Kaip spaudos konferencijoje sakė ministras Aurelijus Veryga, yra džiuginančių žinių. Pasak jo, praėjusią parą buvo atlikta rekordinis skaičius tyrimų – virš 6000, o iš 100 tirtų asmenų teigiamų atsakymų buvo tik 0,3 proc. Tai – rekordiškai mažas rodiklis.

„Tai dar viena iliustracija, kad Lietuva neblogai tvarkosi su karantino sąlygomis ir kol kas mums neblogai sekasi suvaldyti šią ligą“, – sakė A. Veryga.

Taip pat ministras sakė, kad antradienį buvo pateiktas siūlymas didinti algas gydytojams rezidentams.

Pasak A. Verygos, pacientai turi galimybę likti slaugos ligoninėse ir praėjus 120 valstybės apmokamų gulėjimo dienų. Slaugos ligoninei gali sumokėti artimieji, jei tokių galimybių nėra, tą turėtų padaryti savivaldybės.

Aurelijus Veryga

Populiacijos tyrimo atranką planuoja atlikti per Registrų centrą

Kaip sakė ministras, yra planuojamas ir populiacijos tyrimas, jį turėtų atlikti keletas institucijų – Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centras, Lietuvos sveikatos mokslų universitetas, Santaros klinikos, Kauno klinikos.

„Mokslininkai jau yra suplanavę imtį, apie 7,5 tūkstančio asmenų. Planuoja, kad atsakas galėtų būti apie 30 proc. Tai yra moksliniai planavimai, kaip realiai viskas vyks, priklausys nuo to, kaip asmenys atsakys ir sudalyvaus. Atranką planuojama atlikti per Registrų centrą“ – sakė A. Veryga.

Tyrimai būtų atliekami mobiliuosiuose punktuose, o tyrimus analizuotų tam priskirtos laboratorijos. Pasak ministro, Lietuvai, norint toliau planuoti, kaip tinkamai išeiti iš karantino, toks epidemiologinis tyrimas labai praverstų.

Paklausus, ar mobiliosios patikros punktai pasiruošę patikrinti tokį skaičių žmonių, A. Veryga atsakė, kad pasiruošę.

„Čia kalbama apie epidemiologinį tyrimą, kuriam yra formuojamos tam tikros imtys, gyventojai yra kviečiami atlikti, bet tikrai jie ne visi atvyksta. Nei viena epidemiologinė studija dar nėra ištyrusi visų pakviestų asmenų, kuriuos atsirenka ir nori ištirti. Dėl ko ir paminėjau, kad mokslininkai planuoja atsaką apie 30 proc. To užtektų vertinimui. Dar reikėtų turėti galvoje, kad tyrimą planuojama atlikti per savaitę, tai būtų pakeliamas krūvis mobiliosios patikros punktams“, – sakė ministras.

Šiuo metu mokslininkai jau kreipėsi dėl leidimo atlikti šį tyrimą. Rezultatai turėtų padėti įvertinti visos Lietuvos situaciją ir planuoti tolimesnius veiksmus.

Atsipalaiduoti dar nereikėtų

Kaip kalbėjo ministras, svarstoma apie planinių operacijų atnaujinimą, tarp prioritetinių sričių minimos sudėtingos ligos – kardiovaskulinės ligos, onkologiniai susirgimai. Be to, yra laukiama rekomendacijų, kokias planines operacijas būtų galima atnaujinti pirmiausia.

Paklausus, galbūt jau verta nutraukti karantiną, ministras atsakė, kad atsipalaiduoti kol kas dar nereikėtų.

„Situacija Lietuvoje nebloga, bet dar kartą noriu priminti, kad tai neturėtų mūsų visiškai užliūliuoti ir savotiškai pamiršti virusą, kuris yra gyvas. Kad ir ne daug atvejų nustatome, bet jie nustatomi, Lietuvos visuomenėje virusas gyvuojantis, – sakė ministras.

– Apie karantino visišką atšaukimą kol kas nekalbame, kontakto vengimas, masinių renginių ir būriavimosi draudimas išlieka. Tai bus paskutiniai dalykai kurie atšaukti, bet matant, kad situacija gerėja, ir šiandien Vyriausybė spręs dėl tam tikrų paslaugų spektrų išplėtimo, sporto užsiėmimo, kur galima iš laikyti didelį atstumą leidimo, kitų apribojimų sušvelninimų. Yra reaguojama į tą gerą situaciją, bet virusas gyvas, jis yra visuomenėje ir visos Europos šalys laukia rekomendacijų iš PSO dėl išėjimo strategijų ir kaip reikėtų elgtis švelninant visas priemones.“

Šiuo metu COVID-19 atvejai yra užfiskuoti 56 sveikatos priežiūros įstaigose. Klaipėdos ligoninėje – 68, Ukmergės ligoninėje 39, Marijampolės ligoninė 32.

Balandžio 22 d. 7.00 val. duomenimis:

  • Lietuvoje patvirtintų ligos atvejų: 1370
  • Per vakar dieną patvirtinta naujų ligos atvejų: 20
  • Mirusiųjų nuo koronaviruso skaičius: 38
  • Pasveikusiųjų skaičius: 357
  • Per vakar dieną ištirta: 6040
  • Iki šiol iš viso ištirta ėminių dėl įtariamo koronaviruso: 76793
  • Paveiktomis teritorijomis laikomos visos šalys


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (380)