Kaip sakė A. Veryga, įiuo metu stacionare gydomi 134 pacientai, 13 iš jų yra reanimacijoje su deguonimi, 8 reanimacijoje su dirbtine plaučių ventiliacija.

Iš viso yra 21 sunkios būklės pacientas.

32 pacientai gydosi su deguonies kaukėmis, bet ne reanimacijoje.

Antradienį buvo priimtas nutarimas dėl apsaugos lygių medikams. Pasak ministro, dabar galima planuoti, kiek ir kokioms įstaigoms reikia apsaugos priemonių. Yra nustatyti 5 saugumo lygiai priklausomai nuo to, su kokiais pacientais ir kokiomis sąlygomis dirba medikai.

Pasak A. Verygos, vieniems medikams užtenka kaukių ir pirštinių, kitiems reikia ir respiratorių, tretiems – pilno kostiumo.

Neseniai Vilniaus ir Kauno oro uostuose nusileidę lėktuvai į Lietuvą atgabeno daugiau nei 50 tonų apsaugos priemonių. Kaip sako ministras, šios priemonės iškart dalinamos medikams.

„Norime paprašyti atsakingai elgtis, nes gavome nerimą keliančių signalų, kad kai kurios savivaldybės, jei tai yra nebe darbo laikas, netgi nesugeba priimti tokių asmens apsaugos priemonių. Tai artimiausiu metu bus koreguojamas Vyriausybės nutarimas, įrašant privalomą nurodymą savivaldybėms, užtikrinant, kad savivaldybės 24 valandas per parą užtikrintų operacijų vadovo nurodymus“, – kalbėjo A. Veryga.

Prioritetas – karščiuojantiems

Taip pat nustatyta, kokius mėginius laboratorijos turės tirti pirmiausia. Prioritetas bus teikiamas karščiuojantiems pacientams, paskutiniai bus tiriami į Lietuvą parvykusių asmenų mėginiai, kurie iš Vokietijos grįžta keltais, tačiau neturi jokių simptomų.

Ministras patikino, kad visos kalbos, jog nupirkti reagentai iš Kinijos yra nekokybiški, yra neteisingos. Pasak A. Verygos, viena iš laboratorijų Lietuvoje patvirtino, kad reagentai yra tinkami.

Ministras spaudos konferencijoje sakė, kad tyrimų skaičius nestringa, o neištirtų mėginių kiekis yra normalus.

„Mėginiai nėra užkraunami iškart, kai tik gaunami 1 ar 2 mėginiai. Laboratorijos siekia sukaupti tam tikrą mėginių skaičių, kad nešvaistytų reagentų. Lietuvoje nebeauga procentas nustatomų infekuotų asmenų, jei vertintume iš 100 paimtų mėginių, nustatomas procentas yra mažėjantis. Reiškia, mažėja mobilių punktų apkrovimas, nes mažiau žmonių ten kreipiasi. Be to, mažiau žmonių į Lietuvą parvyksta“, – kalbėjo ministras.

Be to, šylant orui mažėja peršalimo ligų, traukiasi gripo sezonas, tai reiškia, jog mažėja žmonių, kurie dėl simptomų gali kreiptis norėdami pasidaryti tyrimą.

Tačiau tai nereiškia, kad tyrimų atliekama mažiau, sako ministras. Šiuo metu kaip tik yra persvarstomi prioritetai ir yra rengiamas planas, kaip daugiau tirti žmonių rizikos grupėje.

Vasaros renginių siūlo dar neatšaukti

Šiuo metu kaip tik vyksta pasiruošimas vasaros festivaliams, o organizatoriai nežinioje. Pasak ministro, kol kas atsakyti, ar jie galėtų įvykti, yra labai sudėtinga.

„Niekas negali būti 100 proc. tikras, kaip pavyks suvaldyti pačią infekciją. Ruoštis šitiems dalykams tikrai galima, nereikia atsisakyti liepos ar rugpjūčio planų, renginių. Kaip bus, parodys gyvenimas. Tikrai nereikia galvoti, kad užsidarėme visam laikui ir visą gyvenimą truks karantinas. Ruoštis galima, o kaip bus, parodys gyvenimas. Gali tekti tas pramogas perkelti į kitą laiką, bet viską parodys situacija, kaip sugebėsime laikytis karantino sąlygų, saugotis, ar liepą ir rugpjūtį galėsime šiek tiek laisviau gyventi“, – pasakojo A. Veryga.

Taip pat ministras patikino, kad kol kas ligoninėse lovų netrūksta, jų užimta tik pusė.

Velykų savaitgalį prašo atsakingumo

A. Veryga ragino gyventojus būti atsakingiems Velykų savaitgalį.

„Matant gerėjančius orus daugumai norisi susitikti ir pamatyti artimuosius, juos aplankyti. Bet jei jūs taip padarysit, mes galėsime užmiršti apie visus karantino švelninimus, nes, jei liga vėl pradės plisti, šalis turės ne tik kad pratęsti karantiną, bet svarstyti ir apie griežtinimo poreikius. Būkim kantrūs, būkim pilietiški, nevažiuokim ir nesusitikinėkim. Iš tikrųjų, yra galimybė platinti virusą ir neturint simptomų“, – perspėjo ministras.

Pildoma

Balandžio 8 d. 7.00 val. duomenimis:

  • Lietuvoje patvirtintų ligos atvejų: 912
  • Per vakar dieną patvirtinta naujų ligos atvejų: 32
  • Mirusiųjų nuo koronaviruso skaičius: 15
  • Pasveikusiųjų skaičius: 7
  • Per vakar dieną ištirta: 2301
  • Iki šiol iš viso ištirta ėminių dėl įtariamo koronaviruso: 30108
  • NVSC duomenis pateikusių asmenų skaičius: 74887 (2020-03-20)
  • Paveiktomis teritorijomis laikomos visos šalys
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (210)