„Turbūt pirmą kartą nuo šios COVID-19 sukeltos krizės pradžios nebeužtenka epidemiologinių arba medicininių žinių, nebeužtenka tik politinės valios ar gebėjimo priimti greitus sprendimus. Tai yra momentas, kada turime susitarti.

Laiko neturime, todėl nėra galimybių panaudoti tradicinių demokratijai įprastų instrumentų – tokių kaip referendumai arba panašūs mechanizmai. Klausimas, atrodytų, paprastas, tačiau jis iš tiesų nėra paprastas. Šis virusas į Lietuvą atkeliavo taip pat, kaip ir į kitas Europos šalis, jis atkeliavo kartu su į Lietuvą parvykusiais ir kitose šalyse užsikrėtusiais mūsų tautiečiais“, – kalbėjo A. Veryga.

Ministras pabrėžė, kad kol kas dauguma atvejų dar vis susiję su parvykusiais iš kitų šalių žmonėmis.

„Privaloma parvykusiųjų izoliacija būtų labai logiškas žingsnis, jam pritarė ir mūsų šalies medikai. Tai leistų sulėtinti ligos plitimą ir padidintų tikimybę, kad augant susirgusiųjų skaičiui sveikatos sistema galėtų suspėti jiems padėti“, – sakė A. Veryga.

Tačiau, pasak ministro, jau pirmoji tokio sprendimo įgyvendinimo diena parodė, kad tai yra didelė problema.

„Dalis parvykusiųjų nenori arba nesutinka būti izoliuojami, savivaldybėms tekusi našta pasirūpinti izoliacija tampa joms sunkiai pakeliama. Parvykusiųjų pyktis ir nepasitenkinimas tampa didžiule ir sunkiai pakeliama našta policijos pareigūnams“, – sakė A. Veryga.

Atidaromas pirmas mobilus punktas Vilniuje

Veryga – nepaprastosios padėties priešininkas

Ministras teigė esąs nepaprastosios padėties priešininkas, nes mano, kad „Lietuva ir jos piliečiai nenusipelnė visų nepaprastosios padėties baisumų. Juo labiau kad pagaliau išmokome švęsti ir džiaugtis savo laisve“.

„Nesuvaldyta situacija taps baisia sąžinės našta mūsų kartai, nes išplitus ligai taip, kaip ir kitos, net labiau išsivysčiusios šalys, nebegalėsime padėti visiems, kam pagalba bus labai reikalinga“, – kalbėjo A. Veryga.

Ministras pateikė pavyzdį, kad Europos šalys, kuriose liga išplito, svarsto, nuo kokio amžiaus pacientai nebebus intubuojami, nes šansai išgelbėti vyresnius yra žymiai mažesni, palyginti su jaunesniais.

„Ir tas amžius – tikrai ne 80 metų. Kalbama apie 60–65 metų gyventojus. O dabar apsidairykime aplinkui ir pagalvokime, kiek tokių pažįstame ir kas jie yra? Pagalvokime, kokia bus praradimų kaina ir ar galėsime su tuo gyventi“, – kalbėjo A. Veryga.

Situaciją dėl Ukmergės ligoninės stebi NVSC epidemiologai. Jie nuspręs, kaip toliau bus elgiamasi.

Atsiprašė už klaidas

Ministras pripažino nesąs neklystantis ir sutiko, kad galbūt kažkur padarė klaidų.

„Dėl to labai atsiprašau. Visada stengiuosi įsiklausyti, tartis ir kalbėtis“, – teigė A. Veryga.

Ministras sakė, kad esame ties ypatingo apsisprendimo riba.

„Izoliuojami gyventojai jau dabar piktinasi, kad negali grįžti namo, kad šeimos priverstos būti tame pačiame pastate su chuliganiškai besielgiančiais tautiečiais. Jau girdime pasisakymų, kad tai pamina pagrindines žmogaus teises ir laisves“, – sakė ministras.

Veryga: turėsime apsispręsti, kaip elgsimės

Ministras paaiškino, kad teks apsispręsti, kaip mes, visuomenė, elgsimės.

„Tai taps tam tikru lūžio momentu, ar suvaldysime situaciją, ar ne“, – sakė A. Veryga.

Ministras per spaudos konferenciją informavo, kad jau yra trečias patvirtintas mirties nuo su koronavirusu susijusios patologijos atvejis, ir išreiškė užuojautą artimiesiems.

„Deja, bet skaičius užsikrėtusiųjų ir ligoninėse gydomų asmenų auga. Informaciją apie tuos skaičius teiksime reguliariai“, – užtikrino A. Veryga.

Pasak ministro, visi mobilieji punktai, kurie buvo suplanuoti, jau veikia ir atlieka tyrimus.

„Galiu tik priminti, kad nuo šiandienos 12 val. pradeda dirbti Tauragė, Panevėžys ir Utena. Piliečiai registruojami telefonu 1808, jiems bus paskirtas laikas, kada gali atvykti į mobilų punktą pasitikrinti“, – sakė ministras.

Mobilių koronaviruso patikros punktų žemėlapis

Apribojo tam tikrų vaistų pardavimą

Ministras priminė, kad buvo priimti sprendimai dėl vaistų pardavimo ribojimo. Jis paaiškino: tie sprendimai priimti tam, kad žmonės nepradėtų piktnaudžiauti medikamentais, kurie šiuo metu yra skirti kitoms ligoms gydyti.

„Vykdomi įvairūs tyrimai pasaulio šalyse, matome, kad kyla noras tuos vaistus vartoti tada, kai yra netinkama, ir manoma, kad tai gali padėti nuo koronaviruso. Turėjome imtis priemonių – riboti tų vaistų pardavimą, kad jie neišnyktų iš Lietuvos rinkos ir nevyktų savigyda“, – sakė A. Veryga.

Vyriausybei siūlys pratęsti karantiną dviem savaitėms

Sveikatos apsaugos ministras A. Veryga pranešė, kad siūlys Vyriausybei trečiadienį pratęsti karantiną dviem savaitėms.

Šiuo metu karantinas numatytas iki kovo 30 dienos, kito pirmadienio.

Trečiadienį Vyriausybėje bus kalbama apie karantino sąlygas, jos gali keistis.

Ministras sakė, kad šiuo metu reagentų netrūksta, jų nuolat atvežama. Neseniai gauta siunta iš Jungtinės Karalystės. Tikimasi, kad šią savaitę iš Kinijos turėtų atkeliauti ir didžioji dalis reagentų kiekio bei apsaugos priemonių.

Prašė besilaukiančių moterų supratimo

Ministras pasidžiaugė, kad turi ir gerų žinių. Per pastarąsias penkias dienas į rinką buvo pateikta dar beveik 300 tūkst. litrų dezinfekcinio skysčio.

Šį kartą duomenis apie pagamintą dezinfekcinį skystį pateikė 16 šalies įmonių. Leidimus gaminti tokį skystį turi 36 šalies įmonės.

Taip pat šalies medikai parengė kreipimąsi į besilaukiančias moteris, jų prašo supratimo ir palaikymo. To paprašė ir A. Veryga. Ministras paaiškino suprantąs moterų norą , kad gimdant dalyvautų vyras, tačiau pabrėžė, kad visos egzistuojančios priemonės yra sąlyginės, jos negalėtų visiškai garantuoti, kad bus apsaugota nuo viruso plitimo.

„Todėl tiek medikai, tiek aš, prašome supratimo ir palaikymo, nes, jeigu neatsakingai elgiantis užkratas pateks į gydymo įstaigą, gali nustoti funkcionuoti visas Akušerijos skyrius“, – sakė A. Veryga.

Ministerijoje steigiamas specialus štabas

A. Veryga sakė, kad SAM nuo šiol pradės veikti 24/7 režimu, atsiras štabas, kuriame visą parą keisis pamainos ir nuolat budės žmonių, rinks informaciją iš gydymo įstaigų ir ją koordinuos.

„Tai reiškia, kad pas mus atsiras štabas, kuriame 24 val. per parą keisis pamainos ir nuolat budės žmonių, kurie rinks ir apibendrins naujausią informaciją“, – sakė A. Veryga.

Ministras taip pat dėkojo verslininkams už paramą ir inovatyvias idėjas.

„Yra formuojama ekspertų grupė verslo paramai koordinuoti ir pasiūlymams administruoti“, – kalbėjo A. Veryga.

Lietuvos savivaldybėse duris netrukus turėtų atverti vadinamosios karščiavimo klinikos, kuriose viršutinių kvėpavimo takų infekcijos simptomų turintiems pacientams bus atliekami išsamesni tyrimai, įtariant koronavirusinę infekciją (COVID-19). Į šias klinikas bus registruojami šeimos gydytojo siuntimą turintys pacientai, jie turės atvykti paskirtu konkrečiu laiku.

Karantinavimo neatšauks, bet spręs dėl išimčių

Ministras nemano, kad būtų prasminga atšaukti sprendimą dėl parvykusių į Lietuvą karantinavimo.

„Turime sudėtingą dilemą, nes sprendimas izoliuoti visus atvykusius yra pagrįstas infekcijų valdymo principais. Užkrato valdymas – esmė sąlyga, kad mes sugebėtume išsaugoti sistemą ir kad sugebėtume sistemoje suteikti pagalbą visiems, kuriems jos reikės.

Dėl to tie žmonės susiduria su nemaloniais dalykais: gyventi tokiomis sąlygomis, kurių jie patys nepasirinko, ir gyventi tokiomis aplinkybėmis, kurių jie turbūt įprastomis sąlygomis nesirinktų“, – sakė A. Veryga.

Tačiau jis neatmetė, kad tam tikrų sprendimų, kurie būtų susiję su besilaukiančiomis moterimis arba šeimomis su mažais vaikais, bus ieškoma.

„Bet tai neturėtų tapti sprendimų atšaukimu arba masiniu reiškiniu“, – sakė A. Veryga.

Jau mirė 3 žmonės

Kovo 25 d., 9.00 val., duomenimis, Lietuvoje patvirtintų ligos atvejų – 255.

Nuo viruso sukeltų komplikacijų mirė 3 žmonės. Tą patvirtino ir A. Veryga bei išreiškė artimiesiems, giminaičiams užuojautą.

Yra žinoma, kad Lietuvoje nuo COVID-19 pasveiko tik 1 žmogus (moteris, kuri gydėsi Šiauliuose).

Iki šiol iš viso ištirtas 3471 ėminys dėl įtariamo koronaviruso.

Visais atvejais jau pradėti arba bus pradėti epidemiologiniai tyrimai.

Paveiktomis teritorijomis laikomos visos šalys.

SAM ragina žmones vadovautis medikų ir institucijų nurodymais, tai yra maksimaliai vengti žmonių susibūrimų, jei yra galimybė, dirbti iš namų, bendraujant gyvai išlaikyti atstumą vienas nuo kito, skirti ypatingą dėmesį rankų, paviršių higienai bei kita. Pajutus ligos simptomus reikia kreiptis medikų pagalbos telefonu, nevykti patiems į gydymo įstaigas.

Taip pat primename, kad Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) interneto svetainėje galima rasti informaciją apie vykdomus epidemiologinių tyrimų rezultatus ir apie koronavirusu užsikrėtusių žmonių lankytas vietas. Kitaip tariant, pateikiama atvejų epidemiologinės diagnostikos metu surinkta informacija, kurią susirgę žmonės perdavė NVSC specialistams. Apie atnaujintą informaciją NVSC interneto svetainėje žiniasklaida informuojama nedelsiant, kai tik ji įdedama.

Antradienį įsigaliojo priverstinė iš užsienio grįžtančių asmenų izoliacija, tai sukėlė daug visuomenės nepasitenkinimo, būta ir nemalonių incidentų.

„Dėl izoliacijos – policija yra pasiruošusi. Rekomendacija tokia, kad asmenys privalo būti apgyvendinti po vieną, nebent tai yra šeimos nariai. Privalo būti užtikrintas maisto tiekimas, svarstoma, kaip užtikrinti tų vietų apsaugą“, – teigė premjero patarėjas Giedrius Surplys.

Delfi primena, kad trečiadienį Vyriausybė spręs, ar pratęsti karantiną visoje šalyje, bus svarstoma ir dėl galimybės griežtinti tam tikras karantino sąlygas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1139)