„Mes suprantame, kad karantinas yra karantinas, tačiau, kai stoja verslas, blogai yra ne tik verslui, blogai yra visai ekonomikai, žmonėms. Mūsų ekspertų grupės nuomone, pagal rodiklius (koks yra ligos plitimas), pirmąjį karantino mažinimo etapą galima pradėti, nes situacija yra valdoma“, - sakė Ministro Pirmininko patarėjas sveikatos klausimais Jonas Kairys.

Pasak patarėjo, ekspertų nuomone, pradžiai būtų galima leisti dirbti parduotuvėms, kurios turi įėjimą iš lauko. Jų nuomone, tam turėtų būti numatytos atskiros sąlygos - kad būtų įleidžiama tik po vieną asmenį, klientai turėtų dėvėti apsaugines priemones.

Ministro Pirmininko patarėjo teigimu, po 10-14 dienų po to, kai bus pradėtos laisvinti karantino sąlygos, turėtų būti iš naujo vertinama, kaip tai veikia sergamumą.

Pateikė informaciją apie situaciją Lietuvoje kitų šalių kontekste

Patarėjas per spaudos konferenciją apžvelgė Lietuvos situaciją Europos bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos šalių kontekste. Jis atkreipė dėmesį, kad Lietuvoje 100 tūkst. gyventojų tenka 39 ligos atvejai. J. Kairys paminėjo, kad tam pačiam gyventojų skaičiui Prancūzijoje tenka 203, Belgijoje – 255 atvejai.

Pagal mirtingumą, 100 tūkst. gyventojų Lietuvoje tenka 0,9 atvejo. Danijoje šis rodiklis – 4,7, Vokietijoje – 3,6, Norvegijoje – 2,4 atvejo.

Pagal testų atlikimą, balandžio 13 dienos duomenimis, Lietuvoje 100 tūkst. gyventojų teko 1524 testuoti. Mus lenkia latviai, vokiečiai, austrai, italai, slovėnai. Mažiau testų be kitų šalių atlieka Izraelis, Airija, Pietų Korėja.

Pasak patarėjo, Vyriausybė ir Sveikatos apsaugos ministerija susistemino informaciją apie susirgusiųjų koronavirusu gydymo Santaros ir Kauno klinikose praktiką, ir atidavė siūlymus regioninėms ligoninėms.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro epidemiologė Daiva Razmuvienė informavo, kad Lietuvoje koronavirusu yra užsikrėtę 195 sveikatos priežiūros specialistai. Tai yra 18 proc. nuo bendro sergančiųjų skaičiaus.

Pasak specialistės, priežastys, kodėl koronavirusu užsikrečia medikai, gali būti kelios: arba toje ligoninėje pažeista infekcijų kontrolės grandinė, arba medikai neturėjo arba neteisingai naudojo apsaugos priemones, arba dėl nuovargio padarė klaidų.

Didžiausias sergamumas Klaipėdoje

Pagal apskritis, pasak epidemiologės, didžiausias sergamumas šiuo metu yra Klaipėdos apskrityje. Po to seka Marijampolė ir Vilnius. Visose kitose apskrityse rodikliai yra žymiai mažesni. Utena yra vienintelė, kurios rodiklis nesiekia vieneto.

„Bet ta situacija yra balandžio 12 dienos. Ji rytoj, o gal net ir šiandien po pietų, gali labai pasikeisti“, - sakė D. Razmuvienė.

Pagal amžių, daugiausia tarp sergančiųjų yra asmenų, kurie yra 61 metų ir vyresni. Jie sudaro 62-64 proc. sergančiųjų.

Epidemiologė priminė, kad Lietuvoje nuo kovo 10 d. stebimas vietinis viruso plitimas. Šiuo metu 73 proc. asmenų iš visų sergančiųjų yra užsikrėtę virusui plintant šalies viduje. Likę atsivežė virusą iš užsienio.

„Toliau registruojami židiniai. Jau turime 40 židinių (tai yra vietovių, kur registruojami daugiau negu du atvejai). Iš tų visų židinių, septynios vietos yra medicinos įstaigos“, - sakė D. Razmuvienė.

Pasak epidemiologės, yra stebima apie 4000 asmenų, kurie turėjo kontaktą su sergančiais. O žemos rizikos asmenų (sakykime, atvykusių iš užsienio) yra stebima 11 tūkstančių.

Specialistė pažymėjo, kad išvadas apie velykinio savaitgalio situaciją bus galima daryti tik po 10 dienų.

Naujas židinys – Nemenčinėje

Naujas koronaviruso židinys penktadienį nustatytas Nemenčinėje, kur koronavirusas diagnozuotas 14 siuvyklos darbuotojų.

„Yra asmenų, kurie dirbo tiek toje siuvykloje, arba turėjo artimą kontaktą su siuvykloje dirbančiais asmenimis, ir dirbo tiek slaugos-globos namuose „Senevita“, - sakė D. Razmuvienė.

Pasak epidemiologės, visiems slaugos namų darbuotojams ir gyventojams bus atlikti tyrimai.

Balandžio 14 d. duomenimis:
- Lietuvoje patvirtintų ligos atvejų: 1070
- Per vakar dieną patvirtinta naujų ligos atvejų: 8
- Mirusiųjų nuo koronaviruso skaičius: 24
- Pasveikusiųjų skaičius: 101
- Per vakar dieną ištirta: 1187
- Iki šiol iš viso ištirta daugiau nei 40 tūkst. ėminių dėl įtariamo koronaviruso

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (241)