Naudingiausia – minkštai virtas kiaušinis

Pasak dietistės, kiaušinyje yra daug mineralinių medžiagų, natrio, kalio, geležies, chloro, B grupės vitaminų, vitamino D. Taip pat yra cholino – medžiagos, kuri labai svarbi atminčiai.

„Pats kiaušinio baltymas yra kaip etalonas – tai reiškia, kad kituose produktuose esantis baltymų kiekis ir tai, kaip jį pasisavina organizmas, lyginamas su baltymais, esančiais kiaušinyje. Kiaušinio baltyme esančios medžiagos skatina raumenų augimą, be to, padeda raumenims atsigauti, kai po intensyvaus sporto jie būna pažeidžiami“, – kalbėjo V. Kurpienė.

Kiaušinis geriausiai pasisavinamas tokiu atveju, jei yra minkštai išvirtas. Vis dėlto, jei žmogus yra linkęs į alergijas ar yra alergiškas histaminui, geriau valgyti kietai virtą kiaušinį.

„Termiškai neapdorotame baltyme yra histamino. Jei toks žmogus suvalgys daugiau minkštai virtų kiaušinių, kai baltymas nėra pilnai sutvirtėjęs, tai gali padidinti esamas alergijas. Todėl alergiškiems žmonėms geriau valgyti kietai virtą ar kietai keptą kiaušinį“, – patarė pašnekovė.

Įdomu tai, kad mitybos specialistai daug rečiau rekomenduoja keptą kiaušinį. Kodėl? Atsakymas nesunkus – kiaušiniai kepami riebaluose. O bet koks papildomas riebalas, ypač skirtas kepimui, niekada nėra palankus sveikatai.

„Bet tam yra alternatyva. Iki vidutinio karščio įkaitiname keptuvę, įmušame kiaušinį, pabarstome prieskoniais ir uždengiame dangčiu. Tokiu būdu kiaušinis puikiai iškepa ir neprilimpa, jei keptuvė nelimpančios dangos. Jo kaloringumas ir vertė tokiu atveju identiška virtam“, – sako dietistė.

Jei norite pagreitinti procesą, į keptuvę galima įpilti kelis šaukštus vandens. Garuose kiaušinis dar greičiau iškeps.

„Trečias sveikas ir skanus gaminimo būdas yra vadinamas virimas be lukšto – kai į karštą vandenį įmušame kiaušinį. Šiuo metu jau yra daug pavasarinių daržovių, ant jų galima uždėti be lukšto virtą kiaušinį. Jį prapjauname, ant salotų išbėga trynys, pabarstome prieskoniais ir turime skanų padažą.“ – pasakojo V. Kurpienė.

Pasak dietistės, tai greitas, sveikas ir labai skanus patiekalas. Be to, jei kartu valgomos tamsiai žalios, raudonos, geltonos spalvos daržoves, kuriose yra betakaroteno bei kitų medžiagų kūnas geriau jas pasisavina. Taigi daržovės ir kiaušinis – puikus derinys.

Itin svarbu – su kuo kiaušiniai valgomi

Kiaušinis, jei skaičiuotume jo maistinę vertę, yra vidutinio kaloringumo. Todėl, pasak mitybos specialistės, būtų ganėtinai sudėtinga jų persivalgyti. Tačiau labai dažnai žmonės kiaušinius valgo kartu su balta duona, įvairiais riebiais padažais, šonine, dešra ir pan.

„Pati didžiausia problema būna ne kiaušinyje, bet tai, su kuo jį valgome. Labai svarbu, kad, jei šalia valgome riebalus, tai jų stengtis suvalgyti kuo mažiau. Geriausia valgyti su daržovėmis. Jei labai nėra laiko, galima į keptuvę sudėti šaldytas daržoves, ant viršaus užpilti kiaušinio plakinį“, – sakė V. Kurpienė.

Dar vienas galimas variantas – supilti kiaušinio plakinį į keksų formeles ir kepti orkaitėje.

„Jei būtinai valgyti norisi su duona, geriau rinktis viso grūdo, grikių ar avižų. Tokiu atveju grūdai yra ilgesnio pasisavinimo. Vietoje majonezo galima rinktis avokadą ar kitas užtepėles, garstyčias sumaišyti su grietine ir druska“, – kalbėjo pašnekovė.

Benedikto kiaušiniai su lašiša

Atsisakyti trynio tikrai nereikėtų

Pasak dietistės, rekomendacijų, kiek per dieną ar savaitę suvartoti kiaušinių, yra labai įvairių. Jos priklauso nuo sveikatos būklės. Teigiama, kad sveikam žmogui galima suvalgyti vieną kiaušinį per dieną ir tai neturės jokios neigiamos įtakos.

„Apie neigiamą įtaką sveikatai yra kalbama dėl to, kad kiaušinyje yra cholesterolio. Kita vertus, daugiausiai cholesterolio pagamina mūsų kepenys ir iš maisto jo gauname santykinai mažą kiekį. Mūsų kepenys daugiausiai cholesterolio gamina tada, kai valgome perdirbtus augalinius produktus: miltinius ar saldumynus. Tai tie priedai, kuriuos dažnai vartojame kartu su kiaušiniu“, – sako V. Kurpienė.

Vis dėlto tikriausiai retai kuris per dieną suvalgo tik vieną kiaušinį. Todėl dietistė rekomenduoja pabandyti suskaičiuoti, kiek iš viso kiaušinių suvalgome per savaitę ir paskaičiuoti, kiek vidutiniškai jų suvalgome per dieną.

„Cholesterolis yra tik trynyje, todėl, jei norite vartoti daugiau kiaušinių, geriau suvalgyti šiek tiek mažiau trynių. Vis dėlto, ir trynys yra labai naudingas, jame pilna antioksidantų, gerųjų riebalų ir kitų vertingų medžiagų, todėl rekomenduočiau reikėtų kiaušinį valgyti visą“, – kalbėjo mitybos specialistė.

Trynio vengti vertėtų tiems, kas turi stipriai padidintą cholesterolio kiekį kraujyje ar serga diabetu. Tada rekomenduojama neviršyti 3 kiaušinių per savaitę. Vis dėlto tai labai priklauso nuo to, kokius kitus produktus žmogus vartoja ir reikia žiūrėti konkrečią individualią situaciją.

„Vis dėlto tai tik vidurkiai, ir labai priklauso nuo to, kaip apskritai žmogus maitinasi. Jei jis maitinasi vertingai, gali būti, kad diabetas bus valdomas lengviau ir kiaušinių galima valgyti daugiau“ – sakė V. Kurpienė.

Kalbant apie Velykines šeimos varžybas – kuris daugiau kiaušinių suvalgys – dietistė turi griežtą nuomonę.

„Šis paprotys galėjo ateiti iš senų laikų, kai po ilgo ir griežto pasninko žmonės sėsdavo prie nukrauto vaišėmis stalo. Šiais laikais to daryti tikrai nereikėtų. Tai reiškia, kad nebesivadovaujame savo sotumo ir alkio jausmais, tai nėra geras pasirinkimas. Be to, persivalgymas silpnina imunitetą. Geriau lenktyniauti, kieno kiaušinio lukštas tvirtesnis“, – kalbėjo knygos „Liekna visam gyvenimui“ autorė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (132)