Tačiau jis sakė, kad tokie susitikimai turėtų būti trumpi, o palikti vaikų auklėms vis dar nereikėtų, praneša BBC.

Šveicarija yra viena iš kelių Europos šalių, pradėjusių taikyti lengvatines priemones.

Šią savaitę Šveicarijoje atsidarė sodo prekių parduotuvės ir kirpyklos. Mokykloms ir parduotuvėms, prekiaujančioms ne maisto produktais, bus leista atsidaryti po dviejų savaičių.

Gydytojas Kochas šią savaitę spaudos konferencijoje sakė, kad pirminiai patarimai išlaikyti atstumą tarp vaikų ir jų senelių buvo pateikti tada, kai buvo mažiau žinoma, kaip perduodamas koronavirusas.

„Maži vaikai neužsikrėtę ir neperduoda viruso. Jie tiesiog neturi receptorių ligai sugauti“, – sakė jis.

Gydytojas Kochas teigė, kad daugelis senelių „gyvena norėdami pamatyti savo anūkus“ ir kad tai svarbu jų psichinei sveikatai. Jis sakė, kad pavojų pagyvenusiems artimiesiems kelia ne vaikai, o jų tėvai.

Senelė su anūku

Patikslintos oficialios gairės buvo pateiktos pasikonsultavus su Ciuricho, Berno ir Ženevos universitetų ekspertais, pranešė Šveicarijos transliuotojas SRF.

Šie nauji Šveicarijos gydytojo patarimai taikomi mažiems vaikams, kurie neturi ligos požymių, o vyresni vaikai vis tiek turi vengti kontaktų su seneliais.

Kochas patarė tik „trumpam kontaktui su anūkais“, tai reiškia, jog ir toliau nerekomenduojama seneliams susitikti su šeima, užsiimti anūkų auklėjimu ar laisvalaikį su vaikais praleisti ne namuose.

Tačiau ne visi ekspertai sutinka su Šveicarijos vyriausybės išvadomis.

Vyriausiasis virusologas Christianas Drostenas Austrijos transliuotojui ORF sakė, kad reikia būti itin atsargiems bei nepakanka duomenų, kad būtų galima tvirtai pasakyti, jog maži vaikai negali perduoti viruso.

Jis sakė, kad dar nežinoma, ar vaikai gali užsikrėsti virusu ir, jei taip, kaip gali jį perduoti, nes skirtinguose tyrimuose atsakymai buvo skirtingi.

Anūkai su seneliais

Jungtinėje Karalystėje vis dar patariama vaikams nebendrauti su seneliais.

Kasdien vykstančios spaudos konferencijos metu Visuomenės sekretoriaus Matto Hancocko viena iš klausytojų paklausė, kada jai bus leista vėl apkabinti savo anūkus.

M. Hancockas teigė, kad „visiškai sutinka“, jog bendrauti su šeima yra labai svarbu, tačiau svarbu ir tai, kad „pažeidžiami žmonės ir toliau būtų saugomi“.

Jungtinės Karalystės vyriausiasis patarėjas medicinos klausimais Chrisas Whitty'as perspėjo, kad rizikos grupėse esantiems žmonėms artimai bendrauti su savo šeima vis dar rizikinga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)