Iš Maskvos – su infekcija, bet be simptomų

Kaip sakė R. Lingienė, sekmadienį, gegužės 10 dieną, buvo nustatyta 10 koronaviruso atvejų – 2 žmonės iš tos pačios šeimos, 1 atvejis Lietuvos kariuomenėje, 1 atvejis Naujosios Vilnios bendrabutyje, 4 atvejai dar tiriami, 1 atvejis Marijampolėje ir Šiauliuose.

Buvo nurodyta per 24 valandas užsiregistruoti išsitirti mobiliojoje stotelėje. Po šio tyrimo ir paaiškėjo, kad asmuo serga.

„Šios dienos duomenimis, 5 nauji atvejai jau yra Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje, 1 – Klaipėdoje.

Klaipėdos apskrityje šiuo metu yra retas atvejis, įvežtinis, susirgęs asmuo – 11 metų, kartu su dar vienu šeimos nariu privačiu lėktuvu grįžo iš Maskvos į Vilniaus oro uostą. Oro uoste NVSC specialistai kaip visada vykdė sustiprintą kontrolę, simptomų nebuvo. Nurodė šiems asmenims izoliuotis, jie buvo nepilnamečiai, juos pasiėmė artimas giminaitis, atvykęs iš Klaipėdos“, – sakė R. Lingienė.

Šių dviejų asmenų gyvenamoji vieta – Maskvos miestas. Buvo užsakytas privatus skrydis, gauti reikalingi leidimai.

„Asmenys atskrido į Vilniaus oro uostą, kur juos pasiėmė asmuo, turėjęs teisę tą padaryti. Mano žiniomis, vienam iš tėvų nustatyta COVID-19 liga ir jis gydomas Maskvos ligoninėje“, – sakė R. Lingienė.

Rolanda Lingienė

„Atlikę atvejo epidemiologinę diagnostiką sužinojome, kad jis susijęs su 2 gegužės mėnesio pradžioje patvirtintais atvejais, žmonės šiuo metu gydomi, hospitalizuoti Maskvoje, susirgo šeimos nariai“, – pridūrė R. Lingienė.

Vilniaus ligoninėje – sudėtinga situacija

Kaip sakė NVSC vadovė, Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje situacija šiuo metu itin nepalanki, iš viso diagnozuota 18 COVID-19 atvejų, iš jų – 8 personalo nariai ir 10 pacientų. Sąlytį turėjusių asmenų nustatyta 61, tačiau jų gali daugėti. Manoma, kad pacientai užsikrėtė nuo personalo.

Reabilitacijos centre „Pušyno kelias“ šiuo metu užregistruota 11 koronaviruso atvejų, 2 nauji užregistruoti pirmadienį. Serga 2 darbuotojai ir 9 pacientai.

Antavilių pensionate šiuo metu užregistruoti 34 atvejai, iš jų – 21 gyventojui ir 13 darbuotojų.

„Turime įtarimą, kad pažeidžiami infekcijų kontrolės reikalavimai, ir darbuotojai bendrauja be tinkamų apsaugos priemonių“, – sakė R. Lingienė.

Tikrinosi vaistininkai, darželių auklėtojai

Ministras spaudos konferenciją pradėjo nuo žinių apie savaitgalio tyrimus, kuriuos profilaktiškai galėjo pasidaryti tam tikrų grupių žmonės. Pasak A. Verygos, gegužės 9–10 dienomis dėl koronaviruso profilaktiškai išsitirti norą pareiškė daugiau nei 1600 gyventojų, daugiausiai ir aktyviausiai tyrėsi ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigų darbuotojai.

„Jų registravosi truputį daugiau nei 1000, tai yra daugiau nei 60 proc. tiriamųjų, taip pat užsiregistravo apie 200 vaistininkų, 135 prekybos vietų darbuotojai, socialiniai darbuotojai, pareigūnai. Dar laukiami atsakymai dėl 715 tyrimų, o dėl tų, kurių atsakymai gauti, jie visi buvo neigiami“, – kalbėjo ministras.

Taip pat A. Veryga pranešė, kad privalomą tyrimą nustatyti COVID-19 ligai prieš gulant pacientui į ligoninę nuo šiol galės skirti ne tik šeimos gydytojas, bet ir gydytojas specialistas, kuris konsultavo ir nustatė indikacijas dėl paciento hospitalizacijos.

Aurelijus Veryga

Kaip pranešė ministras, švelninant karantino sąlygas bus atnaujinamos tam tikros bibliotekų paslaugos – leidžiama naudotis kompiuteriais ir internetu, kitomis skaityklų paslaugomis, tačiau išlaikant būtinus reikalavimus.

A. Veryga priminė, kad jau panaikintas reikalavimas, jog vienoje lauko žaidimų aikštelėje gali žaisti ne daugiau nei vienos šeimos vaikai. Tai reiškia, kad dabar tokiose aikštelėse gali lankytis ir daugiau vaikų, vis dėlto reikia išlaikyti atstumus ir vengti ilgesnio kontakto.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė spaudos konferencijoje pranešė, kad šiuo metu stacionare dėl koronaviruso gydomi 77 pacientai, iš jų reanimacijoje 14, ventiliuojami 6, su deguonies kaukėmis 27.

Nesutampa skaičiai

Ministras sakė, kad savaitgalį pasitikrinti užsiregistravo 200 vaistininkų, tačiau, „Delfi“ žiniomis, vien „Eurovaistinės“ darbuotojų užsiregistravo 300, o patikrinta buvo tik 17 proc.

„Turiu skaičius tokius, kokius gavau iš laboratorijų, kiek jų buvo užsiregistravę. Nesklandumų vargu ar buvo. Galbūt reikėtų pasižiūrėti pagal miestus, kaip buvo apkrauti mobilieji punktai, gal kur nors neturėjo fiziškai galimybių registruoti, bet aš čia spėlioju, nes skaičius, kiek buvo galima ištirti, nebuvo nurodytas“, – sakė A. Veryga.

Svarstymų dėl kitų šalių dar nėra

Paklausus, galbūt jau svarstoma atšaukti reikalavimą izoliuotis Lietuvoje grįžus iš kitų šalių darbo, mokslo reikalais, kur su koronavirusu tvarkomasi gerai, pavyzdžiui, Vokietijos ar Danijos, ministras atsakė, kad kol kas tokių svarstymų nėra.

„Bus diskutuojama su kitų Baltijos šalių, Latvijos, Estijos, ministrais apie tai, kaip būtų galima skirstyti šalis pagal rizikos lygius, ką laikyti aukštos rizikos šalimis, ką – žemos, ir ateityje galbūt svarstyti, iš kur atvykusiems taikyti izoliaciją, o iš kur – ne. Bet kol kas tokių svarstymų nėra, yra tik dėl Lenkijos, kad atvykusiems iš šios šalies, kurie ten dirba ar mokosi, netaikyti izoliacijos. Jei pavyks viską susitarti, o dėl to abejoti matyt nereikėtų, tai Latvijos ir Estijos gyventojams nereiks tos izoliacijos taikyti. O dėl kitų šalių – ateities klausimas“, – sakė SAM vadovas.

Pildoma

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) gegužės 11 d. duomenimis:

  • Patvirtintų ligos atvejų skaičius konkretiems žmonėms –1485.
  • Sergančių žmonių skaičius – 598.
  • Per vakar dieną patvirtintų naujų COVID-19 susirgusių žmonių skaičius – 6.
  • Mirusių nuo COVID-19 žmonių skaičius – 50.
  • Užsikrėtusieji koronavirusu, mirę dėl kitų priežasčių, – 4.
  • Pasveikusių žmonių skaičius – 833.
  • Izoliacijos besilaikančių žmonių skaičius – 303.
  • Paveiktomis teritorijomis laikomos visos šalys.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (643)