Vilniaus departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Ginreta Megelinskienė spaudos konferencijoje sakė, kad sekmadienį patvirtinti nauji koronaviruso atvejai buvo Kaune – keturi, du Vilniuje. Kaune 2 atvejai buvo susiję su Vilniaus miesto klinikine ligonine, o dar 2 Kauno klinikinės ligoninės darbuotojai, dirbantys reanimacijos skyriuje.

1 atvejis Vilniuje susijęs su Vilniaus miesto klinikine ligonine, kitas atvejis Vilniuje nesusijęs su židiniais. Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje koronavirusu iš viso užsikrėtė 36 žmonės.

„Iš viso registruoti 7 mirties atvejai, mirė vidaus ligų skyriuje hospitalizuoti pacientai. Visi asmenys mirė Santaros klinikose. Iš viso apie 33 proc. pacientų, užsikrėtusių Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje – mirė“, – sakė G. Megelinskienė.

Kaip sakė G. Megelinskienė, buvo atlikta Vilniaus miesto klinikinės ligoninės darbuotojų apklausa. Kai kurie iš apklaustųjų teigė, kad dirba keliose įstaigose, nėra pastovumo, sudaromos pamainos su per dideliu personalo skaičiumi, bendrose patalpose susirenka per daug personalo, nedėvimos asmeninės apsaugos priemonės.

G. Megelinskienė kalbėjo ir apie savaitgalį nustatytus koronaviruso atvejus „Rimi“ parduotuvės Žirmūnuose darbuotojams. Jie dirbo ceche, todėl tiesioginio kontakto su pirkėjais neturėjo.

„Šeštadienį buvo gauta informacija apie 4 Antavilių pensionato pacientus, kuriems buvo nustatytas teigiamas laboratorinio koronaviruso tyrimo rezultatas. Nuo balandžio 26 dienos iki gegužės 16 dienos Antavilių pensionate nustatyti 40 asmenų, kuriems buvo teigiamas koronaviruso rezultatas“, – sakė G. Megelinskienė.

Iš viso 2 Antavilių pensionato pacientai nuo koronaviruso mirė.

Klaipėdos hospise registruota 19 pasveikusių pacientų, 10 dar gydoma, iš viso COVID-19 33 pacientams, 3 asmenys mirė.
G. Megelinskienė sakė, kad rizika, jog Lietuvoje vėl atsiras naujų koronaviruso židinių vis dar išlieka ir išliks tol, kol bus nustatomi nauji atvejai.

„Periodiškai pranešame apie atvejus, kurie nėra susiję su židiniais. Tai yra pakankamai rizikingi atvejai, kadangi sudėtinga išsiaiškinti ir asmenų užsikrėtimo aplinkybes, kartais būna ir besimptomiai asmenys. Tokie dalykai kelia riziką. Kur atvejai plinta židiniuose, išsiaiškinti ir taikyti kontrolės priemones yra lengviau“, – sakė G. Megelinskienė.

G. Megelinskienės teigimu, nauji koronaviruso atvejai susiję su Vilniaus miesto klinikine ligonine, bet nustatyti Kaune, tikrai nėra klaida.

„Tokių atvejų gali būti, klaidos čia nėra, kadangi asmenys bendrauja, susitinka. Kuo labiau švelninamos karantino sąlygos, tuo realiau, kad žmonės susitiks ir tokie židiniai išsiplės. Vien Vilniuje yra 7 atvejai, susiję su Vilniaus miesto klinikine ligonine, kurie nėra klinikinės ligoninės pacientai ar darbuotojai. Išplisti atvejai tikrai gali, ypač, jei žmogus nejaučia simptomų ir susitinka su artimaisiais, draugais“, – sakė G. Megelinskienė.

Pasak G. Megelinskienės, dar neaišku, ar praeitą savaitę mirusiam Vilniaus klinikinės ligoninės pacientui, kuriam po mirties buvo nustatytas koronavirusas, pagrindine mirties priežastimi ir tapo ši infekcija. Ši situacija dar tiriama. Taip pat, pasak G. Megelinskienės, yra registruota dar viena mirtis, tačiau kol kas neaišku, ar ji – nuo koronaviruso.

Parengtas planas, kaip švelninti ilgalaikes pandemijos pasekmes

Kaip spaudos konferencijoje sakė ministras A. Veryga, yra parengtas planas, kaip mažinti ilgalaikes pandemijos pasekmes visuomenei. Pasak ministro, jau dabar matoma, kad karantinas turėjo neigiamas pasekmes visuomenės psichikos sveikatai, žmonės jaučia padidėjusį nerimą, pyktį, nepasitenkinimą.

„Pasitelkiant įvairius specialistus <...> buvo parengta visa eilė priemonių, kurios suskirstytos į keturias pagrindines grupes: pirmoji priemonė tai psichologinio konsultavimo prieinamumo didinimas sveikatos ir švietimo srityse sudarant galimybę papildomai pritraukti psichologų, kuriamos krizės įveikimo specializuotos paslaugos bendruomenėse, šiuo atveju kalbame apie mobiliąsias komandas. Taip pat labai svarbu apmokyti ar padėti specialistams, kurie turi prisitaikyti prie pasikeitusių aplinkybių. Ketvirtoji priemonė, tai sustiprinimas ir plėtra emocinės paramos linijų, ypatingai kalbant apie klausimų uždavimą susirašinėjant, užduodant jį žinute“, – sakė A. Veryga.

Aurelijus Veryga

Mobiliuosiuose punktuose – chaosas

Ministro paklausus, kodėl ir kuo remiantis įvestos kvotos mobiliosios patikros punktuose, A. Veryga atsakė, kad buvo susidurta su praktine problema – viena grupė besiregistravusių išsitirti profilaktiškai tą darė labai aktyviai, vėliau tuos tyrimus atšaukinėjo.

„Kai nėra nustatyta limito, kiek per dieną reikėtų registruoti tų profilaktinių patikrinimų, jau susidūrėme su skundais pacientų, kad jiems neliko vietos, tiems, kuriems reikia išsitirti prieš stacionarizuojant į gydymo įstaigą. Dėl to ir buvo sustatyta tvarka, išdalinta proporciškai“, – sakė SAM vadovas.

Patvirtintų ligos atvejų skaičius konkretiems žmonėms – 1547. Sergančių žmonių skaičius – 485. Per vakar dieną patvirtintų naujų COVID-19 susirgusių žmonių skaičius – 6. Mirusių nuo COVID-19 žmonių skaičius – 59. Užsikrėtusieji koronavirusu, mirę dėl kitų priežasčių, – 6. Pasveikusių žmonių skaičius – 997. Izoliacijos besilaikančių žmonių skaičius – 295. Paveiktomis teritorijomis laikomos visos šalys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (93)