„Iki šiol buvo tvirtinama, kad pagrindinis SARS-CoV-2, sukeliančio COVID-19 ligą, perdavimo būdas oro lašinis ir plinta jis didesniais (1 ml.) iš kvėpavimo takų į išorę kosint ar čiaudint patenkančiais lašeliais. Dėl sunkio jėgos šie lašeliai nusileidžia ant žemės 1-2 m. atstumu, taip pat nusėda ant įvairių paviršių, nuo kurių jie gali patekti ant žmogaus rankų ir jį užkrėsti jam liečiant burną, nosį ar akis“, – feisbuke rašo prof. S. Čaplinskas.

Nustatyta, kad naujasis koronavirusas patenka į aplinką kartu su aerozoliu, susidarančiu kalbant ar iškvėpiant, tačiau dar nėra aišku, ar viruso dalelės išlieka gyvybingos ir pasklinda tokiomis dozėmis, kurių pakaktų infekcijai sukelti.

„Jei taip, apsisaugoti nuo viruso tampa sunkiau, – akcentuoja profesorius.

– Nors plitimą su aerozoliu galima laikyti trečiuoju galimu perdavimo būdu (greta plitimo kartu su dideliais lašeliais, atsirandančiais čiaudint ar kosint, ir viruso dalelių perdavimu palietus užterštą paviršių) – santykinė kiekvieno iš šių perdavimo būdų dalis nėra tiksliai žinoma. Geriausias būdas, kai nėra aiškaus atsakymo į šį klausimą, laikyti, kad visi trys būdai yra galimi ir turime saugotis nuo visų trijų. Ši galimybė yra papildomas argumentas už visuotinį privalomą kaukių nešiojimą viešumoje, kad būtų išvengta netyčinio viruso perdavimo iš besimptomių pernešėjų.“

Profesorius pabrėžia, kad bet kuriuo atveju, atsargumo priemonės išliek tos pačios: rankų plovimas, kaukių ir pirštinių dėvėjimas, fizinė socialinė distancija.

Informacija buvo skelbta leidiniuose „Medscape“, „Science“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)