Kaip sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė ligoninėse šiuo metu gydoma 100 pacientų, reanimacijoje 11, dirbtinė plaučių ventiliacija taikoma 5 asmenims, deguonies kaukės – 32.

„Per vakar dieną patvirtinta 14 naujų atvejų, 12 atvejų yra Vilniaus apskrityje, dabar Vilniaus apskritis yra karštoji zona. 5 asmenys yra susiję su Vilniaus miesto klinikine ligonine, 2 asmenys yra Vilniaus miesto klinikinės ligoninės darbuotojai, 1 šios įstaigos darbuotojo artimas asmuo, 1 išrašytas asmuo, kuris išrašytas susirgo ir 1 išrašyto asmens iš šios ligoninės artimas giminaitis“, – sakė R. Lingienė.

Koronavirusas diagnozuotas Vilniaus viešojo transporto vairuotojui

Taip pat po vieną naują atvejį yra Antavilių pensionate, reabilitacijos centre „Pušyno kelias“, vienam Pergalės gatvėje esančio bendrabučio gyventojui, apie kurį buvo pranešta jau antradienį, taip pat 1 Santaros klinikų darbuotojui, dirbančiam COVID-19 skyriuje bei 1 Vilniaus viešojo transporto vairuotojui.

„53 maršruto autobuso vairuotojui, pirminiais duomenimis“, – sakė R. Lingienė.

Taip pat 1 atvejis nustatytas Klaipėdos apskrityje, tai – įvežtinis atvejis.Asmuo gegužės 10 dieną atvyko iš Švedijos. Dar vienas asmuo nustatytas Kauno apskrityje.

„Tai gana jauno amžiaus gyventojas, Kauno gyventojas. Pirmadienį kreipėsi į Kaune esantį mobilųjį punktą, antradienį gautas teigiamas atsakymas, asmuo nesusijęs nei su protrūkiu Kauno respublikinėje ligoninėje, nei registruotas kaip sąlytį turėjęs asmuo, nei nėra keliavęs“, – sakė R. Lingienė.

Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje, deja, atvejų padaugėjo nuo vakar. Iš viso turime 23 atvejus, 11 iš jų personalo, 8 vidaus ligų skyriaus, 3 reanimacijos, taip pat 12 pacientų, 10 vidaus ligų skyriaus, 2 reanimacijos. Nustatyta, kad 3 iš šios ligoninės vidaus ligų skyriaus išrašyti asmenys susirgo COVID-19 liga po jų išrašymo. <...> Mūsų žiniomis, darbuotojų temperatūra matuojama, bet neregistruojama. Taip pat ši ligoninė mums dar nepateikė susirgusių ligonių temperatūrinių kreivių, nėra sudaryta atskira komanda didelę riziką turinčių pacientų priežiūrai“, – kalbėjo R. Lingienė.

Kaip sakė R. Lingienė, buvo ištirti visų Antavilių pensionato gyventojai.

„Taip pat buvo prašymas įstaigos administracijos primygtinai ištirti visus gyventojus, kas mums sukėlė įtarimą, kad šioje įstaigoje nesilaikoma infekcijos kontrolės reikalavimų, nes, jei jų būtų laikomasi, visų gyventojų tirti tikrai nereikėtų tirti. COVID-19 liga po tyrimų buvo nustatyta tik vienam 3 korpuso gyventojui. Asmuo simptomų nejaučia. Bendras asmenų skaičius šiuo metu sergančių Antavilių pensionate yra 35“, – sakė R. Lingienė.

Trečiadienį Vyriausybė svarstys apie naujus rekomenduojamus karantino palengvinimus.

„Bendrąja prasme bus kalbama apie tam tikrą režimą Baltijos šalių piliečiams, dėl judėjimo tarp šių valstybių, dėl tam tikrų palengvinimų viešojo maitinimo įstaigos ir taip pat apie ikimokyklinių ir mokyklinių įstaigų veiklos atnaujinimą tam tikromis datomis ir laikantis tam tikro saugos intervalo“, – kalbėjo ministras.

Nuo trečiadienio – skrydžiai į Vilnių

Lietuvai po truputį švelninant karantino sąlygas, atvyksta ir pirmieji skrydžiai. Kaip sakė ministras, trečiadienį į Lietuvą atvyksta pirmasis keleivinis lėktuvas į Vokietiją.

„Tačiau norėčiau priminti, kad tai nereiškia, kad dingsta karantinas ar prievolė izoliuotis. Visos šios sąlygos tikrai išliks“, – sakė A. Veryga.

R. Lingienė paminėjo, kad orlaivis iš Frankfurto nusileis Vilniaus oro uoste 17 valandą 5 minutės, atskristi turėtų 162 keleiviai.

„Nacionalinio visuomenės sveikatos centro pagrindinis tikslas dirbant oro uoste yra įvežtinių atvejų valdymas kuo ankstesnėje stadijoje. Kartu su mumis dirbs ir Lietuvos kariuomenės atstovai. Visi sugrįžę asmenys privalės izoliuotis 14 dienų“, – kalbėjo R. Lingienė.

Dar ne visos gydymo įstaigos pasiruošusios planinėms paslaugoms

Ministro paklausus, kaip vertina situaciją, kai net ir atnaujinus daugelį medicininių paslaugų, kai kurias iš jų gauti labai sunku, taip pat ar nekyla rizika sutelkus dėmesį į COVID-19 apleisti kitų pacientų ligas, A. Veryga atsakė, kad rizika visada išlieka, tačiau svarbiausios paslaugos niekada nutrauktos nebuvo.

„Šiuo metu įstaigos tik įsibėgėja su planinėmis paslaugomis, tai nėra paprastas procesas, joms reikia planuoti savo darbus, juos tinkamai susidėlioti infekcijų kontrolės prasme, pacientams reikėtų dar šiek tiek kantrybės. Absoliučiai į tą patį lygį negrįšime, dalis paslaugų ir toliau liks nuotolinės, žinoma tos, kur galima valdyti riziką ir nereikia atlikti tyrimų. Tai taip yra dėl to, kad įstaigos turi susidėlioti tam tikrus laiko intervalus ir tarp pacientų turi būti laiko tarpas, kad būtų išvėdintos ir dezinfekuotos patalpos. Ligoninės turi pasilikti COVID-19 rezervą“, – sakė A. Veryga.

Taip pat, pasak ministro, mirtingumo statistika ir karantino metu, ir prieš jį yra tokia pat, reikšmingų svyravimų nepastebėta.

Informacija dėl COVID 19 virusu užsikrėtusio viešojo transporto vairuotojo:

UAB „Vilniaus viešasis transportas“ turimais duomenimis, vienam iš įmonėje dirbančių vairuotojų šiandien nustatytas teigiamas COVID-19 atvejis. Viešajame transporte, 53-ojo maršruto autobuse, vairuotojas dirbo gegužės 7 d., vėliau darbe nebuvo. Įmonės duomenimis, šiuo metu vairuotojo būklė stabili, jis yra saviizoliacijoje. Su vairuotoju kontaktą turėję kolegos taip pat yra saviizoliacijoje.

„Šiuo metu aktyviai bendradarbiaujame su NVSC, kad visi nustatyto maršruto transporto parke dirbantys darbuotojai būtų ištirti. Vairuotojams suteiksime saviizoliacijos galimybes ir kitą reikalingą pagalbą. Ir toliau nuolat dezinfekuosime transporto priemones po kiekvieno reiso, vairuotojams dalinsime dezinfekavimo priemones, jų darbo vietos atskirtos įspėjamosiomis juostomis, todėl palaikomas saugus atstumas nuo keleivių, nevykdoma prekyba vienkartiniais popieriniais bilietais“, – UAB „Vilniaus viešasis transportas“ direktorius Rimantas Markauskas.

Mūsų žiniomis vairuotojas užsikrėtė iš artimos aplinkos, platesnis jo kontaktų ratas yra nustatinėjamas. Šiuo metu aiškinamės visus galimus vairuotojo kontaktus su kitais darbuotojais. Visiems nustatytiesiems bus atliekamas COVID-19 testas, laukiant rezultatų jie privalės saviizoliuotis.

Primename, kad viešajame transporte nuo karantino paskelbimo pradžios keleiviai nuo vairuotojų yra atskirti 2 m riba. Nuo kovo 13 d. viešajame transporte neparduodami vienkartiniai bilietai, vairuotojai yra aprūpinti svarbiausiomis dezinfekacijos priemonėmis. Transporto priemonės dezinfekuojamos kiekvieno reiso pabaigoje: kaskart nuvalomi langų rėmai, turėklai, rankenos, sėdynių atlošų porankiai, grindys ir paviršiai purškiami dezinfekciniu skysčiu, naktį parkuose atliekamas kruopštus viso vidaus salono, grindų ir išorės valymas.
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) gegužės 13 d. duomenimis:

  • Patvirtintų ligos atvejų skaičius konkretiems žmonėms: 1505
  • Sergančių žmonių skaičius: 537
  • Per vakar dieną patvirtintų naujų COVID 19 susirgusių žmonių skaičius: 14
  • Mirusių nuo COVID 19 žmonių skaičius: 54
  • Užsikrėtusieji koronavirusu, mirę dėl kitų priežasčių: 6
  • Pasveikusių žmonių skaičius: 908
  • Izoliacijoje esančių žmonių skaičius: 273
  • Paveiktomis teritorijomis laikomos visos šalys
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)