Ne prioritetinė sritis

Gydytoja Inga (vardas pakeistas, tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi – aut. past.), kasdien į ligoninę priima greitosios medicinos pagalbos ar artimųjų atvežtus vaikus ir paauglius.

Deja, bet neretai jie būna tokios būklės, kad negali paaiškinti, kur lankėsi, kaip jaučiasi ir su kuo kontaktavo.

Tačiau net ir kasdien visam ligoninės personalui bendraujant su vis naujais žmonėmis, kaukių šiai ligoninei beveik nenumatyta. Tiesa, kasdien kiekvienas personalo narys gauna po vieną vienkartinę kaukę, kurią reikėtų keisti praėjus kelioms valandoms ir kuri neapsaugo nuo užsikrėtimo virusu.

Pasak gydytojos, ligoninėje dirbantys medikai net rankose nėra laikę respiratoriaus.

„Panikos nekeliame, bet esame labai nuliūdę ir nuvertinti, mumis nesirūpina, nes esame ne prioritetinė sritis, nedirbame COVID-19 židinyje. Tačiau taip pat esame gydytojai, šalia mūsų dirba slaugytojos, jų padėjėjos, visas personalas“, – kalbėjo Inga.

Iliustracinė nuotr.

Atvykusius į priėmimą vaikus ir paauglius neretai lydi tėvai ar kiti artimieji, todėl ligoninėje kasdien apsilanko daugybė žmonių. Taip išplisti virusui tik dar didesnė tikimybė.

Medikė sako, kad visi ligoninėje stengiasi laikytis rekomendacijų ir kaip įmanoma saugoti vieni kitus. Tačiau to nepakanka.

„Bandome padaryti, ką galime, valome paviršius, kiekvienam atvykusiajam matuojama temperatūra, taip pat ir personalui. Bet šiandien turime du vienkartinius chalatus visame skyriuje ir nėra jokios tikimybės, kad turėsime jų daugiau. Ligoninės vadovybė mums pasakė, kad esame ne prioritetinė sritis, – sakė pašnekovė.

– Lietuvoje daug medikų serga, daug personalo. Kol kas iš mūsų kolektyvo susirgusiųjų nėra, bet juk sakoma, kad šiuo metu reikia į kiekvieną galimai užsikrėtusį koronavirusu.“

Iliustracinė nuotr.

Itin sunku surinkti informaciją iš pacientų

Pasak gydytojos, ligoninės slaugytojos yra priverstos vienkartines kaukes plauti ir džiovinti, kadangi kito pasirinkimo tiesiog nėra.

Daugiau apsaugos priemonių, teigia medikė, reikėtų visam personalui, kadangi darbuotojai dirba vaikų ir paauglių skyriuje, kurie koronavirusą nešioti gali ir be simptomų.

Gydytoja pasidžiaugė, kad neseniai ligoninėje atsirado bent apsauginiai skydeliai, nes psichiatrijos skyriaus pacientai gydytojus neretai gali ir apspjaudyti.

Gydytoja pabrėžia – psichiatrams ypatingai sunku surinkti informaciją iš savo pacientų, kur prieš tai jie lankėsi.

„Seku spaudą, žiūriu žinias, nei karto negirdėjau, kad būtų kalbama apie psichiatrų apsaugą. Mūsų pacientai labai dažnai negali, nesugeba įvardinti savo kontaktų, vietų, kuriose lankėsi, ar jie karščiavo, ar buvo kažkur išvykę“, – rūpesčiais dalinosi medikė.

Pašnekovė neslepia – būna ir tokių atvejų, kai atlydėję artimieji tarpusavyje susiginčija, ar žmogus buvo užsienyje, ar ne.

Iliustracinė nuotr.

„Tiesiog noriu paprašyti, kad į mus irgi atkreiptų dėmesį, mes esame ne priešakinėje, bet vis tiek fronto linijoje. Noriu, kad mes irgi būtume saugūs, mūsų šeimos nariai, mūsų pacientai. Mums paprasčiausiai reikia apsaugos“, – kalbėjo gydytoja.

SAM sako, kad priemonės reikalingos ne visiems

Trečiadienį vykusioje spaudos konferencijoje Sveikatos apsaugos ministerijoje ministras Aurelijus Veryga sakė, kad apsauginių priemonių siuntos nuolat keliauja, o greitu metu bus patvirtintos rekomendacijos, kokiais atvejais kokias apsaugos priemones reikia naudoti.

„Tikrai ne visi medikai turi vaikščioti apsirengę pilną aprangą, kaip yra infekcinių ligų skyriuose. Tie apsaugos lygiai turi būti skirtingi. Juos parengsime ir tada galėsime kontroliuoti, ar tikrai naudojimas atitinka apsaugos lygių reikalavimus“, – kalbėjo ministras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (169)