Tie Seimo valdančiosios daugumos politikai, kurie boikotavo balsavimą, ištraukdami savo korteles, netiesiogine prasme spjovė Lietuvos medikams į veidą. Ar gali adekvačiai mąstantys žmonės taip elgtis.

Nenoromis kyla įtarimas, kad, matomai plinta dar trečias koronaviruso potipis, kuris tiesiogiai pažeidžia ir smegenis, ypač politikų. Ir jokie moderniausi respiratoriai su beveik šimtaprocentine apsauga nuo visų virusų čia tikrai bejėgiai, nes politinio debilizmo koronavirusas yra nenugalimas, ir jokios vakcinos bei antivirusiniai vaistai šiuo atveju tikrai nepadeda. Beje, pirmieji simptomai, kad ši koronaviruso atmaina yra ypač pavojinga politikams išryškėjo ir kitose šalyse. Taip, juk visai neseniai girdėjome, kai kaimyninės šalies vadovas aiškino, jog geriausia kova prieš koronavirusą – ledo ritulys arba visus ant traktorių ir į laukus žemę arti. Paskelbus pasaulyje koronoviruso pandemiją, Didžiojoje Britanijoje kai kas aktyviai generavo mintį, jog norint efektyviai kovoti su koronavirusu, geriausia leisti, kad šia infekcija persirgtų kaip galima greičiau 80% populiacijos, todėl šalies gyventojai įgytų imunitetą. Tik niekas, matomai, britams neišaiškino, kad senyvo amžiaus žmonių grupėje mirtingumas siektų 15-20%. Bet kokia nauda iš tų senių. Juk socialiniuose tinkluose nužmogėjusios personos aktyviai reiškia ir tokias idėjas.

O ar mūsų politikai tikrai geresni? Negaliu suprasti, kodėl Seime valdančiosios daugumos blokuojami protingi ir savalaikiai pasiūlymai, net jei juos pateikia taip nemėgstami konservatoriai? Ar jau ne laikas baigti politines rietenas ir kartu susėdus spręsti klausimus, kaip kovoti su iškilusiomis grėsmėmis dėl pasaulinės koronaviruso pandemijos bei gręsiančios ekonominės krizės. Juk Lietuvoje užsikrėtimų skaičius koronavirusu kyla eksponentine kreive. Nereikia būti genijumi, kad, suprastum, jog nepakankamas testavimas dėl koronaviruso pačioje pradžioje sukūrė situaciją, jog ne vienas šimtas gyventojų persirgo lengva COVID-19, kas sudarė galimybes šiai infekcijai išplisti. Nepakankamas aprūpinimas medicinos personalo reikiamomis apsaugos priemonėmis buvo pagrindinė priežastis, kad turime jau 108 medikus, užsikrėtusius koronavirusine infekcija, kad uždaromos didžiausios poliklinikos, ligoninės ar jų skyriai. Aišku, labai gražiai atrodė mūsų Seimo nariai, užsidėję moderniausius respiratorius, bet darosi liūdna, kai gauni informaciją, jog kai kurie medikai turi dėvėti tas pačias kaukes po tris dienas, kai jas reikėtų keisti kas 3 valandas. Tai ne apsauga, o pasityčiojimas iš medicinos personalo.

Dar nemaloniau skambėjo iš televizijos ekrano Seimo sveikatos reikalų komiteto pirmininkės A. Kubilienės postringavimai, jog algų pakėlimą medicinos personalui reikia diferencijuoti, atsižvelgiant į jų pareigybes. Jos nuomone, tų specialistų, kurie intubuoja ar daro intravenines procedūras, darbo negalima lyginti su rajono šeimos gydytojo darbu, nes kai kur dar nėra ir užsikrėtusių pacientų. Palaukite, gerbiami politikai, apie ką mes kalbame. Ar rajono šeimos gydytojas gali būti ramus, kad jo neapkrėtė atėjęs eilinis pacientas.

Dabartiniu metu kiekvienas medikas dirba ekstremaliomis sąlygomis, esant maksimaliam užsikrėtimo pavojui, nepriklausomai nuo to, kokios jis yra specialybės. Į bet kokį ligoninės skyrių gali būti paguldytas apsikrėtęs COVID-19 pacientas. Pas bet kokį poliklinikos specialistą gali ateiti koronaviruso platintojas. Beje, slaugytojos, slaugytojų padėjėjos taip pat atsiduria vienodai pavojingose sąlygose, kai ir bet kuris gydytojas. Todėl visų medikų algos turėtų būti didinamos tais pačiais procentais vienodai.

Beje, niūrias medikų nuotaikas praskaidrino mūsų šalies Prezidentas, balandžio 1dieną pareiškęs, kad, pačioje pradžioje Veryga dirbo tikrai gerai. Ačiū už gerą anekdotą. Juk gera nuotaika tikrai stiprina imunitetą, o jis dabartiniu metu labai svarbu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)