Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo, sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos sprendimu, šalies kraujo centrams suteiktas leidimas organizuoti mobiliąsias kraujo donorystės akcijas karantino metu, tad artimiausiu metu padovanoti kraujo galės ne tik didmiesčių, bet ir mažesnių miestų gyventojai, rašoma pranešime spaudai.

„Ligoninėse mažinami planiniai gydymai, tačiau kas dieną atliekamos neatidėliotinos, gyvybę gelbstinčios medicininės procedūros, operacijos, transplantacijos, kraujo perpylimai. Kraujas reikalingas nuolat. Privalome šiuo visiems sudėtingu metu susitelkti ir bendromis jėgomis padėti medikams užtikrinti teikiamų paslaugų tęstinumą“, – sako ministras A. Veryga.

Nacionalinis kraujo centras (NKC) per dieną Lietuvos mastu surenka apie 150 donorų kraujo, tačiau tokie skaičiai kraujo poreikio pilnai nepatenkina. Tam, kad būtų atstatytas kraujo rezervas, per dieną donacijų turi būti ne mažiau kaip 200. Šiuo metu ypač trūksta O RhD- (pirmos neigiamos) kraujo grupės kraujo.

NKC vadovas Daumantas Gutauskas tvirtina, kad daug žmonių šiuo metu negali būti kraujo donorais, nes per pastarąsias 28 dienas lankėsi užsienyje, turėjo kontaktą su koronaviruso infekcija užsikrėtusiais asmenimis, dalis žmonių karantino metu tiesiog baiminasi išeiti iš namų. NKC imasi įvairių įmanomų priemonių situacijai spręsti, tarp jų – kraujo donorų atsivežimas NKC transportu didžiuosiuose miestuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje ir Šiauliuose.

„Sveikam žmogui dovanoti kraujo yra visiškai saugu. NKC nėra įstaiga, taigi potencialios rizikos susidurti su sergančiais asmenimis nėra. Laikomės visų saugumo reikalavimų – nuolat dezinfekuojame patalpas, paviršius, darbuotojai naudojasi vienkartinėmis apsaugos priemonėmis“, – sako D. Gutauskas.

Santaros klinikų Kraujo centro vadovė Lina Kryžauskaitė pripažįsta, kad tam, jog medikai galėtų užtikrinti būtinąją pagalbą, šiuo metu Santaros klinikų Kraujo centrui kasdien reikia apie 100 donorų kraujo. Trūkstant kraujo, situacija greitu metu gali tapti kritinė.

„Ligoninėse kraujo laukia naujagimiai, moterys gimdyvės, pacientai po kaulų čiulpų ar organų transplantacijų, chirurginių operacijų, po autoavarijų ir kitų nelaimingų atsitikimų. Negalime leisti netekti gyvybių dėl kraujo stygiaus. Jei visuomenė bus sąmoninga, laikysis saviizoliacijos, vengs rizikingų kontaktų, išliks galimybė efektyviai telkti donorus. Kreipiamės į Lietuvos žmones, prašydami supratimo ir pagalbos, kurios bet kurią akimirką gali prireikti jums ar jūsų artimiesiems“, – sako L. Kryžauskaitė.

Svarbu žinoti, kad prieš atvykdamas kiekvienas norintysis paaukoti kraujo privalo iš anksto susisiekti su Kraujo centro personalu – pokalbio metu specialistai išsiaiškins, ar žmogus gali duoti kraujo. Neregistruoti donorai ir juos lydintys asmenys į centrą nepriimami.

Kauno klinikų Kraujo centro vadovė dr. Diana Remeikienė teigia, kad, šalyje įvedus karantiną, kraują aukojančių donorų jų centre sumažėjo perpus.

„Pastarosiomis dienomis sulaukiame 10–15 kraujo donorų per dieną. Minimalus reikiamas kiekis šiuo metu – bent 30 donorų kraujas. Jei išliksime supratingi, sąžiningai vadovausimės specialistų teikiamomis rekomendacijomis ir instrukcijomis, viskas bus gerai, sugebėsime užtikrinti pacientų gydymo tęstinumą. Labai dėkojame visiems, kurie net ir karantino metu išlieka pilietiški ir aukoja kraują“, – sako D. Remeikienė.

Šalies kraujo centrų specialistai užtikrina, kad yra pilnai pasiruošę ir turi galimybę maksimaliai saugiai priimti atvykstančius donorus. Kiekvienam donorui matuojama temperatūra, privalomai atliekama rankų dezinfekcija, suteikiamos vienkartinės apsaugos priemonės.

Galintieji dovanoti kraujo laukiami:

Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Kraujo centre: Santariškių g. 2, Vilnius

Kauno klinikų Kraujo centre: Eivenių g. 2, Kaunas

VšĮ Nacionalinio kraujo centro padaliniuose:

Vilniuje: Žolyno g. 34 ir PC CUP, Upės g. 9

Kaune: Vytauto pr. 13

Šiauliuose: S. Daukanto g. 90

Klaipėdoje: Naikupės g. 28

Panevėžyje: Nemuno g. 75

Dėl galimybės atsivežti donorus NKC transportu ir išankstinės registracijos donorystei prašoma kreiptis į atitinkamų NKC padalinių registratūras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)