Ministras sakė, kad šiuo metu stacionare yra 125 pacientai, 10 iš jų yra reanimacijoje su deguonimi ir 4 reanimacijoje su dirbtine plaučių ventiliacijos įranga. Su deguonies kaukėmis ne reanimacijoje yra 34 pacientai.

Kaip sakė A. Veryga, šiuo metu turimomis žiniomis, karantine yra 253 asmenys, kurie dirba sveikatos priežiūros įstaigose. Tai ne tik gydytojai, slaugytojai ir jų padėjai, bet ir kitas personalas.

Ministras spaudos konferencijoje gyventojų ir pacientų prašė kantrybės ir supratimo, jog tyrimų atsakymų neretai reikia palaukti.

„Tam yra labai objektyvios priežastys. Laboratorijos turi ribotas fizines galimybes, kiek vienu metu gali užkrauti mėginių ir kiek tyrimų gali būti atlikta per parą. Tyrimų paimama vis daugiau ir daugiau, laboratorijoms reikia laiko prisitaikyti, ir darbuotojus tenka pritaikyti“, – kalbėjo A. Veryga.

Taip pat ministras priminė, kad trečiadienį Vyriausybėje priimtos griežtinamos karantino pataisos. Tai reiškia, kad yra stabdomi skrydžiai, dalis keltų, išlieka tik vienas keltų maršrutas – Kylis-Klaipėda, Klaipėda-Kylis, išskyrus atvejus, kai bus Vidaus reikalų ministro leidimas.

Papildomos priemonės taikomos iš užsienio grįžtantiems tolimųjų reisų vairuotojams, apribojamas asmens apsaugos priemonių į trečiąsias šalis. Nuspręsta, kad darbuotojams prastova gali būti numatyta tik tokiu atveju, kai visos kitos darbo priemonės ir formos jau yra išnaudotos.

Trečiadienį atgabenta 31 tona apsaugos priemonių medikams.

Trūksta informacijos apie paramą

Apklausos rodo, kad gyventojams labiausiai trūksta informacijos apie paramą nuo krizės nukentėjusiems bei informacijos apie vaistus, kurie gali apsisaugoti nuo viruso.

Paklausus ministro, ar šios problemos yra sprendžiamos, A. Veryga atsakė, kad pagalba nukentėjusiems nuo krizės yra ne Sveikatos apsaugos ministerijos kompetencija. Tačiau Vyriausybė šią informaciją skelbia.

„Dėl vaistų – kol nėra tarptautinių organizacijų aiškiai patvirtinta, kad yra nustatyti vaistai, kurie tikrai tinkami šios ligos gydymui, patiems gyventojams jų ieškoti nereikia, nes, jei tokie vaistai ir atsiras, jie tikrai atsiras ne socialiniuose tinkluose ar internetinėse parduotuvėse, bet gydymo įstaigose“, – sakė ministras.

Greitai bus svarstomas karantino švelninimas

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis yra užsiminęs, kad galbūt neilgai trukus bus svarstomos karantino švelninimo sąlygos.

„Kol kas apie konkrečių ribojimų sumažinimą negalime kalbėti, nes turime augimą. Bet turime ruoštis, kaip išeisime iš šitos karantino situacijos, ir turime pradėti galvoti, kokiomis aplinkybėmis gyventojai galėtų būti plačiau išleidžiami atgaivinant tam tikras pardavimo vietas, viešo maitinimo įstaigas ir nustatant tam tikras sąlygas“, – sakė ministras.

Tačiau A. Veryga pabrėžė – kol kas, kol šie klausimai nėra aptarti su specialistais, nieko pažadėti negalima. Vis dėlto tam bus ruošiamasi.

Net jei ir būtų nuspręsta švelninti karantiną, būtų taikomos tik tokios priemonės, kurios nesukeltų didelės grėsmės.

„O pafantazuoti galime. Galbūt būtų taikomos tokios pat priemonės, kaip kai kurios šalys bandė taikyti ir taikė, pavyzdžiui, temperatūros matavimas kiekvienam, atėjusiam į tam tikrą įstaigą, prievolė turėti nosies ir burnos apsaugos priemones, dėvėti pirštines, dezinfekuoti rankas, registruoti į tam tikrą mobilią aplikaciją, kad būtų galima atsekti kontaktus, jei įvyktų užkrėtimas. Yra labai daug priemonių, kurias, neabejoju, sudėliosime kartu su ekspertais ir tada apsispręsime, ką galima, ir ko negalime daryti“, – kalbėjo A. Veryga.

Vis dėlto, tai bus galima daryti tik tada, jei viruso plitimas nebus didesnis nei dabar ir bus išlaikytas stabilumas.

Vis dar sprendžia dėl Kauno klinikinės ligoninės

Pasigirsta perspėjimų, kad gautos apsaugos priemonės yra netinkamos. Ministras sako, kad šiuo metu priemonės yra atiduotos tirti ir laukiama atsakymų.

Nušalinus Kauno klinikinės ligoninės vadovą Albiną Naudžiūną nuo pareigų, buvo pradėtas tyrimas, tačiau kol kas jis vis dar nebaigtas. A. Veryga sako, kad trečiadienį ministerija kalbėjo su profesinėmis sąjungomis ir buvo sutarta, kad jos prisidės vertinant šią situaciją.

Diegiama papildoma įranga

A. Veryga pranešė, kad šiuo metu į Nacionalinę laboratoriją yra diegiama papildoma įranga. Kai ji bus užbaigta, per parą papildomai bus galima ištirti apie 1000 mėginių. Tai turėtų padėti išspręsti problemas dėl atsakymų laukimo.

Nors ketvirtadienį koronaviruso užsikrėtimų Lietuvoje nustatyta jau daugiau nei 600, ministras sakė, kad, skaičiuojant procentais, svyravimas yra labai nedidelis, iš ištirtų 100 žmonių užsikrėtimų nustatymas nėra itin sparčiai augantis.

Paklausus, ar greitieji koronaviruso testai pasirodys prekyboje, ministras atsakė, kad tokio plano nebuvo. Be to, kol kas ekspertai diskutuoja, kur juos būtų galima geriausiai panaudoti.

Į karščiavimo klinikas – tik nuo 18 iki 60 metų

Šiuo metu į karščiavimo klinikas gali kreiptis pacientai nuo 18 iki 60 metų. Ką daryti kitiems?

„Tai yra mažos rizikos grupė, todėl jiems yra numatytas mechanizmas su karščiavimo klinikomis. Rizikos grupės pacientai keliauja iškart į gydymo įstaigas, nes jiems rizika yra didesnė. Visiems kitiems turėtų užtekti karščiavimo klinikos“, – sakė ministras.

Darbo inspekcija gauna nemažai nusiskundimų dėl darbo saugos nesilaikymo, nes trūksta apsaugos priemonių. A. Veryga sakė, kad gyventojams vis dar trūksta supratimo, kokios priemonės yra reikalingos.

Pasak jo, kartais gali pasirodyti, kad visi darbuotojai turi vaikščioti apsirengę apsauginiais kostiumais, tačiau tikrai ne kiekvienam to reikia. Ministerija ruošia tvarką, kokiems darbuotojams kokios apsaugos priemonės yra reikalingos.

Balandžio 2 d. 7.00 val. duomenimis:

  • Lietuvoje patvirtintų ligos atvejų: 649
  • Per vakar dieną patvirtinta naujų ligos atvejų: 68
  • Mirusiųjų nuo koronaviruso skaičius: 8
  • Pasveikusiųjų skaičius: 7
  • Per vakar dieną ištirta: 2444
  • Iki šiol iš viso ištirta ėminių dėl įtariamo koronaviruso: 15635
  • NVSC duomenis pateikusių asmenų skaičius: 74887 (2020-03-20)
  • Paveiktomis teritorijomis laikomos visos šalys
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (294)