NVSC atstovė pranešė, kad dėl koronaviruso mirė vienas Vilniaus miesto klinikinės ligoninės pacientas.

Kaip sakė R. Lingienė, 5 nauji koronaviruso atvejai patvirtinti Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje, vienas iš šių pacientų mirė.

„Šiandien gavome informaciją, kad mirė asmuo, kuris prieš tai buvo gydytas reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuje, bet į statistiką ši mirtis pateks rytoj“, – pranešė R. Lingienė.

Stacionare nuo koronaviruso infekcijos šiuo metu gydomi 97 asmenys, reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuose – 10, dirbtinė plaučių ventiliacija taikoma 3 asmenims, su deguonies kaukėmis – 33 asmenys.

Visi nauji penktadienį patvirtinti COVID-19 atvejai yra Vilniaus apskrityje. 8 iš 12 susiję su židiniais.

Dėl dar vieno mirusio asmens priežasties laukiama atsakymų.

„Asmuo buvo gydomas Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje, po mirties jam nustatytas koronavirusas, bet mirties priežastis dar tiriama, todėl neaišku, ar priežastis tikrai bus COVID-19, ar kita. Kitas mirties atvejis – asmuo taip pat buvo hospitalizuotas toje pačioje sveikatos įstaigoje, vidaus ligų skyriuje, ir, nustačius COVID-19, perkeltas į Santaros klinikas, jose ir mirė“, – sakė R. Lingienė.

Kaip sakė NVSC Vilniaus departamento vadovė, buvo kreiptasi į Vilniaus miesto savivaldybę, kad prie Pergalės gatvėje esančio namo būtų suorganizuota mobilioji patikros stotelė, kaip buvo padaryta prie V. Grybo g. esančio namo.

„Gavome atsakymą, kad dėl didelių darbo krūvių administracija to padaryti neketina. Bet vis dėlto dar kartą labai prašau Vilniaus savivaldybės administracijos darbuotojų rasti galimybę ištirti gyventojus šioje vietoje, nes, kaip ir minėjau, pagrįstai manome, kad jie nuvyks į kitas stoteles“, – sakė R. Lingienė.

„1 atvejis taip pat susijęs su Vilniaus miesto klinikine ligonine – susirgo išrašyto asmens šeimos narys, taigi 6 atvejai iš 12 susiję su Vilniaus miesto klinikine ligonine. 1 atvejis susijęs su UAB „Vilnika“, susirgo darbuotojo artimas šeimos narys. Didelį susirūpinimą kelia vakar užregistruotas vienas atvejis Vilniuje, Pergalės g. name, – susirgo trečias asmuo. Epidemiologinė situacija šiame name ypač nepalanki, nes dauguma gyventojų naudojasi bendrais sanitariniais mazgais ir virtuvėmis“, – kalbėjo R. Lingienė.

Iki šiol buvo žinoma, kad Lietuvoje 54 žmonės mirė dėl šios infekcijos.

Tikslūs duomenys bus skelbiami šeštadienį ryte.

R. Lingienė sakė, kad nuo ketvirtadienio iki penktadienio Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje koronaviruso atvejų išaugo dar 5. Šiuo metu serga 31 asmuo, 11 darbuotojų ir 20 šios ligoninės pacientų.

„Net 6 išrašytų asmenų artimiems giminaičiams irgi buvo patvirtinta COVID-19 liga. Taip pat pastebime šios infekcijos židinio sąsajas su Antavilių pensionatu, Pergalės g., Vilniaus savivaldybės įmone Vilniaus viešasis transportas.

Vakar <...> nustatyta, kad šioje ligoninėje yra esminių pažeidimų, susijusių su užkrečiamosios ligos išplitimo rizika. Priėmimo skyriuje iki šiol netinkamai atskirti karščiuojančių ir nekarščiuojančių pacientų bei personalo srautai, netinkamai naudojamos asmens apsaugos priemonės, neišlaikomi pakankami atstumai tarp pacientų lovų kardiologijos, reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuje“, – kalbėjo R. Lingienė.

Dėl pažeidimų jau kreiptasi į įvairias institucijas, o pirmadienį, pasak R. Lingienės, dėl viešojo intereso pažeidimo bus kreipiamasi ir į Vilniaus apygardos prokuratūrą.

Paklausus ministro, ar atvėrus sienas su Latvija ir Estija nepadaugės užsikrėtimų, A. Veryga atsakė, kad rizika visada išlieka, tačiau situacija bus stebima, o Baltijos šalyse sergamumas panašus.

Santaros klinikos dar negali atsikvėpti

Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų generalinis direktorius Feliksas Jankevičius spaudos konferencijoje sakė, kad kol kas atokvėpio nuo koronaviruso klinikos vis dar nejaučia, o ligoninėje vis dar yra pacientų, gydomų nuo COVID-19. Šiems pacientams, pasak F. Jankevičiaus, būtini itin aukštų technologijų aparatai, kurie palaiko jų gyvybines funkcijas.

„Reikia pasidžiaugti, kad nebeturime infekcijos židinių Antaviliuose, bet kitose regionų ligoninėse dar turime infekuotų pacientų. 7 iš jų gydomi Ukmergės ligoninėje, nemažas skaičius pacientų patenka į kitas ligonines, pavyzdžiui, Antakalnio klinikinė ligoninė turi 15 infekuotų ir ten gydomų pacientų“, – sakė F. Jankevičius.

Pasak Santaros klinikų direktoriaus, Lietuva laiku paskelbė reikalingas karantino priemones ir išvengė Italijos, Jungtinių Amerikos Valstijų scenarijaus.

Kaip sakė Kauno klinikų generalinis direktoriaus Renaldas Jurkevičius, šiai ligoninei kol kas pavyko išvengti medikų ar pacientų užsikrėtimo atvejo ligoninėje.

R. Jurkevičiaus teigimu, SAM numatytos rekomendacijos medikams pandemijos metu vengti darbo keliose gydymo įstaigose yra teisingos.

„Didžioji dalis COVID-19 naujų atvejų yra susiję su gydymo įstaigomis. Vis dėlto manau, kad yra svarbus kuo mažesnis medikų judėjimas. Stacionaruose turime dėl COVID-19 ištirtus pacientus, tam tikrą švarią zoną. Ambulatorijose dirbame su neištirtais pacientais. Ir tas maišymasis, kai mūsų medikas dirba vieną dieną ambulatorinėje grandyje, kitą dieną – stacionare, vieną dieną – vienoje ligoninėje, kitą dieną – kitoje, turi tam tikrą riziką. Mes ją pabandėme suvaldyti, turime tam tikrą patirtį, kai paskaičiavome, kad 423 gydytojai ir 109 slaugytojos dirba kitose gydymo įstaigose. Per pusdienį paskambinome kitų ligoninių vadovams ir sutarėme, kad darbo grafikas būtų nustatomas epizodų principu, – pagal savo darbo krūvį medikas atidirba vienoje įstaigoje, o paskui – kitoje. Nuo gegužės pradžios tai gana sklandžiai vyksta“, – sakė R. Jurkevičius.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) gegužės 15 d. duomenimis:

  • Patvirtintų ligos atvejų skaičius konkretiems žmonėms – 1523.
  • Sergančių žmonių skaičius – 498.
  • Per vakar dieną patvirtintų naujų COVID-19 susirgusių žmonių skaičius – 12.
  • Mirusių nuo COVID-19 žmonių skaičius – 54.
  • Užsikrėtusieji koronavirusu, mirę dėl kitų priežasčių – 6.
  • Pasveikusių žmonių skaičius – 965.
  • Izoliacijos besilaikančių žmonių skaičius – 260.
  • Paveiktomis teritorijomis laikomos visos šalys.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (89)