Žmonėms bus dalijami kodai

Pasak ministro, šį savaitgalį pasirinktose 10 didžiųjų miestų vietose bus atliekami išplėstiniai testavimai.

Bus tiriami žmonės, atėję į tam tikras apsipirkimo vietas, taip pat tų vietų darbuotojai, vaistininkai. Kaip sakė A. Veryga, į tam tikras vietas atvykę žmonės gaus kodą, kuriuo pasinaudodami galės užsiregistruoti ir išsitirti.

„Taip turėtume išnaudoti ilgąjį savaitgalį ir atlikti daugiau testų, kurių skaičius savaitgaliais dažniausiai nukrenta, – įvertinsime tam tikrą epidemiologinę situaciją ten, kur žmonės lankosi intensyviausiai“, – sakė SAM vadovas.

Jis paaiškino, kad ilgojo savaitgalio atsitiktiniai tyrimai bus neprivalomi, juos atlikti galės tik to norintys gyventojai. Šie tyrimai turėtų parodyti platesnę Lietuvos situaciją, nes tiriami bus atsitiktiniai asmenys, o ne rizikos grupėms priklausantys ar didesnės rizikos darbą dirbantys žmonės.

Aurelijus Veryga

Ketvirtadienį surengtoje Vyriausybės spaudos konferencijoje Kembridžo gydytojas Tumas Beinortas sakė, kad reikėtų pagalvoti apie nuolatinį populiacijos tyrimą. A. Veryga sakė, kad ilgąjį savaitgalį atliekami tyrimai ir bus panašus tyrimas.

„Modelis bus toks, kad savivaldybės išsirinks kokią nors vietą, kur žmonės ateina, labiausiai tikėtina, kad tai bus didelis prekybos centras. Tada, remiantis tam tikra kvota, bus išdalyti kodai; juos gali gauti lankytojas, gali gauti darbuotojas. Pasibandysime šį savaitgalį, bus praktinis pabandymas, kaip tai veiktų. Žinoma, žmonės turi eiti tirtis, bet mes jų nenuvarysime. Žiūrėsime, kaip žmonės registruosis“, – sakė ministras.

Pasak SAM vadovo, prioritetas ištirti buvo slaugos ir globos įstaigas, tačiau visuomenę tirti taip pat reikia.

Du didieji miestai tikriausiai turės ir mobiliosios brigados galimybę, tai reiškia, kad žmogui nereikės važiuoti į mobilųjį punktą pačiam. Kituose miestuose žmonėms patiems reikės nuvažiuoti į mobiliosios patikros punktus. Gavus kodą reikės paskambinti numeriu 1808, užsiregistruoti ir atvykti numatytu laiku.

Ligoninėse – 115 asmenų

Kaip sakė NVSC atstovė Ginreta Megelinskienė, šiuo metu Lietuvoje hospitalizuota 115 asmenų, reanimacijoje – 18, plaučių ventiliacijos reikia 9, deguonies kaukių – 26 asmenims.

Iš viso Lietuvoje buvo užregistruoti 273 atvejai, kai sveikatos priežiūros specialistams diagnozuotas COVID-19. Iš viso izoliuoti 1047 sveikatos priežiūros specialistai.

Antavilių pensionate koronavirusas iš viso nustatytas 4 darbuotojams ir 11 gyventojų. Tai reiškia, kad dar vienam darbuotojui koronavirusas buvo nustatytas ketvirtadienį. Šis asmuo, pasak NVSC atstovės, izoliuotas jau balandžio 28 dieną.

„Nei darbuotojai, nei pacientai simptomų neturi. Pensionato gyventojus nutarta pervežti į Vilniaus miesto klinikinę ligoninę. Šiuo metu 10 asmenų ten hospitalizuoti, jie prižiūrimi sveikatos priežiūros specialistų“, – sakė Ginreta Megelinskienė.

Aurelijus Veryga

Spaudos konferencijoje Sveikatos apsaugos ministras priminė, kad Vyriausybė priėmė sprendimą nuo balandžio 1 dienos gydytojams rezidentams padidinti atlyginimus.

Prieš savaitgalį prašo sąmoningumo

Taip pat ministras priminė, kad nuo ketvirtadienio atidarytos visos prekybos vietos, taip pat ir turgavietės, kurios atitinka ministerijos keliamus reikalavimus karantino laikotarpiu. Pasak ministro, kitą savaitę bus svarstoma atnaujinti vairavimo mokymą.

„Ilgąjį savaitgalį turėsime daug pagundų važiuoti pas gimines, lankyti artimuosius, mamas. Tačiau noriu paprašyti sąmoningumo ir supratimo, rizikos grupėms išlieka tos pačios rekomendacijos, reikėtų vengti kontaktų, vengti lankyti vyresnio amžiaus žmones arba tuos, kurie yra sergantys. Virusas iš Lietuvos nėra dingęs“, – sakė A. Veryga.

Kartenos uždaryti kol kas neplanuoja

Pasak G. Megelinskienės, šią savaitę koronavirusas buvo nustatytas ir Anykščiuose – vienas atvejis Troškūnų palaikomojo gydymo ir slaugos skyriuje bei vienas atvejis Aknystos socialinės globos namuose. Šie atvejai nustatyti darbuotojų profilaktinio tyrimų metu.

Paklausus, ar Kartena gali būti uždaryta taip, kaip Nemenčinė, ministras atsakė, kad kol kas tokių priemonių neketinama imtis. Vis dėlto, jei atvejų atsirastų daugiau, taip pat būtų gauti pranešimai, kad asmenys elgiasi neatsakingai ir nesilaiko izoliacijos, tokia galimybė neatmetama. Kol kas visos Kartenos gyventojai nebus tiriami.

Ketvirtadienį vykusioje spaudos konferencijoje Vyriausybėje, Ukmergės meras ir administracijos direktorius sakė, kad koronaviruso židinys Ukmergėje sėkmingai suvaldytas. Tačiau ministras į tai žiūri skeptiškai.

„Žinote, suprantu tą norą pasidžiaugti ir pasakyti, kad suvaldėme, ir kartais ir mums iškyla noras pasakyti, kad viską suvaldėme Lietuvoje. Bet aš tik noriu priminti, kad Ukmergė greičiausiai kalba apie gydymo įstaigą ir ten esančią situaciją, kur buvo kaip ir aiškus ligos židinys. Kadangi ten situacija išsisprendė ir įstaiga atnaujino savo veiklą, tą jie, matyt, ir turi galvoje, kad suvaldė. Aišku, tą padarė su pagalba. Tai yra gerai, bet bendrąja prasme Ukmergė niekaip negali sakyti, kad jie suvaldė situaciją. Aš kaip ir sakiau, virusas yra, jis visuomenėje, gyvas. Bendrai kaip šalis galime pasidžiaugti, kad gerai tvarkomės, bet tikrai negalime pasakyti, kad viskas pasibaigę ir kažkuris miestas jau išsprendęs savo problemas. Tokių vietų Lietuvoje nėra ir negali būti“, – sakė A. Veryga.

Paklausus, ar ministras žino apie problemą, trukdančią tvarkyti mirčių priežastis ir ar ketinama ją spręsti, A. Veryga atsakė, kad situacija yra stebima.

„Kovo mėnesio duomenis turime, juos analizuojame, manau, kitą savaitę galėsime pristatyti. Reikia suprasti, kad visą statistiką, sutvarkytą, išvalytą gauti užtrunka. Aišku, norime ją turėti labai greitai ir yra duotas pavedimas tuos duomenis turėti kas savaitę. Bet supraskime, kad svyravimai kasmet, net lyginant mėnesius, yra nemaži. Ir toks kassavaitinis mirčių statistikos skelbimas net ir klaidintų tam tikra prasme. Ne kiekvienu atveju galima paaiškinti, kodėl tie svyravimai tokie yra. Bet duomenis gauname iš Higienos instituto“, – kalbėjo SAM vadovas.

Pasak A. Verygos, kol kas dar tiksliai nežinoma, kada galėtų pradėti veikti ugdymo įstaigos. Vis dėlto manoma, kad darželiai galės pradėti veikti nuo gegužės.

Pildoma

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) balandžio 30 d. duomenimis:

  • Patvirtintų ligos atvejų skaičius konkretiems žmonėms: 1385
  • Sergančių žmonių skaičius: 751
  • Per vakar dieną patvirtintų naujų COVID 19 susirgusių žmonių skaičius : 10
  • Mirusių nuo COVID 19 žmonių skaičius: 45
  • Pasveikusių žmonių skaičius: 589 zoliacijoje esančių žmonių skaičius: 595


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (347)