirtinti. Suminis sergamumo rodiklis, kuris buvo sprendimo priėmimo metu, tai buvo 5,9, yra sumažėjęs iki 5,3. Tai reiškia, kad dinamika yra gerėjanti. Probleminis kriterijus yra tas, jog ne mažiau nei 90 proc. per savaitę nustatytų naujų COVID-19 atvejų būtų susiję su lokalizuotais ir valdomais ligos protrūkiais. Priimant šituos kriterijus jis buvo 95,1, o 29 dieną buvo 85,19, tai reiškia, buvo daugiau atvejų, kurie buvo susiję su nelokalizuotais protrūkiais. Tai vienintelis kriterijus, kuris buvo pablogėjęs per savaitę. Trečiasis kriterijus buvo vidutiniškai naujų nustatytų ligos atvejų dalis. Turėjo būti neviršijama 0,5 proc., gegužės 29 dieną buvo 0,16 proc. Paskutinis kriterijus – buvo nustatyta, kad turėtų būti ne daugiau kaip 5 įvežtiniai ligos atvejai. 29 dieną buvo 4 atvejai“, – sakė A. Veryga.

Pildoma

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) birželio 1 d. duomenimis:

  • Patvirtintų ligos atvejų skaičius konkretiems žmonėms: 1678
  • Sergančių žmonių skaičius: 363
  • Per vakar dieną patvirtintų naujų COVID-19 susirgusių žmonių skaičius: 3
  • Mirusiųjų nuo koronaviruso žmonių skaičius: 70
  • Užsikrėtusieji koronavirusu, mirę dėl kitų priežasčių: 9
  • Pasveikusių žmonių skaičius: 1236
  • Izoliacijoje esančių žmonių skaičius: 336
  • Paveiktomis teritorijomis laikomos visos šalys


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (132)