Kaip BNS sakė sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos patarėja Lina Bušinskaitė, taip ieškoma naujų būdų, kurie leistų „lengviau identifikuoti naujus infekcijos židinius ir padėtų priimti reikiamus sprendimus, jei kiltų nauja banga“.

„Vienas iš jų – savanoriškai ir anonimiškai pačių gyventojų pildoma anketa, Izraelio kolegų patirties pagrindu sudaryta Lietuvos statistikos departamento. Jos idėja – leisti žmonėms patiems dalyvauti nustatant koronaviruso židinius, reguliariai, kas savaitę, pateikiant informaciją apie savo savijautą, susijusią su galimais ligos simptomais, taip pat aprūpinimą dezinfekcinėmis priemonėmis darbo vietose, sergamumą lėtinėmis ligomis ir panašiai“, – teigė ministro patarėja.

Anot jos, tai leistų sukurti naują stebėjimo sistemą žemėlapyje, t.y. galimybę matyti vaizdą pagal regionus ar „netgi miestų rajonus, gatves“.

„Turint šiuos duomenis, galima operatyviau reaguoti priimant sprendimus dėl pacientų ištyrimo. Pavyzdžiui, dar tik įtariant grėsmei atsirasti židiniui, masiniam sirgimui tam tikrame regione“, – sakė L. Bušinskaitė.

Ar pritarti šiam siūlymui, Ministrų kabinetas spręs trečiadienį.

Pasak L. Bušinskaitės, gavęs Vyriausybės pritarimą, departamentas turėtų būti pasirengęs prireikus gyventojams sudaryti sąlygas pildyti sukurtą anketą per mobiliąją programėlę.

„Sprendimas būtų tarsi uždegta žalia šviesa rengiantis galimai naujai bangai, ši programėlė būtų kuriama bei naudojama tik prireikus“, – sakė ministro patarėja.

Lietuvos statistikos departamentas kovo pabaigoje jau parengė virtualų žemėlapių rinkinį, leidžiantį analizuoti įvairius su Covid-19 virusu susijusius statistinius duomenis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)