Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovė Rolanda Lingienė spaudos konferencijoje pranešė apie dar 2 naujus mirties atvejus nuo koronaviruso. Iš viso Lietuvoje iki šiol yra žinoma, kad nuo infekcijos mirė 42 asmenys.

Kone pusė mirusiųjų – Klaipėdos universitetinėje ligoninėje, čia nuo infekcijos mirė 20 žmonių.

Abi penktadienį užregistruotos mirtys įvyko Klaipėdos universitetinėje ligoninėje, pacientai priklausė rizikos grupei ir dėl amžiaus, ir dėl kitų ligų.

Šiuo metu ligoninėse gydomi 136 pacientai, iš jų reanimacijoje yra 17, plaučių ventiliacijos reikia 9, o deguonies kaukių – 8 pacientams.

Pasak R. Lingienės, penktadienio rytą pasiekė informacija, kad Klaipėdos vaikų ligoninėje buvo užregistruotas 1 COVID-19 atvejis, taip pat 1 užregistruotas ir Klaipėdos jūrininkų ligoninėje.

„Šie darbuotojai tiesiogiai nedirba su pacientais. Jūrininkų ligoninėje nustatyti 2 sąlytį turėję asmenys, šie atvejai tarp ligoninių nėra susiję“, – sakė R. Lingienė.

Rolanda Lingienė

Spaudos konferencijoje pranešta, kad dar 8 Lietuvos verslininkai prisijungė prie apsaugos priemonių gamybos. Ministras džiaugėsi, kad taip Lietuva ne tik apsirūpins reikiamomis priemonėmis, bet ir padės valstybės verslui.

Ministras priminė, kad šiuo metu rengiami pakeitimai dėl planinių operacijų atnaujinimo gydymo įstaigose. Be to, A. Veryga sakė, kad nuo pirmadienio darželiai nėra masiškai atidaromi – į juos bus leidžiama eiti tik tiems vaikams, kurių tėvai neturi galimybių atžalų prižiūrėti namuose. Tokiu atveju tėvai turi teikti prašymą savivaldybei. Tokia pat tvarka galioja ir žmonėms, kurie turi rūpintis negalią turinčiais asmenimis.

A. Veryga sakė, kad jau parengti reikalavimai netrukus atsidarysiančioms lauko kavinėms. Jos turės užtikrinti, kad prie staliukų nesėdės daugiau nei 2 asmenys, nebent būtų tos pačios šeimos nariai, visiems reikės matuoti temperatūrą, išlaikyti saugų atstumą.

NVSC vadovė spaudos konferencijoje pranešė, kad ketvirtadienį buvo atliktas pakartotinis patikrinimas Klaipėdos hospise.

Aurelijus Veryga

„Vis dėlto nustatė, kad esminių pokyčių nėra, kaip jau žinote, higienos pasas išduotas vienai lovai, taigi infrastruktūriniai dalykai iki šiol nesutvarkyti – palatose nėra vandens plautuvių ir panašiai. Šios situacijos toleruoti negalima“, – kalbėjo R. Lingienė.

R. Lingienė pranešė, kad atnaujinama Ukmergės ligoninės veikla.

Šiuo metu yra ištirti 2567 Nemenčinės gyventojai. Iš šio skaičiaus gauti 36 teigiami COVID-19 atsakymai. 34 iš jų susiję su UAB „Vilnika“.

Paklausus, kodėl Lietuva laikosi griežtesnių ribojimų, palyginti su šalimis, kurių rezultatai prastesni, ministras atsakė, kad viskas vertinama atsižvelgiant į rezultatus.

„Matome, kad Lietuvai puikiai sekasi, nors tą reikia sakyti labai atsargiai, nes viskas priklauso nuo to, kaip mes toliau elgsimės. Bet tų priemonių, kurias Lietuva pritaikė, gyventojai paiso, tai leido mums išvengti tokių situacijų, kurios buvo Šiaurės Italijoje, Ispanijoje ar Jungtinėse Amerikos valstijose“, – sakė A. Veryga.

Pasak ministro, kol kas nei Lietuva, nei jokia kita valstybė su šia pandemija dar nesusidorojo.

„Tik galiu priminti, kad visos pandemijos prasideda nuo vieno atvejo. Jokia pandemija Lietuvoje nedingusi, virusas iš Lietuvos nedingęs. Kol pasaulis neturi vaistų ar skiepų šiam virusui gydyti, neaišku, kuriam laikui susiformuoja imunitetas, mes turėsime gyventi tam tikromis ypatingomis sąlygomis. Tai nereiškia, kad būsime visą laiką taip suvaržyti kaip dabar, bet negalėsime pamiršti rankų higienos, tam tikrų apsaugų, ir gydymo įstaigos negalės grįžti prie įprasto režimo“, – sakė SAM vadovas.

Nesusipratimas dėl algų medikams

Nuo balandžio 1 dienos visų medikų atlyginimai turėjo didėti 18 proc., o tie, kurie dirba su COVID-19 pacientais, gaus priedus nuo 60 iki 100 proc. Tačiau kol kas nė viena įstaiga nežino, iš kokių lėšų tai padarys.

„Nesutikčiau su tuo pasakymu, kad nė viena įstaiga nežino. Tikriausiai yra tokių įstaigų, kurios arba nežino, arba nenori žinoti. Aš tik galiu priminti toms, kurios arba nežino, arba nerado laiko pasidomėti, nes kiekviena įstaiga gali pasiskambinti tiek į teritorinę ligonių kasą, tiek į valstybinę, ten puikiausiai paaiškins, koks yra lėšų skyrimo principas.

Dabar ligonių kasos ruošia visus reikalingus pakeitimus, tie pinigai įstaigas pasiekia per įkainius, per didesnį apmokėjimą. Taip, kaip buvo keliama ir anksčiau; neturėtų įstaigoms būti kažkokia staigmena. Man keista, kad atsiranda įstaigų, kurios iki šiol nežino, kaip jas pasiekia pinigai. Man atrodo, kad tai labiau noras papolitikuoti ar pasakyti, jog nuogąstaujame“, – sakė A. Veryga.

Svarstoma atverti sienas

Paklausus, kada būtų galima atverti sienas, ministras sakė, kad tai jau svarstoma.

„Premjeras jau kalbėjosi su Baltijos šalių premjerais, kad sinchronizuotų šitas priemones tarp Baltijos šalių, Lenkija, jei neklystu, yra priėmusi sprendimą tik apie birželio vidurį atidaryti sienas. Net jei Lietuva atsidarytų, nieko tai per daug nekeistų, nes nelabai mes kur nuvažiuotume. Čia būtų panašiai kaip Latvijoje, kuri sienų neužsidarė, bet užsidarė visi aplinkui. Tai net ir neuždarius sienų neturi kaip išvažiuoti ir kaip grįžti. Lietuva apie tai galvoja, bet tokius sprendimus bus galima priimti, jei matysime, kad situacija neblogėja“, – sakė A. Veryga.

Ministras priminė, kad kol kas dar nėra nuspręsta, kada būtų galima atnaujinti skrydžius. Net jei jie ir būtų atnaujinti, pirmiausia lėktuvai skristų į tas šalis, kuriose nėra aktyvaus viruso plitimo. Taip pat būtų imamasi įvairių apsaugos priemonių.

Reikalavimo dėvėti kaukes viešosiose vietose atšaukti neplanuoja

Paklausus, ar reikalavimas privalomai dėvėti kaukes viešosiose vietose nėra perteklinis, jei Latvija to netaiko, o ir lauko kavinėms tai nebus taikoma, ministras atsakė, kad kol kas šios priemonės laikytis sekasi gerai.

„Kuri priemonė yra pati efektyviausia, kuri – mažiau efektyvi, labai sudėtinga vertinti, nes didžiausią efektą paprastai duoda priemonių kompleksas. Kiekvieną priemonę atskirai paėmus, kad ir kas tai būtų, ar reikalavimas laikytis atstumo, ar vengti būriuotis, ar dėvėti apsaugos priemones, jų efektas yra ribotas. Bet jei taikai jas visas, gauni maksimalų rezultatą. Lietuvos rezultatas, tik priminsiu, šiandien yra geras. Ir matant gerą rezultatą pradėti viską gadinti tiesiog ne laikas. Aš galvoju, kad pavaikščioti su kauke yra mažų mažiausias praradimas, ką galima ar reikia padaryti, kad liga neplistų“, – kalbėjo SAM vadovas.

Kaip sakė ministras, kavinėse nėra reikalavimo dėvėti kaukę, nes tiesiog su ja neįmanoma valgyti ar gerti.

„Kai lankysitės lauko kavinėse ir nevalgysite ar negersite, galite būti su kauke. Tada tikrai viskas ir logiškai, ir tvarkingai atrodys“, – sakė A. Veryga.

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) balandžio 24 d., 7.00 val., duomenimis:

Patvirtintų ligos atvejų –1410.
Per vakar dieną patvirtinta naujų teigiamų – 12.
Per vakar dieną ištirta ėminių dėl įtariamo koronaviruso – 7401.
Iki šiol iš viso ištirta ėminių dėl įtariamo koronaviruso – 90992.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) balandžio 23 d., 21 val., duomenimis:

Mirčių skaičius – 42.
Pasveikusiųjų skaičius – 430 (iš jų 91 medikas).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (235)