„Kam beskambinčiau – visi nieko nežino. Man tai labai aktualu, nes esu biuletenyje nuo kovo mėn., balandžio 10 d. turėjo operuoti kelio meniską, bet viskas nukelta į nežinią. Ką ruošiasi su, tokiais kaip aš, daryti? Dirbti negaliu, nes judant skauda ir vaistai nepadeda. Kaip bus toliau su biuletenio tęsimu? Jau bijau ir darbą prarasti, – rašo skaitytoja iš Panevėžio.

– Šeimos gydytoja toliau tęsia biuletenį, ortopedas traumatologas užsirašė kontaktus ir sakė praneš. Bet, kada operacijos bus atnaujintos, niekas atsakyti negali. Nekaltinu nieko, bet man neramu, nes girdėjau, kad tai gali būti tik rudenį. O kaip su mano tada biuleteniu, o ir darbe ar manęs kas lauks dar vos ne pusę metų?“

Ką, į tokias situacijas patekusiems Lietuvos gyventojams reikėtų daryti, paklausėme sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos.

Prašo kantrybės ir siūlo kreiptis į kitas įstaigas

Ministro paklausus, kaip vertina situaciją, kai net ir atnaujinus daugelį medicininių paslaugų, kai kurias iš jų gauti labai sunku, taip pat ar nekyla rizika sutelkus dėmesį į COVID-19 apleisti kitų pacientų ligas, A. Veryga atsakė, kad rizika visada išlieka, tačiau svarbiausios paslaugos niekada nutrauktos nebuvo.

„Šiuo metu įstaigos tik įsibėgėja su planinėmis paslaugomis, tai nėra paprastas procesas, joms reikia planuoti savo darbus, juos tinkamai susidėlioti infekcijų kontrolės prasme, pacientams reikėtų dar šiek tiek kantrybės. Absoliučiai į tą patį lygį negrįšime, dalis paslaugų ir toliau liks nuotolinės, žinoma tos, kur galima valdyti riziką ir nereikia atlikti tyrimų. Tai taip yra dėl to, kad įstaigos turi susidėlioti tam tikrus laiko intervalus ir tarp pacientų turi būti laiko tarpas, kad būtų išvėdintos ir dezinfekuotos patalpos. Ligoninės turi pasilikti COVID-19 rezervą“, – sakė A. Veryga.

Aurelijus Veryga

Ministras sakė, kad dar ne visos gydymo įstaigos yra pasiruošusios teikti planines paslaugas pilna apimtimi.

„Galų gale yra tam tikri reikalavimai ir pacientai turi būti testuojami prieš guldant į įstaigą. <...> Jeigu tai yra mažesnė ligoninė, jeigu nepavyksta tų reikalavimų įgyvendinti, tai pacientams noriu priminti, kad Lietuvoje yra ne viena gydymo įstaiga, jeigu reikia kažkokių planinių paslaugų ir jis turi siuntimą, tai žmogus gali vykti į kitą vietą, kur tos paslaugos jau yra atnaujintos“, – komentavo A. Veryga.

Operacijas planuoja nuo birželio

Situacija pakomentavo ir Panevėžio ligoninės atstovai.

„Labai apgailestaujame, kad susidarius tokiai situacijai, susijusiai su koronavirusine pandemija ir karantino paskelbimu, teko vėlesniam laikui nukelti pacientams planuotas procedūras ar operacijas. Karantino laikotarpiu buvo pertvarkytas Respublikinės Panevėžio ligoninės darbas (kaip ir kitų šalies gydymo įstaigų), todėl ligoninė neturėjo galimybės savo pacientams suteikti numatytų paslaugų. Dienos chirurgijos skyriuje buvo įrengtas Karantininis korpusas, tad šis skyrius šiuo laikotarpiu neatliko tiesioginio savo darbo, – komentuoja ligoninės Viešųjų ryšių specialistas Vytautas Riaubiškis.

– Šiuo metu, švelnėjant karantino sąlygoms ir gydymo įstaigoms palaipsniui grįžtant į įprastinio darbo ritmą, planuojame pradėti teikti asmens sveikatos priežiūros paslaugas pacientams, kuriems ta pagalba jau buvo suplanuota anksčiau. Stacionarinių paslaugų teikimas Respublikinėje Panevėžio ligoninėje bus atnaujinamas palaipsniui, laikantis visų būtinų saugumo reikalavimų. Planuojama, kad Dienos chirurgijos skyrius pradės savo darbą nuo birželio mėn. 1 d. Užtikriname Jus, kad visi duomenys, susiję su Jūsų liga, yra nedingę, jie saugomi. Prašome dar truputėlį kantrybės ir, pradėjus Dienos chirurgijos skyriui dirbti, šio skyriaus darbuotojai susisieks su Jumis ir aptars Jūsų apsilankymo mūsų gydymo įstaigoje laiką.

Atsiprašome už šiuos laikinus nepatogumus ir užtikriname Jus, kad visa Jums būtina medicininė pagalba bus suteikta. Jei dėl kokių nors priežasčių Jūs ilgesnį laiką nesulauksite mūsų darbuotojų skambučio, nedelsiant informuokite mane skambučiu ar elektronine žinute ir aš pasistengsiu Jums padėti.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (70)