Dabar jokių simptomų nejaučia

„Grįžęs iš Austrijos iškart saviizoliavausi, užsidariau vienas bute, visi grįžę taip padarėme, nes jau žinojome, kas vyksta. Po kiek laiko man pakilo temperatūra, kreipiausi į ligoninę ir pasakiau, kad norėčiau pasitikrinti mobiliajame punkte. Man atsakė, kad kol kas jo nėra, bet atvažiuos greitoji, mane paims ir patikrins“, – pasakojo pašnekovas.

Pasak jo, neilgai trukus atvažiavo greitoji ir vyrą išvežė patikrinti. Atsakymo jis laukė izoliuotas ligoninėje. Po kiek laiko buvo nustatyta, kad Andrius yra užsikrėtęs koronavirusine infekcija, tačiau gydymo neprireikė.

Todėl vyras pasiprašė būti išleistas izoliuotis namuose.

„Taip pat davė lapą, nedarbingumo išrašą, ir ten buvo parašyta, kad po 4 parų turiu vėl pasitikrinti mobiliajame patikros punkte. Paskambinau į mobilųjį punktą, bet man atsakė, kad niekas manęs ten netikrins, nes nėra tokio įsakymo, turiu tikrintis po 7 parų. Bet ir po jų niekas nenorėjo manęs priimti, liepė skambinti šeimos gydytojai“, – kalbėjo vyras.

Andriui paskambinus šeimos gydytojai, ji pasakė, kad taip pat neturi teisės siųsti jo į mobilųjį patikros punktą.

„Balandžio 1 dieną man baigiasi nedarbingumas ir turėčiau eiti į darbą, bet manęs niekas netikrina. Nežinau, ką man daryti, grįžti namo, ar ne, ar eiti į darbą. Skambinau į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą (NVSC), sakė važiuoti į ligoninę, bet aš nenoriu ir ten užkrato nešioti“, – sakė Andrius.

Šiuo metu vyras sako, kad jaučiasi gerai ir neturi jokių simptomų. Vienintelė baimė – nežinoti, kaip toliau elgtis ir kaip sužinoti, ar jis vis dar serga koronavirusine infekcija.

Aurelijus Veryga

Kol kas pasveikusieji netikrinami

Penktadienį vykusioje spaudos konferencijoje Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) ministras Aurelijus Veryga sakė, kad kol kas prabangos tirti pasveikusiuosius neturime. Lietuvoje šiuo metu užfiksuotas tik vienas pasveikimo nuo koronaviruso atvejis.

Taip yra dėl to, kad žmonės, besigydantys namuose ir net ligoninėje sako, kad jie nėra tikrinami pakartotinai, namo iš ligoninės išleidžiami neatlikus tyrimo.

Pasak A. Verygos, pirminis tikslas – suteikti pagalbą ir gydyti sunkius ligonius, kurie virusu užsikrėtė būdami rizikingoje asmenų grupėje.

„Būtų labai gerai ištirti visus gyventojus ne po kartą, bet tokios galimybės nėra“, – sakė A. Veryga. Artimiausiu metu, teigė A. Veryga, turėsime rekomendacijas dėl pasveikusiųjų tyrimo.

SAM Asmens sveikatos departamento, pirminės sveikatos priežiūros ir slaugos skyriaus patarėja Gitana Ratkienė Delfi komentavo, jog pagal dabar galiojančią tvarką, pasveikusiu žmogus laikomas, kai 2 pakartotiniai tyrimai yra neigiami.

Kol kas pakartotinių tyrimų pasidaryti negalima, bet, pasak SAM atstovės, jau yra ruošiami šios tvarkos pakeitimai.

Jei bus galima atlikti pakartotinį tyrimą, jį reikės skirti po 14 d. nuo ligos nustatymo dienos, bet ne anksčiau nei 3 dienos po pasibaigusio karščiavimo.

Tad šiuo metu šeimos gydytojas turi pratęsti žmogaus nedarbingumą iki tol, kol bus atlikti pakartotiniai tyrimai, o pacientas privalo likti namie ir toliau saviizoliuotis.

Šiuo metu SAM beveik parengė sveikstančių žmonių pakartotinio tyrimo tvarką, kuri netrukus bus patvirtinta.

Tuomet šeimos gydytojas, laikydamasis skyrimo tvarkos taisyklių pagal paciento indikacijas ir būklę, galės nukreipti sveikstantį pacientą pakartotinai pasitikrinti artimiausiame mobiliame punkte.

Atlikus pakartotinius tyrimus ir sulaukus neigiamų ligos rezultatų, pacientas bus laikomas sveiku ir galės grįžti į įprastą gyvenimą.

Šiuo metu Lietuvoje apie pusę koronavirusu užsikrėtusių žmonių gydosi namuose.

Kaip anksčiau Delfi sakė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorė Auksė Mickienė, net jei ir dingsta viruso simptomai, žmogus jaučiasi sveikas, užkratą jis gali vis tiek nešioti ir užkrėsti kitus.

Kai kuriuose šaltiniuose nurodoma, kad virusas organizme gali išlikti daugiau nei 30 dienų.

Šiauliuose gydyta moteris, kuriai pirmąjai šalyje vasario 28 dieną buvo diagnozuotas koronavirusas, namo išleista tik po dviejų neigiamų testo atsakymų – kovo 14 dieną.

Tai, kiek virusas išgyvens žmogaus organizme, priklauso nuo imuninės sistemos, anksčiau sakė Kauno klinikinės ligoninės prof. A. Mickienė. Vieniems šis laikotarpis gali būti ilgesnis, kitiems – trumpesnis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (146)