Pirmadienį pasirašytame jo kaip operacijų vadovo sprendime nurodoma, jog asmens sveikatos priežiūros specialistų darbas, jeigu jie dirba daugiau nei vienoje įstaigoje, organizuojamos ciklais kiekvienoje sveikatos priežiūros įstaigoje.

Sprendime nurodoma, jog „ciklas suprantamas kaip einamojo mėnesio darbo valandų skaičių apimantis darbo epizodas, nepertraukiamai vykstantis vienoje asmens sveikatos priežiūros įstaigoje“.

Spaudos konferencijoje ministras paaiškino šį sprendimą.

Medikų bendruomenėje dėl to kilo didelis pasipiktinimas, nes, pasak jų, taip bus žlugdoma medicina rajonuose bei kur kas ilginamos eilės gydymo įstaogose.

„Žinia, kuri sukėlė daug diskusijų, tai darbo organizavimas ir ciklinis darbas. Tik noriu priminti, kad jau tikriausiai daugiau nei prieš mėnesį kalbėjome apie darbo vietos deklaravimą, informaciją darbdaviams, kad jie galėtų priimti tam tikrus sprendimus vengdami kryžminės taršos. Vakar gavome labai daug žinučių iš odontologų su pasipiktinimu ir reikalavimu nereikalauti to ciklinio darbo“, – sakė ministras.

Pasak A. Verygos, ciklinis darbas nėra prievolė, o darbo kodeksas neleidžia primygtinai pritaikyti tokio reikalavimo. Tai reiškia, jog tokia nauja tvarka yra tik rekomendacija.

„Bet ką norėčiau priminti ir ką dalis įstaigų pamiršo ar nežinojo – jei toks medikas, nesvarbu, kas tai bebūtų, ar odontologas, ar gydytojas, slaugytojas ar kitas darbuotojas, dirbs keliose vietose ir užsikrės, visose jo darbo vietose bus vykdomas atvejo išaiškinimas, kontaktai, kartu dirbę asmenys. Tokiu atveju iš darbo iškris ne viena įstaiga, bet visos penkios, kuriose dirbo tas žmogus. Labai tikėtina, kad tada sutriks ne vienos įstaigos, bet kelių darbas. Tą vadovai turi žinoti ir suprasti, kokios rizikos kyla“, – sakė SAM vadovas.

Rajono medikai baiminasi, kad rekomenduojant pasirinkti vieną darbo įstaigą, darbuotojai rinksis didžiąsias, o mažesnės ligoninės liks be personalo. A. Veryga atsakė, kad situacija visur skirtinga.

„Tačiau norėčiau paminėti situaciją Šiaulių apskrityje, kur didesnių problemų nekilo, kai organizuojanti ligoninė derino tuos procesus ir puikiausiai susitvarkė, ir nekilo rimtesnių nepasitenkinimų ir problemų. Jeigu tas medikas, kuris važinėja per kelias įstaigas užsikrės, darbas sutriks ne vienoje įstaigoje, o penkiose ar keturiose, priklausomai nuo to, kiek tas medikas kur važinėja. Tada prieinamumo neliks jokio ir neliks tikrai didesnei daliai nei būtų galima išvengti prieinamumo sutrikimo, jei būtų ieškoma būdų, kaip realizuoti ciklinį darbą“, – sakė SAM vadovas.

Ministras pripažino, kad situacija kelianti nepatogumų, tačiau yra ypatinga, o vadovai šiuo metu turėtų stengtis ieškoti įvairių sprendimų.

Taip pat ministras priminė, kad gydymo įstaigoms reikia stengtis pačioms apsirūpinti apsaugos priemonėmis, nes jau yra galimybė tą padaryti ir pačioms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (139)