Kaip sakė G. Megelinskienė, situacija Santaros klinikose neramina. Nuo gegužės 13 dienos užregistruoti jau 8 Santaros klinikų darbuotojų susirgimai COVID-19. 4 dirba infekcinių ligų centre, kiti 3 – skirtinguose reanimacijos skyriuose, 1 – krūtinės chirurgijos skyriuje. Trečiadienį gauta informacija, kad 2 pacientams Santaros klinikose taip pat nustatyta COVID-19 liga.

„Šiuo metu bandoma nustatyti atvejų atsiradimo aplinkybes, vykdoma epidemiologinė diagnostika. NVSC yra žinoma informacija apie pacientą, kuris nuo gegužės 7 dienos buvo hospitalizuotas šios asmens sveikatos priežiūros įstaigos Krūtinės chirurgijos skyriuje, vėliau, gegužės 18 d., kreipėsi pakartotinai į Priėmimo ir skubios pagalbos skyrių, jam buvo nustatytas COVID-19 ligos sukėlėjas.

Noriu informuoti, kad krūtinės chirurgijos ir reanimacijos skyrių pacientai ir personalas yra tiriami“, –sakė G. Megelinskienė.

Neatmetama galimybė, kad virusas ligoninėje galėjo išplisti dėl netinkamo asmeninių apsaugos priemonių naudojimo. Dar viena hipotezė – kad paciento, gydyto Santaros klinikose, jam jau sergant koronavirusu, tyrimo atsakymas buvo neigiamas. Po pakartotino kreipimosi gegužės 18 dieną jam nustatytas koronavirusas.

„Vienas iš pirminių įtarimų buvo tai, kad netinkamai naudojamos asmeninės apsaugos priemonės. Iškart ir medikai kreipėsi, ir pačios Santaros sureagavo, buvo organizuojami mokymai dėl asmeninių apsaugos priemonių dėvėjimo šiems darbuotojams. Iš tiesų labai priklauso ir nuo to, kokie ligoniai patenka į skyrių ir infekcinių ligų centrą. Pastaruoju metu kalbėjome ir apie mirčių atvejus Santaros klinikose. Bet kuriuo atveju, tai buvo sunkesni ligoniai ir reikia atsižvelgti į daugybę komponentų, kurie galėjo nulemti ligos atsiradimą ir plitimą. Žinoma, vienas iš jų galėjo būti asmeninių apsaugos priemonių naudojimas. Tai šiuo metu iš naujo vertinama“, – sakė G. Megelinskienė.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Ginreta Megelinskienė spaudos konferencijoje sakė, kad šiuo metu Lietuvoje iš viso nuo koronaviruso mirė 60 žmonių. Tai vienu asmeniu daugiau, nei buvo pranešta pirmadienį.

Ginreta Megelinskienė

Ligoninė reguliariai tiria personalą

Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų atstovė spaudai Gitana Letukienė perdavė, kad ligoninės personalas reguliariai prevenciškai tikrinamas ir naudoja asmens apsaugos priemones, todėl rizika apsikrėsti vieniems nuo kitų yra minimali.

„Be to, kasdien atliekama būtinoji patalpų dezinfekcija. Taip pat nuolat vyksta pakartotiniai mokymai dėl asmeninių apsaugos priemonių naudojimo. O jei (kai) darbuotojams nustatomas teigiamas koronaviruso COVID-19 testas, tuo metu jie nebedirba, izoliuojasi. Taip pat prieš guldant į ligoninę dėl COVID-19 tikrinami ir pacientai“, – teigiama „Delfi“ atsiųstame komentare.

Informacija apie epidemiologinę situaciją VUL Santaros klinikose

VUL Santaros klinikose nuo gegužės 15 dienos padidėjo infekuotų pacientų srautas. Taip pat užfiksuoti užsikrėtusiųjų koronavirusu COVID-19 medikų atvejai.

Padaliniai, kuriuose nustatyti pavojingos infekcijos židiniai, uždaromi, o užsikrėtę pacientai perkeliami į Infekcinių ligų centrą. Kaip informuoja VUL Santaros klinikų Infekcijų kontrolės skyrius, Infekcinių ligų centre keturiems darbuotojams nustatytas teigiamas koronaviruso COVID-19 testas. Šiuo metu jie neturi jokių nusiskundimų ir yra izoliavęsi. Visi kontaktavę kolegos ištestuoti, jie dirba. Kadangi visas ligoninės personalas reguliariai prevenciškai tikrinamas ir naudoja asmenines apsaugos priemones, jų rizika apsikrėsti vieniems nuo kitų yra minimali.

Dar keturi apsikrėtę koronavirusu medikai dirba kituose VUL Santaros klinikų padaliniuose. Šiuo metu vyksta šių padalinių medicinos personalo ir pacientų testavimas.

Sustabdyta planinė hospitalizacija į Krūtinės chirurgijos skyrių, šio skyriaus pacientai izoliuojami vienas nuo kito į atskiras palatas, kad būtų užkirstas kelias galimam kryžminiam infekavimui pasireikšti.

Dėl nepalankios epidemiologinės situacijos nuo gegužės 21 iki 26 dienos VUL Santaros klinikose stabdomos planinės chirurginės operacijos Santariškių g. 2 korpusuose.

Didžiausias mirties atvejų skaičius – Klaipėdos apskrityje

Šiuo metu ligoninėse gydomi 79 asmenys, reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuose – 7, dirbtinė plaučių ventiliacija taikoma 2 asmenims, su deguonies kaukėmis – 30 asmenų.

„Didžiausias mirties atvejų skaičius yra Klaipėdos apskrityje – 24 atvejai. Vilniaus apskrityje – 20 mirties atvejų“, – sakė G. Megelinskienė.

Antradienį patvirtintų atvejų daugiausia – Vilniaus apskrityje. Kauno apskrityje patvirtintas 1 atvejis, taip pat ir Klaipėdoje. Kaune patvirtintas atvejis yra Santaros klinikų darbuotojas, kuris registruotas Kauno mieste. Klaipėdoje susirgo Kartenos katalikiškosios palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninės darbuotojo, kuris sirgo COVID-19, artimas asmuo. Jis nuo gegužės 8 dienos laikosi izoliacijos. 13 atvejų patvirtinta Vilniaus apskrityje, 3 Santaros klinikų darbuotojai, 1 Santaros klinikose hospitalizuotas pacientas, 4 Vilniaus miesto klinikinės ligoninės darbuotojai. Iš jų 2 intensyviosios terapijos darbuotojai, 1 vidaus ligų skyriaus darbuotojas ir 1 fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytoja.

Užfiksuotas įvežtinis atvejis

„Dar du atvejai buvo nustatyti tolimųjų reisų vairuotojui ir jo artimam asmeniui. Vairuotojas, pirminiais duomenimis, dirbo Rusijoje ir Latvijoje. Grįžęs susitiko su savo pusbroliu ir tik po susitikimo sužinojo, kad jam patvirtinta COVID-19 liga. Susirgo ir jis, ir jo pusbrolis. 3 atvejai dar nėra aiškūs“, – sakė G. Megelinskienė.

Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje iš viso užregistruota 40 atvejų, su židiniu susijusių atvejų skaičius padidėjo iki 11, tačiau jų gali būti ir daugiau. Tai – Santaros klinikose dirbantis asmuo, Vilniaus viešojo transporto du atvejai, Vilniaus „McDonalds“ darbuotojas, Jono Bosko gimnazijos darbuotojas, taip pat vienas Kaune registruotas asmuo ir šeimose išplitę atvejai.

Situacija Kauno klinikinėje ligoninėje, pasak G. Megelinskienės, nepakito, nustatyti 4 COVID-19 ligos atvejai. Nuo antradienio Kauno klinikinės ligoninės reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriaus veikla sustabdyta dviem savaitėms. Manoma, kad koronavirusą į šią ligoninę atnešė darbuotojas, kuris sirgo besimptome ligos forma. Užkratas išplisti galėjo darbuotojams pažeidus infekcijų kontrolės reikalavimus.

Situacija prekybos centre nepakitusi

Pasak G. Megelinskienės, situacija „Rimi“ parduotuvės, esančios Žirmūnuose, šiuo metu nepakitusi.

„Atliekant „Rimi“ darbuotojų apklausą paaiškėjo, kad vienas iš sąlytį su sergančiaisiais turėjusių asmenų gyvena Pergalės g. 15. Šis asmuo kol kas neištirtas. Praeitą savaitę buvo kreiptasi į Vilniaus savivaldybę su prašymu, kad visi Pergalės g. 15 name gyvenantys žmonės būtų ištirti prie namo įrengus mobilųjį punktą. Tačiau tai neįvyko. Todėl visi namo gyventojai buvo informuoti, kad turi registruotis numeriu 1808. Kaip ir nujautėme, namo gyventojai tai daro vangiai. Panašu, kad jau kyla su šiuo namu susijusių židinių“, – sakė G. Megelinskienė.

Kaip spaudos konferencijoje teigė A. Veryga, patikslinta kompensuojamųjų vaistų koronavirusui gydyti tvarka.

„Kadangi sulaukiame pastebėjimų, kad apribojus lopinavirą, ritonavirą ir hidroksichlorokviną iškilo kai kurių problemų pacientams, sergantiems retomis ligomis, nes kai kuriems pacientams šie vaistai taip pat yra naudojami, pakoreguotos tvarkos, kad šių medikamentų būtų galima išrašyti ar skirti taip pat retomis ligomis sergantiems asmenims“, – pranešė ministras.

SAM vadovas spaudos konferencijoje paminėjo ir įmonę „Orlen Lietuva“, kuri perdavė ir rezervą papildė 1 milijonu asmeninių apsaugos priemonių – medicininių kaukių – siunta.

„Taip pat turime pirmą žinutę dėl bendros Europos pagalbos sistemos funkcionavimo. Šią savaitę laukiame paramos, 20 tūkstančių respiratorių siuntos, iš Rumunijos“, – sakė A. Veryga.

Aurelijus Veryga

Dėl karantino nuomonės išsiskiria

Ministro paklausus, kodėl Sauliaus Skvernelio ir A. Verygos nuomonės dėl karantino pratęsimo išsiskiria, ministras sakė, kad amžino karantino sąlygomis tikrai negyvensime, tačiau jis reikalingas dėl teisinio reguliavimo.

„Tai – būtent infekcijoms kontroliuoti sukurta priemonė, tam tikras teisinis režimas. Šiandien COVID-19 komitete kaip tik apie tai diskutavome. Dar kol kas galutinio sprendimo nėra priimta. Kalbėjomės apie karantiną kaip apie ekstremalią situaciją. Galiu tik pasikartoti, kad karantinas yra svarbi priemonė, jei norime taikyti iš kitų šalių atvykstantiems svarbias izoliacijos priemones, kitus svarbius sprendimus, kurie susiję su renginiais, jų organizavimu ir panašiai. Lietuva tokiomis aplinkybėmis nėra gyvenusi, todėl ir teisininkams sunku pasakyti. Jei būtų atšauktas karantinas, kiekvieną židinį ar kiekvieną vietą reikėtų skelbti atskirais židiniais. Mechanizmas taptų labai griozdiškas; vis dėlto kviesčiau nebijoti to paties žodžio. Suprantu, kad jis erzina, nes skamba kiekvieną dieną, bet nereikia bijoti, nes sąlygos nuolat švelninamos. Praktiškai visas viešas gyvenimas grįžta į savo ribas“, – sakė A. Veryga.

Kai kurios sanatorijos, reabilitacijos įstaigos prieš atvykstant į jas reikalauja per 48 valandas pasidaryti COVID-19 tyrimą. Pasak ministro, taip elgtis tikrai negalima.

„Suprantu tą norą apsidrausti, bet tikrai kviečiu nepiktnaudžiauti tyrimais, nes mobilieji punktai labai apkrauti, laboratorijos maksimaliai apkrautos. Jei mes visi, norėdami bet kokiais gyvenimo atvejais apsidrausti, nuspręsime, kad visus iš eilės reikia tyrinėti, tai karštojoje linijoje bus labai sunku užsiregistruoti pacientams, kuriems reikia gulti į ligoninę. Ištirti prieš važiuojant į sanatoriją tikrai nereikia“, – sakė A. Veryga.

Europos ligų kontrolės ir prevencijos duomenimis, vienas koronavirusu sergantis žmogus užkrečia iki 3 aplinkinių asmenų. Lietuvoje šis skaičius šiuo metu mažesnis nei 1.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) gegužės 20 d. duomenimis:

Patvirtintų ligos atvejų skaičius konkretiems žmonėms – 1577.
Sergančių žmonių skaičius – 460.
Per vakar dieną patvirtintų naujų COVID-19 susirgusių žmonių skaičius – 15.
Mirusių nuo COVID-19 žmonių skaičius – 60.
Užsikrėtusieji koronavirusu, mirę dėl kitų priežasčių, – 8.
Pasveikusių žmonių skaičius – 1049.
Izoliacijos besilaikančių žmonių skaičius – 368.
Paveiktomis teritorijomis laikomos visos šalys.

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos gegužės 20 d., 7 val., duomenimis:

Per vakar dieną ištirta ėminių dėl įtariamo koronaviruso – 7980.
Iki šiol iš viso ištirta ėminių dėl įtariamo koronaviruso – 245580 (iš jų – 82386 iš mobiliųjų punktų).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (280)