Žirmūnuose – viruso plitimas

Kaip sakė G. Megelinskienė, Vilniuje, Žirmūnų gatvėje, esančiame „McDonalds“ restorane yra nustatytas naujas koronaviruso atvejis, susirgo darbuotojas.

„Pirminiais duomenimis, šis asmuo paskutinį kartą darbe buvo gegužės 9 dieną“, – sakė G. Megelinskienė.

Pasak pašnekovės, Žirmūnuose esančioje „Rimi“ parduotuvėje nustatytas trečias užsikrėtimo atvejis.

„Tai yra darbuotojas, neturintis tiesioginio kontakto su klientais. Šio prekybos centro administracijai nurodyta, kad būtų skubiai organizuojamas visų darbuotojų ištyrimas. Dabar matome rezultatus – nustatytas jau trečias atvejis, – sakė G. Megelinskienė. – Taip pat norėčiau paminėti, kad, remiantis „McDonalds“ nustatyto atvejo pirminiais duomenimis, serga ir šeimos nariai. Tai gali būti susiję su šeiminiu protrūkiu.“

Pirminiais neoficialiais duomenimis, tiek Žirmūnų „McDonalds“, tiek „Rimi“ kulinarijos cechas iki trečiadienio stabdo veiklą.

„Panašu, kad atvejis „McDonalds“ restorane susijęs ne tik su šeiminiu židiniu, bet ir su Vilniaus miesto klinikine ligonine. Gali būti, kad nauji atvejai, kaip dabar ir pranešama, susiję jau su esamais židiniais. Bet kol kas reikalingos papildomos aplinkybės. Dabar sąsaja darosi aiškesnė“, – sakė G. Megelinskienė.

Komentuoja „McDonald‘s“ generalinis direktorius Baltijos šalyse Vladimiras Janevskis:

„McDonald‘s“ restorano, esančio Kareivių g. 15, Vilniuje, darbuotojui gegužės 18 d. buvo patvirtintas koronavirusas. Bendradarbiaujame su atsakingomis valdžios institucijomis ir, vadovaudamiesi mūsų vidinėmis taisyklėmis, uždarėme restoraną, kad būtų atlikta nuodugni dezinfekcijos procedūra. Darbuotojas paskutinį kartą dirbo gegužės 9 d.

Palaikome šiuo metu karantino besilaikantį darbuotoją. Visų kitų darbuotojų, kurie dirbo toje pačioje pamainoje kaip ir užsikrėtęs kolega, buvo paprašyta laikytis karantino sąlygų namuose 14 dienų ir stebėti savo sveikatą.

Siekiant užtikrinti mūsų darbuotojų ir lankytojų saugumą, „McDonald‘s“ restoranas, esantis Kareivių g. 15, Vilniuje, vėl bus atidarytas, kai bus atliktos visos reikiamos procedūros.

Mes nuolat ir toliau bendradarbiaujame su atsakingomis institucijomis, jos patvirtino, kad „McDonald‘s“ restoranuose yra atliekamos tinkamos procedūros, jas įvykdžius bus galima toliau saugiai vykdyti veiklą.

Nauji atvejai tarp medikų

Kauno klinikinėje ligoninėje šiuo metu nustatyti 4 COVID-19 ligos atvejai reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriaus darbuotojams. Susirgo 2 slaugytojai ir 2 slaugytojų padėjėjai. 3 asmenims pasireiškė COVID-19 ligai būdingų simptomų, vienam – ne.

„Didelės rizikos artimą sąlytį turėjo 9 darbuotojai, jie yra izoliuoti ir bus pakartotinai tiriami. <...> Pirminė hipotezė, kad galimai darbuotojai galėjo užsikrėsti darbo vietoje, buvo netinkamai organizuojamas darbas“, – sakė G. Megelinskienė.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) darbuotojas, pasak G. Megelinskienės, gavo informacijos apie susirgusį Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės pagalbinio personalo darbuotoją. Jis kontakto su pacientais ir sveikatos priežiūros specialistais neturėjo.

„Gegužės 15 dieną asmuo pajuto simptomus, ištyrus buvo gautas teigiamas atsakymas. Ištirtas visas personalas, rezultatų dar laukiama. Taip pat norėčiau priminti, kad gegužės 7 dieną buvo gauta informacija apie Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės plastinės rekonstrukcijos skyriaus bendrosios praktikos slaugytojai nustatytą COVID-19 ligą“, – sakė G. Megelinskienė.

Kol kas Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje situacija nepakito, iš viso nustatyti 36 atvejai, iš jų – 9 mirties atvejai. 7 asmenys buvo perkelti į Santaros klinikas ir nustatyta, kad pagrindinė mirties priežastis – COVID-19, du asmenys mirė ne nuo koronaviruso.

Dėl ligoninės kreiptasi į prokuratūrą

Kaip sakė G. Megelinskienė, pirmadienio vakarą buvo kreiptasi į Vilniaus apygardos prokuratūrą dėl Vilniaus miesto klinikinės ligoninės.

„Yra tam tikrų įtarimų dėl infekcijos išplitimo asmens sveikatos priežiūros įstaigoje. Kaip ir minėjau, užregistruoti ir mirties atvejai. Prie kreipimosi pridėtas patikrinimo aktas, kuriame nurodyti visi užfiksuoti pažeidimai. Tam, kad būtų atliktas išsamesnis tyrimas dėl tam tikros nusikalstamos veiklos“, – sakė G. Megelinskienė.

Pasak pašnekovės, Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje pažeidimai registruoti jau nuo praėjusios savaitės.

„Daugybė raštų jau yra išėję, šiandien pakartotinai yra išėjęs asmens sveikatos priežiūros įstaigai su konkrečiais nurodymais ir konkrečiais prašymais, kokia informacija mums yra reikalinga. Tačiau sulaukėme labai mažai atsako, tik dalį, praėjusią savaitę vykdyta operatyvioji kontrolė. Patikrinimo aktas pateiktas įstaigai raštu. Taip pat įstaiga yra gavusi žodinius nurodymus praėjusią savaitę nedelsiant po patikrinimo, kai buvo bendrauta su įstaigos administracija. Tie nurodymai – būtent dėl personalo srautų atskyrimo, dėl dezinfekuojamų paviršių ir kiti panašūs dalykai, kurie galėjo nulemti infekcijos plitimą. Buvo išdėstyti tiek raštais, kurių parengėme jau, matyt, nesuskaičiuojamą kiekį, tiek žodžiu, ir patikrinimo aktas yra parengtas bei išsiųstas įstaigai“, – sakė G. Megelinskienė.

Ministras sakė, kad toks kreipimasis į prokuratūrą dėl gydymo įstaigos yra išimtinis.

„Nacionalinis visuomenės sveikatos centras nepiktnaudžiauja tokia galimybe, nes, supraskime, tai yra papildomas krūvis pačiai institucijai. Pirmiausia sprendimų ieškoma pačioje vietoje, nes tikslas yra ne ką nors apkaltinti, o suvaldyti infekcijos plitimą. Ir tas klausimas dėl konkrečių priekaištų – dėl taburetės ar kitų paviršių, priekaištai dėl rankenos, žinote, gali atrodyti juokingai, bet, jei tą rankeną paliečia 50 žmonių, o vienas iš jų užsikrėtęs COVID-19, vėliau pirštus kiš į burną ar trins akis, tai bus ne smulkmena. Tikrai nereikėtų paimti vieno dalyko iš konteksto ir jo sureikšminti, bet kontroliuojant infekcijas net ir viena smulkmena gali tapti lemtinga“, – pridūrė A. Veryga.

Priminė apie kaukes

Spaudos konferenciją ministras A. Veryga pradėjo nuo priminimo, jog tik viešose erdvėse galima nedėvėti veido kaukių, tačiau turgavietėse, ekskursijose ir kitose vietose, kur palaikomas kontaktas su žmonėmis, kaukės vis dar privalomos. Pasak ministro, gaunama vis daugiau žinučių iš prekybininkų, kad tokio nurodymo kai kurie pamiršta laikytis.

Kaip sakė A. Veryga, socialiniuose tinkluose pasirodo vis daugiau žinučių apie tai, jog vyresni nei 60 metų žmonės į prekybos vietas ar kitas įstaigas yra neįleidžiami. Pasak ministro, tai gali įžeisti, o nesilankyti ir nekontaktuoti su kitais žmonėmis senjorams tik rekomenduojama dėl jų pačių saugumo, tačiau tikrai neprivaloma.

Dar neaiškūs nauji duomenys

Dėl techninių gedimų antradienį nėra aiškus naujų nustatytų koronaviruso atvejų skaičius, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Pasak pranešimo, dėl gedimo vėluoja Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenys, todėl kol kas žinomas tik bendras laboratorijose patvirtintų atvejų skaičius, bet dalis šių atvejų gali būti nustatomi darant tyrimus pakartotinai.

Teigiamų koronaviruso atvejų laboratorijose iš viso nustatyti 37, kiek iš jų yra nauji, žadama patikslinti antradienį.

Per pirmadienį Lietuvoje atlikti 6496 tyrimai dėl koronaviruso, bendras atliktų tyrimų skaičius siekia 237,6 tūkst.

Paskutiniais skelbtais duomenimis, Lietuvoje buvo nustatyti 1547 koronaviruso atvejai.

Pildoma.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (263)