„Tradiciškai pradėsiu nuo informacijos, kurią jūs turite. Priminsiu, kad turime jau 533 nustatytų atvejų, atlikta per 11 tūkst. testų. Praėjusią parą nustatyta 49 naujų atvejų. Šiuo metu turime vieną ypatingai sunkų pacientą. Jis yra reanimacijoje, kiti 18 – su deguonies kaukėmis, bet ne reanimacijoje. Ir turime 263 asmenis, kurie yra karantine – personalą, medikus“, - naujausią informaciją vardijo ministras.

„Įsibėgėjo privačios laboratorijos, šiandien Vilniuje dar vien startavo, pradeda veikti ir karščiavimo klinikos, turime signalų, kad žmonės eina ir kreipiasi, srauto sulaukia“, - apie naujoves pasakojo A. Veryga.

Mokymai medikams

Jis teigė, kad planuojami ir mokymai gydytojams.

„Pradedami mokymai medikams, jie bus mokami įvertinti pacientų būklę, naudoti dirbtinės plaučių ventiliacijos įrangą. Jei turėtume didelį protrūkį, ne tik reanimatologams, ir kitiems medikams gali tekti ja naudotis, jei turėtų mokėti ja naudotis“, - kalbėjo A. Veryga.

Gydytojų ir slaugytojų kompetencijai apie koronavirusu (COVID-19) infekuotų pacientų priežiūrą kelti bus vykdomi nuotoliniai praktiniai mokymai ir diegiama medikų konsultavimo sistema.

Mokymai bus organizuojami bendradarbiaujant su UAB Krizių tyrimo centru, specialistai iš didžiųjų ligoninių – LSMU ligoninės Kauno klinikų, VU ligoninės Santaros klinikų, Klaipėdos universitetinės ligoninės, Respublikinės Šiaulių ligoninės ir Respublikinės Panevėžio ligoninės – vykdys mokymus dvidešimčiai asmens sveikatos priežiūros įstaigų visoje Lietuvoje.

Iki balandžio 12 d. kiekvienoje iš šių ligoninių turėtų būti apmokyti nemažiau kaip po 80 gydytojų ir slaugytojų. Nuotolinių mokymų metu jie bus apmokomi atlikti pradinį ir nuolatinį standartizuotą paciento būklės vertinimą, pacientų ūmių būklių atpažinimą ir būtinosios medicininės pagalbos teikimą bei pradinių dirbtinės plaučių ventiliacijos principų.

Atsakė į prezidento kritiką

Šalies vadovas Gitanas Nausėda antradienį pažėrė kritikos. A. Veryga teigė, kad klaidų būna.

„Visą laiką galima geriau koordinuoti, geriau įtraukti, Vyriausybė tą ir daro su naujai įsteigtu komitetu. O šiaip tai nesiimu vertinti niekaip prezidento pastabų, jis kiekvieną dieną komandos yra informuojamas, ką mes darome ir kaip dirbame. Tikrai yra dalykų, kurie, norėtųsi, kad greičiau ir sklandžiau veiktų. Bet su tokia situacija susidūrėme pirmą kartą, natūralu, kad ne viskas vyksta, kaip norėtųsi“, - apie prezidento G. Nausėdos kritiką kalbėjo A. Veryga.

Gydymo įstaigos spręs dėl tyrimų

Ministras teigė, kad pačios gydymo įstaigos turi apsispręsti, kurie medikai pirmiausia turi būti tiriami dėl koronaviruso.

„Pirmiausia turi būti tiriami tie, kuriems atsiranda simptomai, dirba toje aplinkoje, bet tai yra vadovų teisė, ką pirmiausia tirti, o kas tyrimo gali palaukti“, - apie tyrimus medikams kalbėjo A. Veryga.

Ministras priminė, kad nepaisant to, kad reagentų siuntos į šalį atvyko, tačiau tam turi pasiruošti ir laboratorijos.

„Kol kas laboratorijos dirba dideliu apkrovimu. Čia ne tik reagentų klausimas, tų pačių laborantų, kurie įrangą turi prižiūrėti, su ja gali dirbti, jų gi nepadaugėjo, net jei mes nupirkome daugiau reagentų, technikos. Su ja reikia išmokti dirbti, naudoti, prisitaikyti. O reagentus gavus, irgi reikia laiko laboratorijai pasitikrinti ir prisitaikyti. Patys laborantai ir patys turbūt pasakytų, kodėl gavus reagentus neišauga tyrimų skaičius sprogstamai“, - kalbėjo ministras.

Mirusieji pacientai – prioritetas tyrimams

A. Veryga sakė, kad mirusių asmenų tyrimai taps prioritetu.

„Kad artimiesiems netektų laukti. Nes dabar ir atsekti juos buvo sudėtinga, ėminiai buvo bendroje krūvoje, atskirai tie mėgintuvėliai nebuvo sužymėti, toje pačioje Ukmergėje, buvo tokių atvejų, kad artimieji skundėsi, kad teko ilgai laukti (tyrimų rezultatų, aut. p.)“, - sakė ministras.

Pildoma

Kovo 31 d. 8.30 val. duomenimis:

  • Lietuvoje patvirtintų ligos atvejų: 533
  • Per vakar dieną patvirtinta naujų ligos atvejų: 49
  • Mirusiųjų nuo koronaviruso skaičius: 7
  • Pasveikusiųjų skaičius: 7
  • Per vakar dieną ištirta: 1389
  • Iki šiol iš viso ištirta ėminių dėl įtariamo koronaviruso: 11280
  • NVSC duomenis pateikusių asmenų skaičius: 74887 (2020-03-20)

Paveiktomis teritorijomis laikomos visos šalys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (584)