Juk daugelyje šalių, paskelbus pandemiją dėl nesuvaldomo koronaviruso plitimo, pensininkams net nebuvo leidžiama išeiti iš namų, nes šio amžiaus grupėje mirtingumas nuo COVID-19 siekė net 15-20 proc.

Tačiau socialiniuose tinkluose vyrauja ir diametraliai priešinga nuomonė, nes dalis piliečių skundžiasi: kiek dar laiko galima vaikščioti su antsnukiais? Jie netiki, jog šis virusas jau toks pavojingas. Pasak šių žmonių, jei jie yra sveiki ir imunitetas geras, jiems apsaugos priemonės tikrai nėra reikalingos.

Natūralu, kad sprendžiant bet kokią problemą visada bus kontraversiškų nuomonių. Kadangi 10 metų dalyvaujant mokslinėse studijose teko tirti žmogaus imuninę sistemą bei susidurti su infekciniais susirgimais, apgailestauju, kad galiu nuvilti optimistus, bet su koronavirusu teks „bendrauti“ dar ilgai. Visiškai galimas variantas, kad šis sukėlėjas pradės kasmet mutuoti ir elgtis kaip gripo virusas. Tada kasmet mums bus reikalinga nauja vakcina. Tai, aišku, labai pesimistinės prognozės.

Dėl koronaviruso grėsmės visi turi nešioti kaukes.

Nepaisant to, kad koronaviruso genomas ištirtas, o į COVID-19 mokslinių tyrimų ratą įsijungė tūkstančiai specialistų iš daugelio pasaulio šalių, šis sukėlėjas dar ir dabar išlieka mokslininkams pakankamai didelė mįslė.

Buvo pastebėta, kad persirgę koronavirusine infekcija gali po kurio laiko vėl pakartotinai susirgti. Pietų Korėjos mokslininkai išreiškė nuomonę, kad tikriausiai pasireiškia viruso reaktyvacija, nes tam tikrais atvejais, nežiūrint stebimo pilno klinikinio pasveikimo, imuninė sistema pilnai nesunaikina viruso. Imunitetas jį tik prislopina taip smarkiai, kad nenustatomi net antikūnai (dėl labai žemo titro) prieš šį virusą.

Deja, teko susidurti ir su informacija, kad prieš šį virusą imunitetas nesusiformuoja, kuo, tikriausiai, galima būtų paaiškinti ligos formas be klinikinių simptomų. Net, jeigu ir susidaro stiprus imunitetas prieš COVID-19, kol kas dar lieka mįslė, kiek laiko antikūnai prieš šį virusą laikysis mūsų organizme – juk nuo to priklausys, kiek laiko mes galime būti apsaugoti nuo pakartotinos infekcijos.

Beje, kai kuriuose pasisakymuose teko girdėti nuomonę, kad tai, jog užsikrėtus koronavirusu 80 proc. atvejų persergama tik lengva ligos forma yra labai gerai. Ar tai gerai – dar didelis klausimas, nes tai rodo, kad imuninės sistemos atsakas buvo nepakankamas ir žmogus gali tapti besimptomiu viruso nešiotoju bei potencialiu infekcijos šaltiniu aplinkiniams.

Julius Kalibatas

Kalbant apie koronavirusą, neatsakytų klausimų dar labai daug, reikia tikėtis, kad greitu laiku mokslas atsakys į juos visus. O dabar pabandykime atsakyti į pagrindinį klausimą – ar, pasibaigus karantinui, reikės dėvėti taip visiems nusibodusias kaukes ar respiratorius?

Mano siūlymas – nepaisant visų valdžios sprendimų ir nutarimų, visų pirma, apsisaugoti turime mes patys. Visi žmonės dėl koronaviruso tikrai nebus ištirti. Juk viruso nešiotojai, kurie neturi jokių simptomų ar serga labai lengva klinikine ligos forma, niekur nedings. Kaip rodo kai kuriose šalyse atlikti tyrimai, virš 40 proc. užsikrečiama nuo tų žmonių, kurie neturi jokių ligos simptomų. Todėl logiška būtų pasiūlyti visiems, kurie patenka į rizikos grupes, būnant žmonių susibūrimo vietose (parduotuvės, viešasis transportas, užsikimšusios praeiviais gatvės, koncertai ir pan.), dėvėti kaukes dar bent iki rudens, o po to – priklausomai nuo epidemiologinės situacijos. Vengti nereikalingų socialinių kontaktų.

Verta prisiminti, kad, kosėjant ar čiaudint išskiriamo sekreto lašeliai lekia iki 10 metrų. Jeigu esame be kaukės, pasistenkime būti toliau nuo kitų. Siekiant apriboti kontaktą su kitais žmonėmis, galbūt reikėtų keisti ir pasisveikinimo ritualus, apsiribojant tik linktelėjimu. Asmens higienos reikalavimai lieka ir toliau griežti. Grįžus iš miesto, būtina dezinfekuoti rankas.

Pasibaigus karantinui, minios pacientų užplūs gydymo įstaigas. Tai yra žmonių susibūrimai ir papildoma galimybė pasigauti infekciją. Kaip reikėtų elgtis? Bandyti kaip galima daugiau medicininių problemų išspręsti telefonu. Būtina nustatyti konkrečias valandas, kada pacientai gali kreiptis telefonu konsultacijos į savo šeimos gydytojus. Kitu laiku trukdyti gydytojų negalima.

Vizitai pas gydytojus turi vykti tik nustatytu laiku, pacientai negali atvykti prieš 1-2 valandas, kaip šiuo metu pas mus įprasta, kad galėtum dar pabendrauti su šalia sėdinčiais ir pasikonsultuoti dėl gydymo.

Gydymo įstaigoje, aišku, būtina dėvėti kaukę. Gydymo įstaigų vadovybė turi maksimaliai pasistengti, kad pacientų srautai būtų optimaliai sureguliuoti, išvengiant perteklinio lankytojų susibūrimo ribotose erdvėse. Asmeniškai teko stebėti kai kuriose užsienio šalyse: jei pacientas atvyksta anksčiau, jis iki nustatyto laiko laukia savo mašinoje už medicininės įstaigos durų.

Dar kartą norėčiau priminti, kad jokie valdžios sprendimai, įsakymai ir įstatymai mūsų niekada taip neapsaugos nuo koronavirusinės infekcijos, kaip tai galime mes padaryti patys. Ar tai būtų perteklinės priemonės? Jau dabar pasaulyje užsikrėtusių virš 3 milijonų, o mirusių nuo COVID-19 – jau keli šimtai tūkstančių. Darykime viską, kad patys nepapildytume statistikos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (504)