NVSC primena, kad visų pirma visos dezinfekcijai skirtos medžiagos turi būti įteisintos (autorizuotos) kaip biocidiniai produktai. Autorizacijos metu yra įvertinamas jų patikimumas ir sauga, todėl patalpas dezinfekuoti saugu tik autorizuotomis medžiagomis, pažymima NVSC pranešime.

Ozono generatoriai Lietuvoje nėra autorizuoti kaip biocidiniai produktai, todėl tokių prietaisų naudojimas patalpų oro dezinfekcijai yra negalimas, sako NVSC specialistai. Lietuvoje ozoną yra leista naudoti tik vandens dezinfekcijai, tačiau ozono veiklumas vandenyje ir ore labai skiriasi.

Ozonas yra naudojamas gaisro, tabako, naujų baldų ar kilimų kvapams šalinti. Kvapus šalinantis ozono poveikis vis dar diskutuotinas, nes ozonavimo metu susidaro kitos kenksmingos medžiagos, kurios neturi kvapo, bet yra toksiškos.

Šių prietaisų gamintojai ir pardavėjai, apibūdindami ozoną, dažnai naudoja tokius teiginius kaip „deguonies energija“ arba „grynas oras“, norėdami pabrėžti, kad tai yra sveika deguonies rūšis. NVSC specialistai atkreipia dėmesį, kad tai klaidingi teiginiai, nes iš tiesų ozonas yra toksiškos dujos, turinčios visiškai kitas chemines ir toksikologines savybes nei deguonis.

Ozonavimo metu patalpos pripildomos ozono dujų. Ozono molekulė yra sudaryta iš trijų deguonies atomų. Vienam atomui atskilus, jis gali susijungti su kitų cheminių medžiagų atomais ir taip sudaryti cheminių medžiagų junginius.

Ozonas ar jo junginiai gali pažeisti plaučius, jeigu jų įkvepiame. Santykinai mažas įkvėpto ozono kiekis per trumpą laiką gali sukelti krūtinės skausmą, kosulį, dusulį, gerklės dirginimą, o sergantiems lėtinėmis kvėpavimo takų ligomis, tokiomis kaip astma, jos paaštrėja, susilpnėja organizmo gebėjimas kovoti su kvėpavimo takų infekcijomis. Sveikiems žmonėms, kvėpuojant patalpos oru, prisotintu, ozonu taip pat gali pasireikšti kvėpavimo sutrikimai.

Cheminių medžiagų (teršalų) koncentracija gyvenamosios ir visuomeninės paskirties pastatų patalpų ore neturi viršyti Lietuvos higienos normoje nustatytos vienkartinės ir (ar) paros didžiausios leidžiamos koncentracijos (DLK).

Didžiausia leidžiama koncentracija – tai moksliniais tyrimais nustatyta cheminės medžiagos (teršalo) koncentracija, nedaranti žalingo poveikio žmonių sveikatai veikdama neribotą laiką. Vienkartinė DLK – moksliniais tyrimais nustatyta cheminės medžiagos (teršalo) koncentracija, nedaranti žalingo poveikio žmonių sveikatai veikdama 20–30 min. Lietuvos higienos normoje nustatyta, kad ozono vienkartinė DLK – 0,16 mg/m3, o paros DLK – 0,03 mg/m3.

JAV aplinkos apsaugos agentūra įvertinusi mokslinius straipsnius konstatavo, kad ozono generatoriai nėra efektyvi priemonė patalpų oro valymui.

Kai kurie moksliniai tyrimai rodo, kad tam tikros ozono koncentracijos stabdo mikroorganizmų dauginimąsi, tačiau šios koncentracijos turi būti bent 10 kartų aukštesnės nei leistinos aplinkos ore koncentracijos. Be to, net aukštos ozono koncentracijos neveikia mikroorganizmų, jei šie yra nusėdę porėtoje medžiagoje (audiniuose, keramikos plytelėse ir pan.).

Taigi, norint ozono generatorių naudoti virusams ir kitiems mikroorganizmams patalpų ore naikinti, reikia labai aukštų, žmonių sveikatai pavojingų ozono koncentracijų, tačiau oras vis tiek nebūtų visiškai dezinfekuotas, nes ozonas neveiklus porėtoje medžiagoje, sakoma NVSC pranešime.

NVSC specialistai primena, kad efektyviausias būdas patalpų oro kokybei palaikyti yra nuolatinis patalpų valymas drėgnu būdu bei patalpų vėdinimas. Jokios dezinfekcinės medžiagos neveikia mikroorganizmų, jei šie „slepiasi“ po dulkėmis. Dezinfekcinės medžiagos turi būti naudojamos labai atsakingai, nepamirštant, kad tai cheminės medžiagos, kurios taip pat gali būti kenksmingos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)