Slovėnijos vyriausybė vėlyvą ketvirtadienio vakarą paskelbė oficialią COVID-19 epidemijos pabaigą, praneša „Reuters“.

Į Slovėniją iš kitų ES šalių atvykę keliautojai neprivalės izoliuotis, pranešė vyriausybė.

2 mln. gyventojų turinčioje Slovėnijoje nustatyti 1 464 COVID-19 atvejai, iš jų – 103 mirtys. Epidemiją šalis paskelbė kovo 12 d.

Epidemijos pabaiga reiškia, kad kai kurios priemonės, įskaitant finansinę paramą gyventojams ir verslui, Slovėnijoje bus nutrauktos gegužės pabaigoje, rašė ELTA.

„Pagal kokius kriterijus Lietuva galės skelbti epidemijos pabaigą?“ – paklausėme ministro A. Verygos.

„Įdomus paskelbimas. Aš tik norėčiau priminti, kad mes ekstremalią situaciją paskelbėme dar iki tol, kol buvo nustatyti net ir tie 7 atvejai, žinodami, kad aplinkui yra grėsminga. Tai – drąsus šalies sprendimas, negaliu jo nei kritikuoti, nei labai komentuoti, bet, aš galvoju, nereikėtų skubėti skelbti epidemijos pabaigos, nes kai kurių šalių patirtis rodo, kad atsipalaidavus, nustojus prižiūrėti atvykstančius asmenis, tas skaičius vėl gali pradėti augti ir vėl bus naujų, įvežtinių atvejų. Mes tikrai neskubėsime atšaukti šitos situacijos Lietuvoje jau vien tam, kad galėtume tikrai efektyviai sukontroliuoti tiek įvežtinius, tiek vietinius galimus atvejus“, – sakė SAM vadovas.

Pasak ministro, Lietuvoje atvejų skaičius vis dar svyruoja, tačiau kasdien gyvename ramiau.

„Per parą dažnai nustatoma daugiau nei 10 naujų atvejų. Nežinau, kuo vadovaujantis tas 7 atvejų skaičius buvo nustatytas. Aš tokios rekomendacijos nesu girdėjęs nei tarptautinės, nei vietinės. Manau, tai pačių pasirinktas kriterijus. O Lietuvoje, esame jau ne kartą minėję, kad kol kas plitimai yra židininiai, bet jie yra, infekcija gyva, todėl atsipalaiduoti ir užmigti nereikėtų, nes vienas žmogus gali užkrėsti ne vieną žmogų“, – sakė A. Veryga.

Kaip teigė ministras, lietuviai pavargo nuo karantino ir suvaržymų, todėl neretai pernelyg atsipalaiduoja.

„Tai nėra tik Lietuvos fenomenas, panašus fenomenas pastebimas ir kitose šalyse, kai žmonės, išėję į viešąsias erdves, nustoja laikytis reikalavimų. Noriu priminti, kokia to gali būti kaina. Lietuva situaciją suvaldė ne tik dėl gerai priimtų sprendimų, bet ir dėl to, kad ji tų sprendimų laikėsi. Jei nustosime laikytis, yra labai didelė rizika, kad infekcija sugrįš“, – kalbėjo ministras.

Ministras sako, kad įvairūs scenarijai gali būt svarstytini. „Situaciją ir dabar vertiname, apsispręsdami dėl tam tikrų sušvelninimų. Mūsų tie skaičiai yra maži ir leidžia judėti po truputį atlaisvinant tam tikras visuomenės gyvenimo sritis, bet neužmirškime, kad virusas dar gyvas, kol Lietuvoje jis yra, kol yra užsikrėtusių žmonių ir nepatvirtinta, kad jie pasveikę, virusas gyvena Lietuvoje, jis yra ir gydymo įstaigose, plitimo galimybė vis tiek išlieka, tegul ir labai nedidelė, – sakė A. Veryga.

– Be to, neužmirškime šalių, kur virusas iki šiol plinta labai greitai ir, jei šalys atsipalaiduos, o yra vis daugiau noro leisti piliečiams keliauti, išlaikyti tam tikras karantino sąlygas, susijusias ypač su atvykstančiųjų kontrole, priežiūra, karantinavimu, izoliacija, manau, tikrai labai ilgai bus aktualu. Lietuva karantiną galėtų atšaukti, jeigu mes būtume kokia izoliuota sala ir pas mus niekas negalėtų atvykti. Kadangi tokie nesame, turime išlikti budrūs.“

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) gegužės 15 d. duomenimis:

  • Patvirtintų ligos atvejų skaičius konkretiems žmonėms – 1523.
  • Sergančių žmonių skaičius – 498.
  • Per vakar dieną patvirtintų naujų COVID-19 susirgusių žmonių skaičius – 12.
  • Mirusių nuo COVID-19 žmonių skaičius – 54.
  • Užsikrėtusieji koronavirusu, mirę dėl kitų priežasčių – 6.
  • Pasveikusių žmonių skaičius – 965.
  • Izoliacijos besilaikančių žmonių skaičius –260.
  • Paveiktomis teritorijomis laikomos visos šalys.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (563)