Naujienų agentūros AFP duomenimis, netrukus Prancūzijoje bus atliekami tolesni tyrimai, siekiant išsiaiškinti, ar nikotinas gali būti panaudojamas kaip apsaugos nuo viruso priemonė. Savo ruožtu Prancūzijos vyriausybė dekretu apribojo prekybą nikotino pleistrais ir kitomis pakaitinės nikotino terapijos priemonėmis.

Tyrimą paskelbę mokslininkai kelia prielaidą, kad rūkantys žmonės gali būti net 80 proc. atsparesni koronavirusui negu nikotino nevartojantys tokios pačios lyties ir amžiaus asmenys. Tyrėjai išnagrinėjo 343 pacientų, gydomų Paryžiaus ligoninėje, ir dar 139 asmenų, kuriems pasireiškė silpni COVID-19 simptomai, duomenis.

Balandį paskelbtos studijos autoriai svarsto, kad cigarečių dūmuose esantis ir priklausomybę sukeliantis nikotinas gali daryti įtaką organizmo reakcijai į užkratą, nes ši medžiaga organizme trukdo koronaviruso molekulėms prisijungti prie receptorių.

„Kai į organizmą patekęs virusas priartėja prie receptorių, nikotinas ima blokuoti prisijungimo procesą, todėl virusas atšlyja“, – tyrimo hipotezę naujienų agentūrai „Reuters“ apibūdino vienas iš autorių Jean-Pierre Changeux, neuromokslų profesorius emeritas iš Prancūzijos Pasteur instituto.

Tyrimo bendraautoris, medicinos profesorius Zahir Amoura, dirbantis Paryžiaus Pitie-Salpetriere universiteto ligoninėje, sako, kad dabar vertėtų tęsti ir plėtoti bandymus – ištirti maždaug 1,5 tūkst. ligoninės medikų.

Tyrime dalyvaujantys asmenys būtų padalyti į dvi grupes – vieniems būtų užklijuotas nikotino pleistras, o kitiems – pleistras su placebu. Vėliau būtų nagrinėjami duomenys, kurioje grupėje daugiau medikų užsikrėtė COVID-19, taip pat ir kiti rezultatai. Z. Amoura įsitikinęs, kad hipotezei pasitvirtinus būtų rasta efektyvi priemonė viruso plitimui stabdyti.

Taip pat ketinama atlikti tyrimą su maždaug 400 ligoninės pacientų, kurie gydomi nuo COVID-19, stebint, kokią įtaką nikotinas daro ligos progresavimui.

Prieš savaitę leidimą tyrimams davė Prancūzijos sveikatos apsaugos ministras Olivier Véran, pavadinęs mokslininkų keliamą hipotezę įdomia galimybe.

Mokslininkai žada imtis visų priemonių, kad tyrimas nepaskatintų nerūkančių žmonių pradėti rūkyti ar naudoti nikotino pleistrų. Profesoriai pabrėžia, kad rūkymas kenkia sveikatai.

Prancūzijos sveikatos apsaugos ministerija įspėja nerūkančius gyventojus nebandyti nikotino pleistrų ar kitų alternatyvų, kaip apsaugos nuo viruso priemonių.

Taip pat Prancūzijos vyriausybė išleido dekretą, kuriuo sustabdė elektroninę prekybą nikotino pleistrais ir kitais nikotino produktais, skirtais padėti mesti rūkyti. Prekyba vaistinėse taip pat yra apribota – vienas asmuo gali įsigyti ir papildyti priemonių atsargas daugiausia vienam mėnesiui.

Iš viso rūko maždaug 35 procentų Prancūzijos gyventojų.

Šiuo metu Prancūzija yra viena iš labiausiai koronaviruso paveiktų Europos valstybių. Balandžio 29 dienos duomenimis, šalyje nustatyta 130 tūkst. susirgimo atvejų ir patvirtina 23660 tūkst. mirčių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (112)