Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė pranešė, kad antradienį buvo gauta informaciją apie mirtį Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje. Mirė asmuo, gydytas vidaus ligų skyriuje.

„Taip pat gauta informacija dėl 2 Antavilių pensionato gyventojų, kurie buvo hospitalizuoti irgi Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje, mirties. Informacija gauta tik žodžiu, oficialios informacijos iš klinikinės ligoninės dar nesame gavę“, – sakė R. Lingienė.

Rolanda Lingienė

Gydymo įstaigos, pasak R. Lingienės, dažnai vėluoja pateikti informaciją apie mirtis dėl koronaviruso, nors tai privaloma padaryti per 2 valandas.

Kaip sakė NVSC Vilniaus departamento vadovė, šiuo metu situacija Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje yra sudėtinga.

„Šiuo metu turime 21 atvejį, 9 sergantys yra personalo nariai ir 12 pacientų. Iš turimų duomenų matosi, kad infekcija palietė vidaus ligų ir reanimacijos skyrius. Visi pacientai, kuriems buvo nustatytas teigiamas COVID-19 rezultatas, buvo pervežti į Santaros klinikas“, – kalbėjo R. Lingienė.

Kaip sakė R. Lingienė, NVSC gauna anoniminių skambučių dėl taisyklių pažeidimo Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje.

„Nėra įprasta, kad medikai skambintų be reikalo. Kitas dalykas, infekcija ten labai greitai išplito nuo 1 iki 21 atvejo. Bendrieji epidemiologijos principai sako, kad infekcija negali plisti, jei būtų laikomasi asmens apsaugos priemonių ir infekcijos kontrolės taisyklių“, – kalbėjo R. Lingienė.

Palatos, kuriose gulėjo užsikrėtę ligoniai, buvo didelės – jose gulėjo po 5 ligonius. Jos yra stebimos dar ir dabar.

Ligoninei buvo nurodyta išskirstyti pacientus į dvivietes ar vienvietes palatas.

„Ligoninė planinių paslaugų neteikė, todėl sunku patikėti, kad ten nėra galimybių išskirstyti žmones rečiau nei po 5. Taip pat šios ligoninės pacientų lankymas yra uždraustas, išskyrus terminalinės būklės ir vaikų iki 14 metų su gydytojo leidimu. Dabar vyksta antro etapo darbas, aiškinamės, ar iki šiol buvo sudarytos atskiros personalo komandos, kurių srautai negalėjo susikirsti. Abejonių dėl šito kelia toks greitas viruso išplitimas ligoninėje. Taip pat aiškinamės, koks buvo PGR tyrimų periodiškumas personalui, ar vidaus ligų skyriaus pacientams jau anksčiau nebuvo pasireikškę COVID-19 simptomai“, – sakė R. Lingienė.

Antavilių pensionate šiuo metu yra 34 sergantys asmenys, 21 gyventojas ir 13 darbuotojų.

„Gavome pagrįstų įtarimų, kad nėra laikomasi komandinių darbo principų, nėra griežtai atskirtos komandos, buvo nurodyta atlikti visų pensionato gyventojų tyrimus. Šių rezultatų dar laukiame. Jei taip atsitiktų, kad infekcija šiame pensionate ir toliau plistų, jei pensionato administracija leis, tai būtų pirmas atvejis Lietuvoje, kad jame dirbtų budintis NVSC epidemiologas“, – sakė R. Lingienė.

Reabilitacijos centre „Pušyno kelias“ pirmadienį gautais duomenimis – dar 3 infekcijos atvejai.

„Šiuo metu yra 12 atvejų, 3 darbuotojai ir 9 pacientai. Taip pat šiandien gauta informacija apie teigiamą atsakymą vienam reabilitacijos centro darbuotojui, jis nėra medicinos darbuotojas ir, tikėtina, kad jis užsikrėtė bendraudamas su pirmaisiais atvejais“, – kalbėjo R. Lingienė.

Pirmadienį buvo nustatytas vienas atvejis bendrabutyje Vilniuje, Pergalės gatvėje. Antradienį patvirtintas dar vienas atvejis tame pačiame bendrabutyje.

„Epidemiologiškai nepalanku, kad šiame name dalis gyventoju dalinasi bendru sanitariniu mazgu ir virtuve, kaip ir Vinco Grybo gatvės atveju. Bet daugiau informacijos neturime, tačiau vienas iš patvirtintų pacientų sekmadienį buvo Žalgirio klinikos priėmimo skyriuje, aktyviai svarstoma apie šio namo gyventojų tyrimą“, – sakė R. Lingienė.

Karantinas, pasak ministro, yra svarbus teisinis režimas, kad būtų galima taikyti priemones atvykstantiesiems.

„Kad galėtume aktyviau stebėti ir karantinuoti žmones, jei jie atvyksta iš židinių, ar užsikrėtusiems žmonėms tam tikrą režimą taikyti. Jei to neliktų, mes to ir negalėtume taikyti“, – sakė A. Veryga.

Aurelijus Veryga

Paklausus, kaip ministras vertina Vilniaus miesto klinikinės ligoninės situaciją, kai paaiškėjo, kad joje taip pat buvo galimi taisyklių pažeidimai, A. Veryga atsakė, kad šis virusas suteiks daug pamokų.

„Iš pradžių ir į mokymus buvo reaguojama labai vangiai, teko ir į merus kreiptis, kad būtų rimčiau pasižiūrėta, tai, matyt, tų atvejų mes sužinosime dar ne vieną. Gaila, kad žmonės, kol tiesiogiai nesusiduria su užkratu ir tiesiogiai nesupranta, kokias dideles pasekmes tai sukelia visai gydymo įstaigai, man sunku paaiškinti, kodėl iki šiol dar yra nerimtai žiūrima ir kodėl nesimokoma iš svetimų klaidų. Bet, matyt, tai yra žmogiški dalykai“, – sakė A. Veryga.

Pildoma

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) gegužės 12 d. duomenimis:

  • Patvirtintų ligos atvejų skaičius konkretiems žmonėms: 1491
  • Sergančių žmonių skaičius: 587
  • Per vakar dieną patvirtintų naujų COVID 19 susirgusių žmonių skaičius: 6
  • Mirusių nuo COVID 19 žmonių skaičius: 50
  • Užsikrėtusieji koronavirusu, mirę dėl kitų priežasčių: 4
  • Pasveikusių žmonių skaičius: 850
  • Izoliacijoje esančių žmonių skaičius: 280
  • Paveiktomis teritorijomis laikomos visos šalys
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)