Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis „Delfi“ patvirtino, kad šeštadienį teismo medicinos ekspertai, tirdami balandžio 23-osios vakarą Naujojoje Vilnioje nužudyto vyro (gimusio 1960) palaikus, nustatė, kad jis buvo apsikrėtęs koronavirusu.

Ekspertai apie tai iškart informavo pareigūnus. Tą pačią dieną iš areštinės pas medikus patikrinimui buvo nuvežtas įtariamasis žudikas (aukos sūnėnas). Koronaviruso jo organizme nerasta.

Pasak R. Matonio, jau sudarytas sąrašas žmogžudystės vietoje dirbusių policijos pareigūnų, medikų, bendrovės „Grinda“ darbuotojų, kurie išvežė lavoną. Visi jie tikrinami dėl koronaviruso.

Kaip anksčiau skelbė Delfi, įvykio vietoje paaiškėjo, kad nelaimėlis sužalojimus patyrė name, įtariamasis jam dūrė peiliu į kaklo sritį. Po dūrio vyriškis spėjo išeiti iš namo ir paėjėti apie penkis metrus, po kurių nelaimėlis sukniubo ir numirė.

Sekmadienį Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) direktorė Rolanda Lingienė „Delfi“ sakė, kad apie šį atvejį sužinojo šeštadienio vakarą iš žiniasklaidos.

„Šiandien ryte susisiekėme su policijos pareigūnais, aiškinamės aplinkybes, pradėtas epidemiologinis tyrimas. Laukiame duomenų iš pareigūnų, kurių trys ekipažai buvo atvykę į įvykio vietą. Bet pirminiais duomenimis jie buvo su apsaugos priemonėmis ir kūno nelietė“, – sakė R. Lingienė.

Pasak NVSC direktorės, įvykio vietoje dalyvavo ir du ekspertai, kurie su mirusiojo kūnu tikriausiai turėjo sąlytį, jų kontaktinių duomenų laukiama. Šiuo metu kartu su policija ieškomi nužudyto vyro artimiausi asmenys.

„Jei nesilieti prie kūno, žinoma, jokios rizikos nėra. Bet liečiantis prie kūno žmogaus, kuriam buvo nustatyta COVID-19, jei sąlytis įvyksta su kūno skysčiais, nosiarykle, galima užsikrėsti. Todėl labai svarbu įvertinti atsakingai ir ar pareigūnai, kurie lietėsi, dėvėjo reikalingas apsaugos priemones. Susisiekus su pareigūnais visą tai išsiaiškinsime. Bet panašu, kad patiems policijos pareigūnams, jei pasitvirtins pirminiai duomenys, rizikos nėra. Taip pat reikia išsiaiškinti, ar sveiki artimi žmonės, nes policininkai su jais irgi bendravo“, – situaciją komentavo R. Lingienė.

Sekmadienio vakarą BNS pranešė, kad Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) aiškinasi, su kuo ir kokį kontaktą turėjo ketvirtadienį Vilniuje nužudytas vyras, kuriam vėliau nustatytas koronavirusas.

„Pavyko susisiekti su policijos pareigūnais ir jie mums labai padėjo, suteikė visą įmanomą informaciją. Vyksta tyrimas“, – BNS sakė Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė.

Sekmadienio popietę ji sakė, kad yra mažiausiai 18 asmenų, su kuriais reikia atskirai pabendrauti ir nustatyti sąlyčio pobūdį. Viena vertus, būtina įvertinti, ar pareigūnai laikėsi saugumo taisyklių, o antra vertus, išsiaiškinti ir su nužudytuoju bendravusius asmenis.

„Reikia labai individualiai spręsti, kalbėti su kiekvienu, ar nebuvo pažeisti protokolai. Antras dalykas, kas mums svarbu, susisiekti su asmenimis, su kuriais nužudytas asmuo galėjo bendrauti dviejų savaičių laikotarpiu, nes nežinome, kada jis užsikrėtė ir tie asmenys, tikėtina, jokio protokolo galėjo nesilaikyti ir jokių apsaugos priemonių bendravimo metu nenaudoti“, – sakė R. Lingienė.

Ji užsiminė, kad kiekvienu atveju reikia atskirai įvertinti padėtį, nes kartais saugumo nepaisoma net medicinos įstaigose.

„Net keista: ne tik visiškai paprasti žmonės, kurie nepratę dėvėti tokių priemonių, bet ir vienos didelės ligoninės administracija visą dieną naudoja, dėvi tas pačias priemones, pavyzdžiui, kaukes, tai neatmesime, kad gali būti ir čia, tarp pareigūnų“, – sakė R. Lingienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (351)