Šis sprendimas buvo priimtas praeitą savaitę žurnalui „The Lancet“ paskelbus straipsnį, rodantį, kad hidroksichlorokvinas COVID-19 pacientams gali padidinti mirties ir širdies veiklos sutrikimų riziką, per virtualią spaudos konferenciją sakė PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas. Jis pridūrė, kad PSO remiami tyrimai „sustabdyti, kol bus iš naujo patikrintas saugumas“.

„Šis susirūpinimas susijęs su hidroksichlorokvino ir chlorokvino naudojimu COVID-19 gydyti“, – nurodė PSO generalinis direktorius. Jis pridūrė, kad šie preparatai gali būti toliau naudojami gydyti žmonėms, sergantiems maliarija arba autoimuninėmis ligomis.

Šiuo metu tebetiriamos galimybės koronavirusinę infekciją gydyti kitokiomis priemonėmis, įskaitant eksperimentinį preparatą remdesivirą arba kombinuotąją terapiją, pasitelkiamą gydant ŽIV užsikrėtusius pacientus.

Kaip sakė Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas, vadinamojo Solidarumo tyrimo (Solidarity Trial), kuriame dalyvauja šimtai ligoninių keliose valstybėse, bandančių įvairius galimus COVID-19 gydymo būdus, vykdomoji grupė atsargumo sumetimais sustabdė hidroksichlorokvino klinikinius tyrimus.

Tačiau kelių kitų galimų gydymo metodų tyrimai tęsiami, pabrėžė PSO vadovas.

Kelių viešų figūrų, įskaitant JAV prezidentą Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą), praėjusią savaitę paskelbusį, kad vartoja hidroksichlorokviną, pareiškimai paskatino vyriausybes urmu pirkti šį vaistą.

Brazilijos sveikatos apsaugos ministras praėjusią savaitę taip pat rekomendavo vartoti hidroksichlorokviną ir chlorokviną gydant net vidutinio sunkumo COVID-19 atvejus.

Tačiau „The Lancet“ tyrimas parodė, kad abu šie vaistai gali daryti rimtą šalutinį poveikį ir kad nė vienas iš jų nedavė naudos hospitalizuotiems COVID-19 pacientams. Tyrimo metu buvo vertinami 96 tūkst. pacientų šimtuose ligoninių duomenys.