„Vertinant dinamiką, kiek iš 100 paimtų testų nustatoma teigiamų atsakymų, ji yra teigiama, nustatomų atvejų skaičius yra mažesnis. Praėjusią parą buvo nustatytas 1,6 teigiamo atvejo", – sakė A. Veryga.

Stacionare šiuo metu yra 124 pacientai, reanimacijoje su deguonimi yra 10 pacientų, reanimacijoje su dirbtine plaučių ventiliacija – 5. Su deguonies kaukėmis ne reanimacijoje – 32 atvejai, be deguonies kaukių – 39.

Laboratorijose neatliktų testų skaičius, pasak ministro, per praėjusią parą išaugo, nors laboratorijos ištiria vis daugiau testų, jų paėmimas taip pat didėja. Todėl sekmadienį mobiliuose punktuose bus registruojama mažiau pacientų, kad laboratorijos spėtų ištirti testus greičiau.

Testai internete – pavojus sveikatai

Lietuvoje jau galima įsigyti greitųjų testų, ministro buvo paklausta, ar jis neįžvelgia su tuo susijusių grėsmių. Nors nurodoma, kad testus turėtų atlikti sveikatos priežiūros specialistai, internete jų gali nusipirkti bet kas. Ar tai legalu?

Ministras sakė, kad tai nėra legali prekyba. „Vis tiek tai yra diagnostinė priemonė. Kiekvienas sugalvojęs pardavinėti tokių priemonių negali. Aš tikiuosi, kad tos institucijos, kurios ir tiria tokias prekybas internetinėse svetainėse sureaguos, – komentavo A. Veryga.

– Tuo labiau, kad tikrai nežinote, kokį preparatą ten galite nusipirkti. Esame girdėję net ir tokių žinučių, kad nėštumo testai yra pardavinėjami kaip COVID-19 nustatymo testai.“

Greitasis koronaviruso testas

Ministras įspėjo būti budriais ir nepirkti tokių priemonių.

„Mažiausia blogybė, kas gali atsitikti, tai jūs tiesiog prarasite pinigus ir nieko negausite, tai jau negerai, bet blogiausia, kad jūs gausite nesaugų produktų, o tie testai yra susiję dažniausiai su kraujo paėmimu iš piršto, tai jūs galite gauti kažkokį gaminį, kuris gali būti nesterilus, užkrėstas, jūs galite sau pasidaryti rimtų sveikatos problemų“, – įspėja A. Veryga.

Nerimą kelia Klaipėda

Viena iš nerimą keliančių naujienų, pasak A. Verygos, kad ketvirtadienį buvo gauta informacija iš Klaipėdos universitetinės ligoninės dėl galimo karantino taisyklių pažeidimo.

„Sulaukus pranešimų iš medikų, iš profesinių sąjungų dėl galimai nesilaikomų saugos reikalavimų šioje ligoninėje, kurioje yra gydomi koronavirusu užsikrėtę asmenys, buvo nuspręsta deleguoti ten komandą, kuri turėtų įvertinti, kokia situacija yra iš tiesų“, – kalbėjo ministras.

Ketvirtadienį Klaipėdos miesto savivaldybė parašė raštą Sveikatos apsaugos ministerijai, prezidentūrai ir Vyriausybei dėl susiklosčiusios situacijos steigiant karščiavimo kliniką.

Ministras atsakė, kad kol kas tai yra vienintelė savivaldybė, kuri problemas bando spręsti rašydama raštus, dėl to galima tik apgailestauti.

„Galiu tik priminti, kad įpareigojimas rasti sprendimus yra savivaldybėms, tam jos turi merus, administracijos vadovus, kurie turi ieškoti ir rasti sprendimus, kur įsteigti karščiavimo klinikas. Tai yra savivaldybės uždavinys. Ir tikrai konfliktų spręsti rašant raštus į institucijas, kurios, vargu ar gali padėti tokioje situacijoje, mano supratimu, nereikia. Man teko bendrauti su Klaipėdos meru ir ten, panašu, kad sprendimus galima rasti, kai kurios problemos yra visiškai techninės. Noriu dar kartą paraginti savivaldybių atstovus neužkrauti tokio rūpesčio ministerijai“, – kalbėjo ministras.

A. Veryga sakė, kad tokioje situacijoje neturėtų būti jokių konfliktų ir ragino ieškoti sprendimų. Vis dėlto į ligonines tokių karščiavimo klinikų kelti nepatarė.+

Supaprastinta vaistų tvarka

A. Veryga sakė, kad supaprastinta vardinių vaistų išrašymo ir išdavimo vaistinėse tvarka. Receptai vardiniams vaistams nuo šiol galės būti išrašomi nuotoliniu būdu, t.y. neapsilankius pas gydytoją.

Išrašant elektroninį receptą nuotoliniu būdu, medikams nebereiks parengti vardinio vaisto skyrimo pareiškimo, kuris iki šiol buvo privalomas kaip papildomas popierinis dokumentas prie recepto. Vietoj jo užteks įrašo apie vaisto paskyrimą paciento medicinos dokumente – jame taip pat turės būti pažymėta, kad pacientas yra informuotas apie jam skiriamo neregistruoto vaisto vartojimą ir jis sutinka vaistą vartoti.

Ankstins medikų atlyginimų didinimą

Taip pat ministras pranešė naujienas apie medikų atlyginimų didinimą. Pasak jo, buvo nuspręsta ankstinti medikų atlyginimų didinimą. Dabar jis planuojamas nuo balandžio mėnesio, tam šiemet papildomai reikės 130 mln. eurų. Atlyginimas bus didinamas ir greitosios medicinos pagalbos medikams.

Į Lietuvą lėktuvais toliau atvyksta asmens apsaugos priemonės iš Kinijos, neseniai jų gauta daugiau nei 40 tonų. Šios priemonės yra iškart išdalinamos į gydymo įstaigas.

A. Veryga priminė, kad pakeista tvarka šiuo metu leis paprasčiau įsigyti vardinius vaistus vaistinėse, taip pat juos paprasčiau bus išrašyti medikams. Dabar juos galima išrašyti nuotoliniu būdu neapsilankius pas gydytojus.

Ministras sakė, kad FNTT šiuo metu atlieka ne vieną tyrimą dėl nelegalios prekybos asmens apsaugos priemonėmis, skiriamos baudos.

Ne medikų atlyginimų didinimas priklauys nuo pačių įstaigų

Paklausus, kodėl algas nutarta didinti tik medikams, o ne visam ligoninės personalui, A. Veryga atsakė, kad visų kitų įstaigos darbuotojų atlyginimų didinimas priklauso nuo pačios įstaigos galimybių, vadovo sprendimų.

„Bet, jei kalbame apie pavojingas darbo sąlygas, tai šita nuostata galioja visiems, nes pavojingose darbo sąlygose gali atsirasti ir laborantas, ir kažkoks kitas personalas, kuriam ta rizika yra didelė ir darbdavys gali priskirti jį rizikos grupei, jam gali būti mokami papildomi procentai už darbą“, – sakė A. Veryga.

Gydytojas Kasiulevičius sako, kad tikslinga pradėti vykdyti imunologinius laboratorinius tyrimus siekiant įvertinti besiformuojantį Lietuvos gyventojų imunitetą COVID-19 ir planuojant ateinančius protrūkius.

Ministras sakė, kad tai tikrai gera idėja ypač mokslininkams, todėl universiteto bendruomenės gali pradėti galvoti, kaip tai atlikti.

Respiratoriai bus keičiami kitais

Ministras patikino, kad netinkami respiratoriai bus keičiami kitais, kadangi kai kurie gauti respiratoriai netinkamai priglunda prie veido.

Netinkamų respiratorių grąžinti atgal į Kiniją nereikės, be to, jie bus naudojami kaip žemesnio apsaugos lygio priemonė – ne kaip respiratorius, bet kaip medicininė kaukė.

A. Veryga sakė, kad pacientai pakartotinius tyrimus dėl koronaviruso galės atlikti mobilios patikros punktuose gavę gydytojo siuntimą.

36 karščiavimo klinikos

Ministras priminė, kad šiuo metu karščiavimo klinikos yra steigiamos arba jau įsteigtos 36 savivaldybėse, 15 savivaldybių kol kas nėra pateikusios atsakymų dėl karščiavimo klinikų. Tarp jų – ir Klaipėdos bei Panevėžio miesto savivaldybės.

Sprendžiama izoliuotis privalančius žmones stebėti mobiliųjų technologijų pagalba. Pasak ministro, tokių paslaugų tiekėjai sprendimus jau turi ir tokiam stebėjimui pradėti reikia tik tinkamo teisinio reguliavimo.

Ministras sakė, kad privačios laboratorijos jau atlieka testus. Ministras mano, kad tyrimų apimtys išaugs, tačiau jų pajėgumai nėra dideli. Šiuo metu šalyje plečiamos galimybės daugiau paimti mėginių.

Ruošiamasi švelninti karantiną

A. Veryga sakė, kad Lietuva jau atsiduria tarp tų šalių, kurios milijonui gyventojų tyrimų atlieka labai daug. Tyrimų plėtra nėra begalinė, nes laboratorijos tiek ištirti tiesiog nebegalėtų.

Ateinančią savaitę ministerija žada nustatyti prioritetus, pagal kuriuos laboratorijos žinotų, kuriems mėginiams teikti pirmenybę.

Ministras priminė, kad yra ruošiamasi švelninti karantiną, tačiau kol kas tai žadėti dar per anksti. Kad būtų švelninamas karantinas, užkratas neturi pradėti plisti greičiau, nei yra dabar.

Lietuvoje užsikrėtusių medikų iš visų patvirtintų koronaviruso atvejų yra apie 15 proc. Toks skaičius didesnis nei Italijoje ar Ispanijoje. Ministras sakė, kad tokį skaičių paaiškinti nėra paprasta, nes tam yra keli įtaką padarę veiksniai.

„Jau dabar matome keletą įstaigų, kur užkrato plitimas nebuvo suvaldytas, žinome Ukmergės atvejį, žinome vienos Vilniaus poliklinikos atvejį. Viena iš problemų, kad tinkamai nesilaikoma karantino sąlygų, nenutraukiamos planinės operacijos, neatskirti srautai. Tai tikrai yra ne visur, kai kurios įstaigos, kurios dirba su infekuotais pacientais, jų darbuotojai neužsikrečia. Vadinasi, tai priklauso nuo darbo sąlygų, apsaugos priemonių naudojimo“, – sakė ministras.

Pildoma

Balandžio 3 d. 7.00 val. duomenimis:

  • Lietuvoje patvirtintų ligos atvejų: 696
  • Per vakar dieną patvirtinta naujų ligos atvejų: 47
  • Mirusiųjų nuo koronaviruso skaičius: 9
  • Pasveikusiųjų skaičius: 7
  • Per vakar dieną ištirta: 2809
  • Iki šiol iš viso ištirta ėminių dėl įtariamo koronaviruso: 18432
  • NVSC duomenis pateikusių asmenų skaičius: 74887 (2020-03-20)
  • Paveiktomis teritorijomis laikomos visos šalys
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (178)