Iš ministro – kirtis savivaldybėms

Spaudos konferencijoje ministras Aurelijus Veryga sakė, kad per ilgąjį savaitgalį išsitirti dėl COVID-19 infekcijos pakviesti 9 tūkstančiai žmonių, atlikta daugiau nei 3 tūkstančiai tyrimų, dalis tyrimų dar yra laboratorijose. Pagal šiuo metu turimus duomenis, susirgimų atvejų nėra nustatyta, bet tikslūs rezultatai turėtų paaiškėti vėliau.

„Tyrimų tikslas buvo toks, kad norėjome pasižiūrėti atsitiktine tvarka į tam tikras traukos vietas atkeliaujančius gyventojus, kurie atvykę turėjo gauti kodą ir vykti tirtis į mobilų punktą ar pas mobilią komandą. Taip pat vienas iš tikslų buvo dalį kodų išdalinti darbuotojams ir vaistininkams. Deja, bet kai kur šių nurodymų nebuvo laikomasi. Tiek Marijampolės, tiek Telšių savivaldybės vis tik apsisprendė dalinti kitur, tokiu būdu pažeisdami principą, kur ir ką norėjome tirti. Tai reiškia, kad bus sudėtinga palyginti savivaldybių duomenis“, – kalbėjo SAM vadovas.

Pasak ministro, problematiškiausia buvo Vilniaus savivaldybė, kuri nusprendė susikurti savo tvarką ir vadovautis savo kriterijais.

„Tiek registracijai, tiek tyrimams iš tiesų toks elgesys kelia labai rimtą susirūpinimą. Jei savivaldybės savarankiškai apsisprendžia nesilaikyti operacijų vadovo sprendimo, tai tikrai kyla grėsmė, kad ateityje ir kitus sprendimus gali priimti tokiu pat principu, kuris galioja kažkoks kitoks nei visai Lietuvai. Dėl tokių sprendimų tikrai imsimės priemonių ir, tikiuosi, kad pažeidusiems tvarkas bus pritaikyta tam tikra atsakomybė“, – kalbėjo A. Veryga.

Pasak A. Verygos, dėl Vilniaus savivaldybės nusižengimo taisyklėms ilgojo savaitgalio tyrimų metu, Vilniaus administracijos vadovui galėtų būti pritaikyta bauda už administracinį nusižengimą.

Vilniaus savivaldybei pasakius, jog pačiame ministro įsakyme nebuvo tikslių ilgojo savaitgalio tyrimo kodų dalijimo taisyklių, A. Veryga atsako, kad absoliuti dauguma savivaldybių taisykles suprato, o pats Vilnius savo veiksmų derinti nebandė.

„Vienintelė Vilniaus savivaldybė nusprendė pati, kaip ji darys, ir net rizikas įsivertino pati. Man šiek tiek keistas yra požiūris, kam mes tada turime prižiūrinčias institucijas, kam tada turime epidemiologus, jei yra administracijos vadovas ar savivaldybės vadovai, kurie viską nusprendžia patys. Pagrindinis pažeidimas yra tas, kad jie nesilaikė operacijų vadovo sprendimų ir tvarkas susigalvojo patys. Jei tokiu stiliumi veiksime, tai infekcijų kontrolė, tyrimai ateityje nacionaliniu mastu taps neįmanomi“, – sakė A. Veryga.

Vilniaus miesto savivaldybės atsakas Verygai: reikalavimai buvo išlaikyti. Skaitykite daugiau

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena, kad tokių kvietimų pasitikrinti buvo numatyta išdalinti ne mažiau nei 7 tūkstančius. Dalį – ne mažiau nei penktadalį – atspausdintų kvietimų savivaldybės turėjo išdalinti prekybos centrų, turgaviečių, vaistinių darbuotojams.

Taip pat ministras sakė, kad šiuo metu yra organizuojami metodiniai mokymai tam, kad būtų užtikrinta tinkama infekcijų kontrolė gydymo įstaigose. Pasak ministro, to reikia, kad nepasikartotų infekcijos protrūkiai.

„Deja, bet vėl matome tam tikrą dėsningumą, kad tie skaudūs, pasikartojantys atvejai vyksta savivaldybių įstaigose, kurios vangiai dalyvauja šiuose mokymuose. Norėčiau dar kartą paraginti savivaldybes dalyvauti. Mūsų duomenimis, labiausiai pasigendama aktyvesnio Klaipėdos, Telšių ir Utenos apskrityse veikiančių įstaigų darbuotojų dalyvavimo“, – sakė ministras.

Dėl savaitgalio tyrimų kai kurie specialistai ministerijai pažėrė kritikos sakydami, kad tikslingiau būtų buvę atlikti serologinius, o ne PGR testus. Ministras į tai atsakydamas pabrėžė, kad šių tyrimų tikslas buvo nustatyti ne persirgusius, o sergančiuosius koronavirusu atsitiktinėse grupėse.

„O persirgimo klausimas yra ateities klausimas, nes laboratorinių serologinių testų dar neturime, o greitieji testai dar laukia mokslininkų verdikto“, – kalbėjo SAM vadovas.

Medikams – priemonės visam mėnesiui

Lietuvos kariuomenės Depų tarnybos administracijos viršininkas, Lietuvos kariuomenės atstovas SAM Ekstremalių situacijų operacijų centre Aurimas Guščius spaudos konferencijoje sakė, kad nuo kovo pabaigos iki šio pirmadienio į Lietuvą yra atvykę 28 milijonai vienetų įvairių apsaugos priemonių.

Viskas buvo paskirstyta ligoninėms, kurios dirba su COVID-19 pacientais, greitosios medicinos pagalbos stotims, karščiavimo klinikoms bei mobiliesiems punktams.

Toks kiekis, pasak A. Guščiaus, leido pasiekti tikslą, jog gydymo įstaigos rezervą sukaupusios ateinančioms 30 dienų.

„Kitas etapas yra išlaikyti rezervus ir sudaryti naujas sutartis, tęsti nenutrūkstamą aprūpinimą apsaugos priemonėmis“, – sakė A. Gusčius.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė sakė, kad izoliacijoje šiuo metu yra 357 asmenys, iš kurių 278 sveikatos priežiūros specialistai.

Ligoninėse – daugiau nei 100 asmenų

Ligoninėse šiuo metu dėl COVID-19 infekcijos gydomi 114 asmenų, reanimacijoje – 14, plaučių ventiliacijos reikia 8 pacientams, deguonies kaukių – 26.

5 proc. verslo subjektų nesilaikė karantino reikalavimų. Pasak A. Verygos, jei virusas vėl pradės plisti, karantino sąlygos vėl bus griežtinamos, o verslams, kurie nesilaikė taisyklių, baudos priklausys nuo to, kokie bus padaryti pažeidimai.

Pasak R. Lingienės, kol kas nusiteikti pernelyg optimistiškai dėl koronaviruso plitimo nereikėtų.

„Situacija gali labai greitai pasikeisti. Greitai pasimatys, kokie mes buvo atsakingi po tam tikro verslo, kitų sričių atlaisvinimo, ilgojo savaitgalio. Antra, vakar ryte džiaugėmės, kad viskas gerai, bet po to atsirado rimtas židinys. Jei tokių atsirastų daugiau, optimizmas labai greitai išblėstų“, – sakė R. Lingienė.

Rolanda Lingienė

Kaip sakė R. Lingienė, visiems šiems pacientams, išskyrus patį pirmąjį, infekcija nesukėlė jokių simptomų.

„Šiuo metu NVSC aktyviai vykdo pirminio šaltinio paiešką. Mūsų pirminė hipotezė yra ta, kad infekcija išplito nuo įstaigoje dirbančių darbuotojų“, – sakė R. Lingienė.

Pasak NVSC vadovės, didžiausi židiniai šiuo metu yra Klaipėdos apskrityje, iš viso ten susirgo 25 darbuotojai ir 85 pacientai. Didžiausias darbuotojų, kuriems reikia saviizoliacijos skaičius nustatytas Vilniaus apskrityje VšĮ „Senevita“ ir Antavilių pesnionate.

Atsidarant darželiams, kai kurie darbuotojai nežino, kaip elgtis, kadangi priklauso rizikos grupei. Pasak ministro, jiems, jei įmanoma, rekomenduojama dirbti nuotoliniu būdu ar dirbti tokį darbą, kuriame nereikėtų kontakto su vaikais.

„Kaip tai užtikrinti – sprendžia kiekviena savivaldybė, kiekviena įstaiga atskirai. Bet tikrai šiuos darbuotojus dar turėtume pasaugoti ir patausoti“, – sakė SAM vadovas.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) gegužės 4 d. duomenimis:

Patvirtintų ligos atvejų skaičius konkretiems žmonėms – 1419.
Sergančių žmonių skaičius – 733.
Per vakar dieną patvirtintų naujų COVID-19 susirgusių žmonių skaičius – 9.
Mirusių nuo COVID 19 žmonių skaičius: 46
Pasveikusių žmonių skaičius: 638
Izoliacijoje esančių žmonių skaičius: 357
Paveiktomis teritorijomis laikomos visos šalys

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos gegužės 4 d. 7 val. duomenimis:

Per vakar dieną ištirta ėminių dėl įtariamo koronaviruso: 2351
Iki šiol iš viso ištirta ėminių dėl įtariamo koronaviruso: 144029
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (272)