„Pakruojo ligoninės kolektyvo vardu dėkoju už apsaugos priemonių siuntą kuri buvo skirta iš rezervo. Kaip sako valdžios atstovai – užteks 3 mėnesiams! Ir tai ne balandžio 1 pokštas, deja, tokia Lietuvos rajonų ligoninių realybė, – feisbuke rašė Pakruojo ligoninės direktorius V. Sudaris.

– Jeigu ne mūsų pačių veiklumas, verslo pagalba, įvairios iniciatyvos kaip „Laisvės TV“, „Kurana“ ir t.t., vaizdelis būtu tikrai ne koks.“

Vygantas Sudaris

Džiaugiasi, kad pasirūpino patys

Balandžio 1-ąją dieną Pakruojo ligoninė iš Šiaulių ligoninės gavo dalį apsauginių priemonių, kurias parūpino valstybė. Joje, kaip nurodoma dokumente, yra 150 vnt. FFP2 respiratorių, 27 vnt. apsauginių akinių, 200 vnt. vienkartinių pirštinių.

Kaip sakė Pakruojo ligoninės vadovas, kolektyvas džiaugiasi visomis priemonėmis, bet tokia valstybės parama – apmaudi.

„Jeigu neturime, tai ir sakykime, kad neturime. Jeigu neturime ir sakome, kad viskas aprūpinta, o vadovai nepasirūpina, tai kam tada čia mums reikia dirbti, – piktinosi V. Sudaris.

– O kur chalatai apsauginiai, kostiumai? Gerai, kad viską turime susipirkę.“

Ligoninės vadovas guodžiasi tuo, kad pačiai įstaigai pavyko pasirūpinti apsaugos nuo koronaviruso priemonėmis. Darbuotojai aprūpinti kaukėmis, vienkartiniais chalatais, pirštinėmis, apsauginiais skydais.

V. Sudaris paskaičiavo, kad vienoje pamainoje šiuo metu ligoninėje dirba apie 11-12 darbuotojų – gydytojai, slaugytojai ir jų padėjėjai.

Pasak įstaigos vadovo, tokį iš valstybės gautą apsauginių priemonių paketą personalas sunaudotų maždaug per savaitę, nors valdžios atstovai informavo, kad to turėtų užtekti 3 mėnesiams.

„Švarių ligoninių nebėra, bet kas gali būti užkrėsti. Antra banga jau eina“, – sakė V. Sudaris.

Medicininės pirštinės

Respiratoriai vienkartiniai, akiniai – niekam tikę

Kaip sakė Pakruojo ligoninės vadovas, gauti FFP2 respiratoriai – vienkartiniai. „Tai paprastos kaukės, mažesnio pralaidumo“, – sakė V. Sudaris ir pirštu dūrė į Seimą, kuriame posėdyje dalyvavę parlamentarai dėvėjo kur kas labiau apsaugančius respiratorius.

„Mes tokių nesame matę“, – sakė įstaigos vadovas.

Šiaulių persiųstame siuntinyje yra ir apsauginių akinių. Tačiau, kaip sako ligoninės vadovas, su jais nėra patogu dirbti. Pakruojo ligoninei iki šiol pačiai pavyko įsigyti apsauginius skydus.

„Akiniai realiai niekam tikęs daiktas, mes nusipirkome skydelių, kurie netrukdytų darbui, kurie nerasoja taip. Su akiniais labai nepatogu dirbti, jie mažiau apsaugo“, – sakė V. Sudaris.

Apsaugos priemonėmis apsirūpino

Kaip sakė Pakruojo ligoninės vadovas, įstaigai iki šiol pavyko užtektinai įsigyti vienkartinių kostiumų, medicininių kaukių turėjo likusių iš anksčiau.

Priemonėmis ligoninę aprūpino ir savivalda, verslininkai, politikai.

„Vaizdelis būtų nekoks, jei tik lauktume valdžios. Ačiū, davė (valstybė – „Delfi“), viskas gerai, viską imame, panaudosime, bet nors pasakykite, kad neturite tiek aprūpinti. Šiandien ministras sakė, kad galbūt paruoš tvarką, kokios priemonės yra reikalingos naudoti. Na tai labas rytas, trečia karantino savaitė“, – kalbėjo V. Sudaris.

Ligoninės vadovas pridūrė, kad situacija kitose rajoninėse ligoninėse yra panaši.

„Ne vieni mes tokie“, – sakė V. Sudaris.

Trečiadienio rytą Kauno oro uoste nusileido lėktuvas, kaip planuojama atgabenęs 860 tūkst. vienkartinių kaukių, 430 tūkst. chirurginių kaukių, daugiau nei 50 tūkst. vienkartinės aprangos, 8500 apsauginių skafandrų ir 390 tūkst. vienkartinių kepuraičių, 100 tūkst. tamponėlių mėginių ėmimui, taip pat vienkartinių pirštinių ir respiratorių.

Kaip buvo rašoma pranešime spaudai, pasak Sveikatos apsaugos ministro – valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo Aurelijaus Verygos teigimu, pristatymas įsibėgėja ir nežadama sustoti.

Gautos apsaugos priemonės skirtos Santaros klinikų, Kauno klinikinės ligoninės, Klaipėdos universitetinės ligoninės, Respublikinės Panevėžio ligoninės ir Respublikinės Šiaulių ligoninės medikams, 5 didžiųjų miestų greitosios medicinos pagalbos stočių medikams, taip pat medikams, dirbantiems savivaldybių įsteigtuose mobiliuosiuose punktuose.

Primename, kad savaitės pradžioje dviem reisais atgabenta 12 mln. pirštinių, daugiau kaip milijonas kaukių, 114 tūkst. batų apsaugų, daugiau kaip 65 tūkst. apsauginių akinių, daugiau kaip 50 tūkst. respiratorių, 26 tūkst. vienetų apsauginių drabužių ir 114 pacientų stebėjimui skirtų monitorių. O praėjusį savaitgalį į Lietuvą taip pat buvo atskraidinta daugiau nei 3,2 mln. asmens apsaugos priemonių Lietuvos medikams: užsakymą sudarė 3 mln. vienkartinių pirštinių, daugiau nei 33 tūkst. apsaugos akinių ir 200 tūkstančių FFP2 respiratorių.

„KlasJet“ atskraidintas krovinys su medicininėmis kaukėmis ir pirštinėmis, kurias dovanojo „Huawei“ ir Kinijos prekybos rūmai.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (206)