Viename iš Italijos gautame pranešime nurodoma, kad 20 proc. pacientų pasireiškė odos išbėrimas – pusei ligonių ligos pradžioje ir pusei truputį vėliau, skelbia forbes.com. Įdomu tai, kad išbėrimo pobūdis buvo nevienodas: kai kurie atvejai priminė dilgėlinę, kitiems buvo būdinga nėriniuota struktūra, vadinama livedo reticularis, dar kiti buvo apibūdinti kaip „nušalimai“, arba „perniozė“, ir net kaip vėjaraupiai.

Ką daryti pastebėjus tokį keistą išbėrimą ant savo odos? Jei nesiskundžiate sveikata, dėl viso pikto izoliuokitės 14-ai dienų, jeigu kartais visgi užsikrėtėte COVID-19. Nėra prasmės kreiptis į gydytoją, nes tikslių testų naujojo koronaviruso sukeliamai infekcijai nustatyti vis dar nėra, o dėl bereikalingo vizito pas sveikatos priežiūros specialistą jūs rizikuojate užsikrėsti ar užkrėsti kitus. Žinoma, jeigu sunkiai sergate, nedelsdami kreipkitės pagalbos, bet tik tokiu atveju.

Gydytojas Sebastiano Recalcati, dirbantis Italijos mieste Leke esančioje Alessandro Manzoni ligoninėje, apibūdino keletą ankstyvųjų išbėrimų pavyzdžių. Jo atvejais išbėrimas dažniausiai atsirasdavo ant pacientų liemens, tačiau išberta vieta beveik neniežėdavo arba niežėdavo nežymiai. Paskesniais atvejais daugiausia išberdavo ligonių kojų ar rankų pirštus. Biopsijų metu aplink kraujagysles buvo pastebėta limfocitinė infiltracija.

Dr. Ramonas Grimalt, Barselonos universiteto dermatologijos dėstytojas, taip pat pateikė keletą pranešimų iš Ispanijos, kuriuose teigiama, kad ant vaikų ir paauglių rankų ir kojų pirštų pastebima perniozei būdingų odos pažeidimų. Perniozę sukelia šaltis, nes kai kuriems žmonėms nuo jo prasideda odos kraujagyslių uždegimas.

Minėtieji vaikai ir paaugliai neturėjo jokių arba nedaug kvėpavimo takų sutrikimų ar kitokių COVID-19 būdingų simptomų.

Ispanijos oficialiosios pediatrų kolegijos bendroji taryba sukūrė registrą informacijai apie šiuos neįprastus atvejus rinkti. Taryba pabrėžė, kad nors tokie odos pažeidimai yra lengvo pobūdžio ir nekelia pavojaus sveikatai, jie yra svarbūs besimptomės koronaviruso infekcijos požymiai. Amerikos dermatologų akademija turi savo registrą ir laukia duomenų iš sveikatos priežiūros specialistų.

Nacionalinė dermatologų ir venerologų sąjunga odos pažeidimus apibūdino kaip „pseudonušalimą“, nes šie kartais skausmingi pažeidimai atsirasdavo nesant šalčio poveikiui. Pediatrinės dermatologijos forume „Amici DermPed“ buvo aprašytas vienas įdomus atvejis: vaiko mamai ir seseriai pasireiškė daugiau klasikinių COVID-19 simptomų, įskaitant karščiavimą, kosulį ir dusulį, savaitę prieš tai, kai berniukui ant pėdų atsirado odos pažeidimų.

Labiau neįprastas išbėrimas buvo užfiksuotas Bankoke. Ten pacientui pasireiškė dėmėtasis odos išbėrimas, primenantis nedideles mėlynes, o kraujyje buvo nustatytas mažas trombocitų kiekis. Šie simptomai yra būdingi dengė karštligei, Tailande paplitusiai moskitų platinamai virusinei infekcijai, todėl gydytojai nusprendė, kad pacientas serga būtent šia liga. Tik vėliau, kai sergantysis dėl kvėpavimo sutrikimų kreipėsi į trečią medicinos centrą, jam buvo diagnozuota COVID-19.

Praktikuojantys gydytojai įspėjami ir dar apie vieną naujojo koronaviruso sukeliamą išbėrimą, kurį galima palaikyti kitos ligos simptomu. Perniozinis išbėrimas, ypač jeigu oda parausta ir atsiranda skausmingų pūlingų pūslelių, gali būti įvardytas kaip ambulatorinių meticilinui atsparių auksinių stafilokokų sukelti pažeidimai. Kai kurių šalių medicinos praktikoje tapo įprasta skausmingu „voro įkandimu“ besiskundžiančius pacientus gydyti nuo meticilinui atsparių auksinių stafilokokų infekcijos.

Dr. Ilanas Schwartzas, Albertos universiteto infekcinių ligų asistentas, savo „Twitter“ paskyroje išsamiai, su nuotraukomis, aiškina apie COVID-19 išbėrimus ant kojų pirštų. Visi koronaviruso sukelti išbėrimai rodo, kad mažosios kraujagyslės yra užsikimšusios arba jose prasidėjo uždegimas. Keista, tačiau tokių išbėrimų turintys pacientai, ypač vaikai, regis, serga lengvesne COVID-19 forma.

Taip pat gydytojai pastebėjo vieną bendrą sunkesnių ligos atvejų požymį – nenormalų krešulių susidarymą. Štai kodėl vis labiau rekomenduojama COVID-19 pacientams skirti kraujo krešėjimą stabdančių preparatų. Vis dėlto krešulių susidaro net kraujo krešėjimą stabdančių preparatų gaunančių žmonių kraujagyslėse. Neseniai jaunų suaugusiųjų patiriami insultai tapo dar viena naujojo koronaviruso sukeliamos infekcijos komplikacija, nors pacientai anksčiau nesiskundė jokiais sveikatos negalavimais.

Nedidelių krešulių aptinkama plaučiuose, inkstuose, širdyje ir galūnėse. Brodvėjaus aktoriui Nickui Cordero dėl koronaviruso kojoje susiformavo krešulių, todėl teko ją amputuoti, taip pat jam pasireiškė nemažai kitokių komplikacijų.

Kol kas tiksliai nėra žinoma, kodėl viena iš naujojo koronaviruso komplikacijų yra kraujo krešuliai, užtat pavyko išsiaiškinti, jog COVID-19 sukeliančio viruso SARS-CoV-2 receptorius yra kraujagyslių sienelėse (kraujagyslių endotelinėse ląstelėse). Šis receptorius vadinamas angiotenziną konvertuojančiu fermentu 2. Galbūt todėl pastebima tiek daug dėl COVID-19 atsirandančių širdies komplikacijų. Remiantis Vašingtone atlikto nedidelio tyrimo rezultatais, trečdaliui pacientų sutriko širdies darbas.

Nors mūsų žinios apie COVID-19 gausėja gana sparčiai, vis dar nežinome labai daug dalykų. Atrodo, kad naujasis koronavirusas elgiasi kaip sifilis, „didysis pamėgdžiotojas“, ir turi gausybę skirtingų simptomų. Kol kas nesuprantame, kodėl taip yra. Beje, Ligų kontrolės ir prevencijos centrai neseniai pateikė naujojo koronaviruso simptomų sąrašą, kuriame kažkodėl nėra nurodyti jau ne vieną savaitę pastebimi išbėrimai.

SARS-CoV-2 sukeliamos infekcijos simptomų įvairovė tebėra mįslė. Panašu, kad kraujagyslių uždegimas yra bendras požymis. Mums reikia išspręsti ir kitą galvosūkį: kodėl išberti pacientai neretai serga lengvesne ligos forma.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (251)