Vakcinos nuo tuberkuliozės veiksmingumas – apie 80 proc. Šie skiepai naudojami jau 100 metų. Gali būti, kad skiepai nuo tuberkuliozės Lietuvos gyventojus padarys atsparesnius ir koronavirusui.

„Nustatė, kad tose šalyse, kur buvo naudojama tuberkuliozės vakcina, sergamumas koronavirusine infekcija buvo mažesnis negu tose šalyse, kur tuberkuliozės vakcina yra nenaudojama“, – sakė Lietuvos infektologų draugijos valdybos pirmininkas Arvydas Ambrozaitis.

Vakcina nuo tuberkuliozės naudojama ten, kur ši liga labiausiai paplitusi: buvusiose socialistinėse šalyse, Afrikoje. Šiame žemyne daug mažų vaikų miršta būtent dėl kvėpavimo takų infekcijų. Skiepijant vaikus nuo tuberkuliozės, sumažėjo jų mirtingumas nuo plaučių uždegimo ir sepsio.

„Tai gali sumažinti ir sergamumą – žmonės gali arba visai nesusirgti arba labai lengvai prasirgti. Tokios hipotezės keliamos pasiremiant praktika, kuri buvo taikyta kai kuriose Afrikos valstybėse. Vaikai buvo skiepijami nuo tuberkuliozės ir buvo pastebėta, kad stipriai sumažėjo vaikų mirtingumas“, – sakė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Mindaugas Stankūnas.

Kodėl vakcina nuo tuberkuliozės didina atsparumą ir kitoms ligoms?

„Skiepai nuo tuberkuliozės yra įdomūs tuo, kad jie sužadina ne imunitetą konkrečiai ligai, bet nespecifinį imunitetą. Dėl šitos priežasties tas pats skiepas jau dabar mėginamas ir kitais atvejais“, –
sakė Lietuvos sveikatos mokslų lektorius Rimas Jonas Jankūnas.

Pavyzdžiui, suaugusiems vakcina naudojama gydant vėžį.

„Mes žinome, kad ši vakcina yra naudojama taip pat šlapimo pūslės vėžio, melanomos gydymui; yra pastebėta, kad vaikai, kurie kūdikystėje buvo skiepyti šia vakcina rečiau serga respiracinėmis virusinėmis infekcijomis, taip pat buvo pastebėta, kad yra tam tikras poveikis ir plaučių ligoms“, – sakė A. Ambrozaitis.

Ar skiepas nuo tuberkuliozės gali padėti išvengti COVID-19? Ar gavęs šią vakciną koronavirusu žmogus persirgs lengvai? Kad būtų atsakyta į šiuos klausimus, pasaulyje dabar atliekami 4 klinikiniai tyrimai. Juose dalyvauja po kelis tūkstančius žmonių. Vienas tyrimas atliekamas su vyresniais pacientais. Kiti 3 – su 18-65 metų žmonėmis, taip pat medicinos personalo darbuotojais.

Vis dėlto, kol nėra aiškių atsakymų, Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) naudoti šios vakcinos gydymui ar profilaktikai nuo COVID-19 nerekomenduoja.

Skiepas nuo tuberkuliozės gali sukelti šalutinių poveikių. Pirmųjų atsakymų iš šiuo metu atliekamų klinikinių tyrimų sulaukti galime anksčiausiai po pusmečio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)