„Sužinosime, ar egzaminą išlaikėme ar ne, praėjus maždaug savaitei, kada praeina pagrindinis inkubacinis laikotarpis, kuomet pasireiškia pirmieji ligos simptomai. Jei matysime augantį užsikrėtusiųjų skaičių, didesnį skaičių pacientų, patenkančių į gydymo įstaigas, tai reiškia, kad egzamino neišlaikėm“, – spaudos konferencijoje penktadienį teigė A. Veryga.

Ministras jau anksčiau yra sakęs, kad nuo šių rezultatų priklausys, ar karantino sąlygos bus griežtinamos, ar švelninamos.

A. Veryga taip pat ragina „nesusigundyti“ ir „neužkibti ant kabliuko“, vertinant internete platinamą medžiagą su datomis, kada konkretiems verslo sektoriams galėtų būti švelninamos karantino sąlygos.

„Tai preliminarūs siūlymai, kaip galbūt galėtų būti, jie nėra priimti, dėl dalies siūlymų tikrai nesutinka infektologai, epidemiologai. Logika, kas pirmiausia galėtų būti atlaisvinta, tai tokios sritys, kur nesusikurtų galimybė žmonėms papildomai būriuotis, susirinkti į didelės grupes, kad nebūtų ilgo asmens kontakto, nesant galimybės išlaikyti 2 metrų distancijos“, – kalbėjo ministras.

„Šventės ir pramogos nėra ta būtinoji paslaugų kategorija, kurią pirmiausia būtų ruošiamasi atlaisvinti“, – pridūrė jis.

Premjeras Saulius Skvernelis penktadienį interviu BNS sakė, kad Vyriausybė kitą savaitę planuoja paskelbti preliminarų keturių dalių planą, kada laipsniškai gali būti švelninami karantino ribojimai, jei situacija dėl koronaviruso plitimo išliks stabili.

Pasak jo, po Velykų trečiadienio posėdyje Ministrų kabinetas gali paskelbti apie dalinį atlaisvinimą prekybos ir paslaugų sektoriuje.

Antras etapas apimtų lauko kavines, sporto, sveikatinimo paslaugas, trečiasis – vaikų darželius ir mokyklas, o tolimoje ateityje svarstomas ir masinių renginių ribojimų švelninimas.

Kaip teigia A. Veryga, atlaisvinus vieną sritį, situacija butų dvi savaites stebima.

„Būtų žiūrima, ar nesikeičia susirgusiųjų skaičius, ar nedaugėja nustatytų atvejų skaičius. Ir tik pamačius, kad situacija neblogėja, tada būtų apsisprendžiama dėl kitų palengvinimų. Logika tokia“, – sakė jis.

Siekiant sulėtinti koronaviruso plitimą, Lietuvoje karantinas įvestas kovo 16 dieną. Jis tęsis iki balandžio 27 dienos.