Pasak laiško autorių, atvykus į Lietuvą iš pasieniečių lietuviai gavo specialias anketas, kurias užpildę patys paklausė dėl privalomo COVID-19 tyrimo. Tačiau gautas atsakymas nustebino – jiems buvo pasakyta, kad toks tyrimas tikrai neprivalomas.

Po kiek laiko paskambinus į koronos karštąją liniją numeriu 1808 ir papasakojus, kad dviese ką tik parvyko iš Norvegijos per Saločių pasienio punktą bei paklausus dėl privalomojo koronaviruso tyrimo, atsakymas vėl buvo toks pat – tikrai neprivaloma, tik rekomenduojama. Vis dėlto skaitytojai, nusprendę, kad išsitirti reikia, užsiregistravo šiam tyrimui ir šiuo metu yra saviizoliacijoje.

Tad kaip yra iš tiesų? Ar tikrai tyrimas iš užsienio atvykusiems asmenims dėl COVID-19 yra neprivalomas?

Grįžusiems iš užsienio: privaloma izoliacija ir tyrimas

Kaip trečiadienį spaudos konferencijoje sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė, šiuo metu visiems grįžusiems iš užsienio šalių būtina per 48 valandas užsiregistruoti į mobiliosios patikros punktą dėl COVID-19 tyrimo. Ar asmuo užsiregistravo šiam tyrimui savo duomenų bazėje mato NVSC specialistai.

Rolanda Lingienė

„Buvo gauta daug nusiskundimų, nes anksčiau reikėjo užsiregistruoti per 24 valandas, tuo metu buvo išplėstos testavimo apimtys ir tą padaryti buvo tikrai sunku. Atsižvelgus į situaciją, užsiregistravimo laikas buvo prailgintas, – spaudos konferencijoje sakė R. Lingienė.

– O kad šie tyrimai tikrai atliekami, tą patvirtina ir keletas nustatytų teigiamų atvejų, visi pastarosiomis savaitėmis patvirtinti įvežtiniai atvejai Lietuvoje ir buvo išaiškinti atlikus tepinėlio paėmimą mobiliajame punkte“.

Pasak R. Lingienės, lėktuvais atvykę į Lietuvą asmenys pasirašo izoliacijos taisykles, jei neturi savo transporto ar artimas asmuo negali jų pasiimti, savivaldybės organizuoja šių žmonių nugabenimą į pasirinktą saviizoliacijos vietą. Jei namuose izoliuotis asmenys negali, savivaldybė suteikia ir izoliacijos vietą. Jie taip pat patys per 48 valandas turi užsiregistruoti tyrimui.

„Tepinėliai oro uostuose buvo paimami tik keletą dienų. Vėliau tai nebebuvo daroma, nes oro uostuose sudaryti tinkamas higienos sąlygas yra be galo sunku“, – sakė NVSC Vilniaus departamento vadovė.

Net ir gavus neigiamą atsakymą, izoliacija būtina

Dar vienas kartais girdimas teiginys, jog gavus neigiamą atsakymą griežtai izoliuotis nebereikia. Tačiau tai – netiesa.

Izoliavimosi sąlygos nesiskiria net ir gavus neigiamą rezultatą. Jei asmens atliktas tyrimas neigiamas tik atvykus iš užsienio, tai nereiškia, kad žmogus neužsikrėtęs. Viruso koncentracija nosiaryklėje dar gali būti ne tokia, kad būtų galima patvirtinti COVID-19 ligą. Todėl izoliacijos taisyklės net ir po neigiamo rezultato lieka tokios pat. Bet, jei asmuo būtų užsikrėtęs, atsakymas būtų teigiamas, būtų iškart imtasi reikiamų gydymo priemonių ir izoliacija būtų peržiūrima“, – spaudos konferencijoje pasakojo R. Lingienė.

R. Lingienės paklausus, kaip galėjo nutikti, kad Koronos karštosios linijos darbuotojai teigė, jog grįžus iš Norvegijos atlikti COVID-19 tyrimą neprivaloma, NVSC atstovė atsakė, kad klaidų gali pasitaikyti visur.

„Dirba ne robotai, o žmonės, darbo krūviai ten milžiniški, todėl gali ir jie suklysti. Galbūt asmenys paklausia ne visai tiksliai, su tuo irgi susiduriame. Vėlgi norėčiau pasakyti, kad bendrai ši linija informuoja teisingai, bet galbūt pasitaiko atvejų, kai kažkas suklysta. Kol nepriimtas kitoks sprendimas, grįžusiems iš užsienio reikia užsiregistruoti COVID-19 testui ir izoliuotis 14 dienų taip pat būtina“, – sakė R. Lingienė.

Su visais susisiekti nespėja

Dar viena žinutė, kurią pranešė „Delfi“ skaitytojai – jog šiuo metu su parvykusiais iš užsienio NVSC specialistai nebesusisiekia.

„NVSC specialistai bendrauja kasdien su didelės rizikos sąlytį turėjusiais asmenimis. Tai yra asmenimis, kurie turėjo sąlytį su susirgusiuoju. Su asmenimis, kurie atvykę iš užsienio, buvo susisiekiama pačioje pradžioje, nes nebuvo sistemos. Dabar viskas yra oro uostuose, kituose sienų kirtimo punktuose, sausumos, jūros, NVSC specialistai, tikiu, kad nuoširdžiai ir įdėmiai bendrauja su keleiviais ir informuoja juos apie izoliavimosi sąlygas, režimą, asmenų prievoles, teisinę atsakomybę ir pasekmes, – sakė R. Lingienė.

– Nėra tiek pareigūnų, yra visiškai neįmanoma prie kiekvieno asmens pastatyti po pareigūną. Mūsų pajėgos dabar nukreiptos yra į viruso grandinės atsekimą, į kiekvieno atvejo diagnostiką ir židinių lokalizavimą. Jei kreiptume dėmesį į ne pirmos svarbos darbus, mes tiesiog nespėtume dirbti. Kiek teko domėtis, kitose šalyse situacija labai panaši“.

„Delfi“ primena, kad grįžusiems iš Baltijos šalių – Latvijos ir Estijos privaloma saviizoliacija nėra būtina. Taip pat nereikia atlikti ir koronaviruso tyrimo bei užpildyti NVSC anketos.

Be to į Lietuvą dėl darbo, verslo ar studijų gali atvykti Lenkijos piliečiai, taip pat ir Lenkijoje teisėtai gyvenantieji. Jiems irgi netaikoma privaloma 14-likos dienų izoliacija, jeigu per pastarąsias 14 dienų iki atvykimo į Lietuvą jie nebuvo išvykę iš Lenkijos. Tokios pat sąlygos galioa ir Lietuvos piliečiams, parvyksiantiems iš Lenkijos, kai buvo vykstama verslo, darbo ar studijų reikalais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (84)