Pateikiame NVI oficialų kreipimasį į Vyriausybę.

Paskelbus apie LR Vyriausybės 2020-04-22 posėdyje planuojamą Nacionalinio vėžio instituto (NVI) savininko teisių ir pareigų perdavimo LR Sveikatos apsaugos ministerijai ir naujų NVI įstatų patvirtinimo klausimų svarstymą, atkreipiame LR vyriausybės dėmesį, kad:

  • Šiandien onkologija visame pasaulyje nėra tik asmens sveikatos paslaugų teikimo sritis. Visame pasaulyje onkologija yra labai svarbi mokslo sritis, kurioje vykdomi modernūs tarpdisciplininiai tyrimai, nuo kurių pažangos priklauso ir onkologijos srities asmens sveikatos priežiūros teikiamų paslaugų kokybė ir veiksmingumas.
  • NVI yra vienintelė Lietuvos specializuota onkologijos srities mokslo institucija, taigi šios institucijos pavaldumas LR Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai yra daugiau nei logiškas ir geriausiai užtikrinantis NVI funkcijų – vystyti onkologijos ir gretutinių krypčių mokslinius tyrimus ir eksperimentinę plėtrą ir užtikrinti valstybės tarptautinio lygio kompetenciją onkologijos ir gretutinių krypčių srityse – įgyvendinimą.
  • Atsižvelgiant į tai, kad LR Sveikatos apsaugos ministerijos pavaldume esančių institucijų pagrindinės funkcijos nėra susijusios su mokslinių tyrimų vykdymu, ministerija neturi patirties šioje srityje, mokslo vystymo strategijos ir padalinio kuruojančio mokslinius tyrimus, vienintelės specializuotos Lietuvos mokslo institucijos onkologijos srityje perdavimas Sveikatos apsaugos ministerijos pavaldumui, tikėtina, nepaskatintų Lietuvos ir viso pasaulio onkologijos mokslo vystymo, taigi, silpnintų ir onkologijos srities asmens sveikatos priežiūros paslaugų vystymą Lietuvoje.

Vadovaujantis NVI įstatais ir atsižvelgiant į išdėstytą, siūlome svarstyti, kad NVI savininko teises ir pareigas įgyvendintų dvi ministerijos – Švietimo, mokslo ir sporto ir Sveikatos apsaugos. Taip pat siūlome inicijuoti tarpinstitucinę diskusiją, kurioje galėtų dalyvauti Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos, Sveikatos apsaugos ministerijos, NVI, Vilniaus Universiteto ir onkologinėmis ligomis sergančiųjų pacientų organizacijų atstovai, siekiant surasti optimalų NVI pavaldumo sprendimą.

NVI mokslo tarybos vardu,

pirmininkė dr. Giedrė Smailytė

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)