Pasak ministro Aurelijaus Verygos, užsikrėtusiųjų procentas, vertinant iš 100 paimtų tyrimų, neauga. Kaip sako ministras, tai leidžia pradėti svarstyti apie dar labiau švelninamą karantiną.

Taip pat operacijų vadovas priminė, kad šiuo metu itin akylai stebimos įvairios gydymo ir socialinės globos įstaigos.

Antradienį, pasak ministro, bus diskutuojama dėl kai kurių planinių operacijų ir gydymo paslaugų atnaujinimo. Vis dėlto, sušvelninus karantiną, galimi nauji koronaviruso protrūkiai, todėl visus sprendimus reikia priimti itin atsargiai.

Spaudos konferencijoje ministras sakė, kad jau galvojama, kada būtų galima atnaujinti kirpyklų, manikiūro paslaugų veiklą. Tačiau norint gauti tokias paslaugas, visiems bus privaloma dėvėti kaukes. Vis dėlto, kada tiksliai būtų galima gauti tokias paslaugas, kol kas dar per anksti spėlioti.

Pasak ministro, visas Baltijos regionas yra įvardijamas kaip gerai valdantis situaciją.

Antras karantino švelninimo etapas galėtų prasidėti kitą savaitę.

Kyla susirūpinimas dėl slaugos įstaigų

Ministras sakė, jog teko skaityti publikacijų, kuriose rašoma, kad kyla susirūpinimas dėl slaugos ir globos namų pacientų išrašymo, kuriems pasibaigia valstybės apmokamos gulėjimo dienos.

„Norėčiau priminti, kad šis įsakymas buvo balandžio 17 dieną, kad jie gali likti sumokėdami už paslaugas, kad ne tik vegetacinės būklės pacientai, bet ir kiti, kurie negali tų paslaugų gauti kitur. Jei žmogus negali pats susimokėti už paslaugas, nes tai reguliuoja įstatymas, tai savivaldybės turėtų už tai sumokėti. Tikrai jų niekas nesiruošia išmesti į gatvę ar palikti be priežiūros. Bet yra dar viena iliustracija, kad į socialinių problemų sprendimą buvo žiūrima pro pirštus. Tie klausimai, kurie dabar yra keliami, jie skirti ne sveikatos ministerijai“, – kalbėjo ministras.

Pasak A. Verygos, jei nėra, kas prižiūri senyvo amžiaus žmogų, tai reiškia, kad savivaldybės nėra išsprendusios šių problemų.

„Gydymo įstaiga yra aukštos rizikos įstaiga ir ten užsikrėtimo rizika yra daug didesnė“, – sakė A. Veryga.

Paklausus apie tai, kodėl buvo nuspręsta iš slaugos ligoninių išrašyti kai kuriuos pacientus, A. Veryga sakė, kad slaugos ir globos įstaigos visame pasaulyje yra įvardintos kaip ypatingai aukštos rizikos įstaigos.

„Neatsitiktinai ten testuojamas personalas, dabar ten neįleidžiama ten nieko paguldyti, kol testas yra neigiamas. Tai yra ypatingai aukšta rizika, jei ten užsikrečia žmonės, yra labai daug šansų, kad jie ten ir žus. Tai visi ribojimai, kurie buvo priimti, ne dėl kažkokių finansų, bet siekiant valdyti situaciją. O apmokėjimą riboja įstatymas, jei norime tą keisti, reikia koreguoti įstatymus“, – sakė A. Veryga.

Pradeda veikti interneto svetainė psichologinei pagalbai

Nuo antradienio pradeda veikti interneto svetainė www.pagalbasau.lt, kurioje vienoje vietoje galima rasti aktualią ir patikimą informaciją apie emocinę sveikatą bei prieinamą psichologinę pagalbą, pritaikytą COVID-19 pandemijos poreikiams.

Pasak sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, ekstremalioji situacija ypatingai paveikė visuomenės psichikos būseną, todėl pasirūpinti savo emocine sveikata svarbu kaip niekad.

„Netgi žmonėms, kurie nesusirgo, bet teko praleisti karantine ar saviizoliacijoje, tai natūralu, kad kyla tam tikrų adaptacijos problemų ir jos turi būti nepamirštos. Tai šitiems žmonėms reikia ne mažiau pagalbos negu tiems, kurie prireikė medikų pagalbos“, – sakė A. Veryga.

„Išgyvenant visokius emocinius sunkumus, kurie, natūralu, dabar tikrai iškyla, tiems žmonėms psichologinė pagalba tampa nuo šiol prieinama. Noriu priminti, kad jau turime ir telefono numerį 1809, kur susijungia didelė dalis pagalbos linijų“, – sakė A. Veryga.

Projektą įgyvendina Sveikatos apsaugos ministerija, bendradarbiaudama su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija bei savo sričių ekspertais.

Bus apdrausti, kurie draudimo neturėjo

Dar viena naujiena – privalomuoju sveikatos draudimu bus apdrausti gyventojai, kurie tokio draudimo neturi ar nebuvo drausti.

„Tai ir parvykę mūsų gyventojai, jei jie bus užsikrėtę šituo virusu jiems bus šitos paslaugos apmokamos iš privalomojo draudimo fondo. Puikiai suprantame, kad nepriklausomai nuo draustumo infekcija turi būti valdoma, žmonės turi būti gydomi ir visi finansiniai klausimai sprendžiasi vėliau, pirmiausia yra infekcijos suvaldymas“, – kalbėjo A. Veryga.

Dėl medicininių paslaugų – kreiptis į šeimos gydytoją

Kaip sakė A. Veryga, Vyriausybė netvirtins itin detalių paslaugų, kurias galėtų atlikti gydymo įstaigos.

„Ligoninė turi turėti rezervą. Ligoninės, pagal tam tikrus scenarijus jau dabar yra pasiskaičiavusios rezervines lovas. Jas reikės dar kartą įsivertinti, pasilikus tam tikrą rezervą, bus galima atlaisvinti planines operacijas. Kaip įprasta tvarka, žmogus kreipsis į šeimos gydytoją, jis turės konsultuotis su specialistais. Tai reiškia, ne patį žmogų varinėti pas specialistą, bet šeimos gydytojas turės pasitarti ir įvertinti, kiek būtina ta pagalba“, – sakė SAM vadovas.

Balandžio 21 d. duomenimis:

  • Lietuvoje patvirtintų ligos atvejų: 1350
  • Per vakar dieną patvirtinta naujų ligos atvejų: 24
  • Mirusiųjų nuo koronaviruso skaičius: 38
  • Pasveikusiųjų skaičius: 298
  • Per vakar dieną ištirta: 4401
  • Iki šiol iš viso ištirta ėminių dėl įtariamo koronaviruso: 70753
  • Paveiktomis teritorijomis laikomos visos šalys
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (399)