Kartais mirties priežastis – diskusinis klausimas

Santaros klinikų 1-jo reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriaus vedėjas Gintautas Kėkštas papasakojo, kokiais atvejais nustatoma, kad mirties priežastimi nebuvo koronavirusinė infekcija.

Pasak gydytojo, mirties priežastį ne nuo koronaviruso lemia lėtiniai išeičių stadijos susirgimai. Pavyzdžiui, ketvirtos stadijos širdies nepakankamumas, ar ketvirtos stadijos vėžys. Taip pat ir ūminės būklės, pavyzdžiui, sunkus miokardo infarktas, insultas, kurių nepavyksta stabilizuoti nei vaistais, nei intervencinėmis priemonėmis.

Gintautas Kėkštas

„Pas mus buvo asmuo, kuris sirgo koronavirusu, bet jam išsivystė visų žarnų trombozė. Tokiu atveju koronavirusas nėra pagrindinė priežastis. Bet jei žmogus suserga plaučių uždegimu ar kvėpavimo nepakankamumu, nekyla ir diskusijos, kad mirties priežastis bus dėl koronaviruso“, – kalbėjo G. Kėkštas.

Kaip sako pašnekovas, yra atvejų, kai patologija nėra itin smarkiai išreikšta. Tada mirties priežastis yra iš dalies diskusinis klausimas.

„Tačiau dauguma ligonių pas mus miršta nuo koronaviruso, tik vienas kitas, kai yra garbingo amžiaus žmogus, turi lydinčių susirgimų miršta nuo kitų ligų, o koronavirusas tų ligų eigą gali pabloginti“, – sakė G. Kėkštas.

Lietuvoje dėl kitų priežasčių sirgdami koronavirusu mirė 3 žmonės

Koronavirusas, kaip ir kitos infekcijos, pavyzdžiui, sepsis, apsunkina kitas ligas.

Pasak gydytojo, kai žmogus suserga liga, sukelta viruso, organizme tai pasireiškia uždegiminio atsako sindromu, krešėjimo sistemos suaktyvinimu. Tai gali lemti kraujavimus ar trombozes.

„Bet tokiu atveju pagrindine priežastimi koronavirusas nebus laikomas. Jei žmogui į smegenis išsilieja kraujas, nors žmogus ir sirgo koronavirusu, pagrindine mirties priežastimi bus laikoma ūminė būklė, insultas“, – kalbėjo gydytojas.

Jei pacientas atvyksta su progresuojančios COVID infekcijos ir kvėpavimo nepakankamumo požymiais, jam mirus, COVID infekcija laikoma pagrindine mirties priežastimi.

„Didesnė dalis pas mus patekusių pacientų su koronavirusu ir miršta dėl koronaviruso, nes progresuoja kvėpavimo nepakankamumas“ – kalbėjo G. Kėkštas.

Trečiadienį paskelbti Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenys rodo, kad užsikrėtę koronavirusu, bet mirę nuo kitų priežasčių Lietuvoje iš viso yra 3 žmonės.

Pasak R. Lingienės, viena mirtis buvo smurtinė, antru atveju asmuo nusižudė, trečias žmogus mirė nuo kitos su gyvybe nesuderinamos ūmios būklės. Kaip sakė NVSC vadovė, tai buvo kraujotakos sutrikimai žarnyne.

„Ne kartą gavome pastabas, kad nesueina skaičiai. Jeigu atėmus iš 1 428 patvirtintų atvejų mirusius, pasveikusius ir sergančius, tai iš tikrųjų ir susidarys trijų skaičių neatitikimas“, – pridūrė ji.

Gegužės 5 d. duomenimis:

Lietuvoje patvirtintų ligos atvejų skaičius konkretiems žmonėms: 1423
Sergančių žmonių skaičius: 697
Per vakar dieną patvirtinta naujų ligos atvejų: 4
Mirusiųjų nuo koronaviruso skaičius: 46
Pasveikusiųjų skaičius: 678
Per vakar dieną ištirta: 5077
Izoliacijoje esančių žmonių skaičius: 357
Iki šiol iš viso ištirta ėminių dėl įtariamo koronaviruso: 149106

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)