Kaip rašo cnn.com, Jungtinės Valstijose pranešama apie daugiau nei 46 tūkst. koronaviruso atvejų ir mažiausiai 582 mirtis. Šie skaičiai tik auga. Lietuvoje užsikrėtusiųjų skaičius perlipo per 200, mirė vienas žmogus.

Ankstesni tyrimai parodė, kad labiausiai sunkiai susirgti rizikuoja lėtinėmis ligomis sergantys ir vyresnio amžiaus žmonės. Tačiau jaunesni žmonės taip pat suserga ir platina virusą.

Kaip CNN žurnalistei Erin Burnett pasakojo kelionių ekspertė V. Wilson, susirgusi ji nekreipė dėmesio į pasireiškusius simptomus. Ji jautėsi nepaprastai pavargusi ir šiek tiek karščiavo, bet nelabai dėl to rūpinosi, kol galiausiai visiškai neteko skonio ir uoslės pojūčio.

V. Wilson gydytojas teigė, kad nepanašu, jog ji būtų užsikrėtusi virusu, tačiau išsivysčius stipriam kosuliui moteris jau skubėjo pas gydytoją iš anksto nė nesusitarusi.

„Aš puoliau į ašaras ir pasakiau, kad esu labai išsigandusi. Gydytojai nedvejodami ir nedelsdami atliko man tyrimą“, – pasakojo moteris.

Ji serga Laimo ir autoimunine liga ir sakosi išsigandusi, kai suvokė, kad dėl šių problemų žmonės gali atsidurti intensyvios pagalbos skyriuje.

Moteris pabrėžia, kad jaunesniems žmonėms svarbu atlikti savo pareigą ir likti namuose ne tik tam, jog apsaugotų artimus žmones, bet todėl, kad jų sveikatai taip pat gali kilti pavojus. „Jauni žmonės privalo suvokti, kad maždaug iki 30 metų didžiajai daliai mūsų išsivysto vienokių ar kitokių sveikatos problemų, todėl mes visi privalome suprasti, jog galime turėti sveikatos bėdų, dėl kurių esame ne tokie atsparūs šiam virusui“, – sakė V. Wilson.
„Aš puoliau į ašaras ir pasakiau, kad esu labai išsigandusi. Gydytojai nedvejodami ir nedelsdami atliko man tyrimą“

Savo istoriją CNN žurnalistui Donui Lemonui papasakojusi F. Lowenstein manė, kad jos vaidmuo pandemijos metu apsiribos pagalba tiems, kurie patiria didžiausią riziką. Tačiau kovo 13 d. ji pradėjo karščiuoti.

Ji pasiliko namuose, kol galiausiai vargiai begalėjo valgyti ir kalbėti, mat dėl dusulio visai nebeturėjo jėgų. F. Lowenstein kreipėsi į gydytojus, per 12 valandų jai buvo atliktas koronaviruso tyrimas.
Nors dabar moteris jaučiasi geriau, ji privalo likti izoliuota, kol koronaviruso testas bus neigiamas. Jaunų žmonių sunkių susirgimų ir mirčių nuo koronaviruso statistika yra palankesnė nei kitų amžiaus grupių, tačiau pastarosios ataskaitos rodo, kad jie vis vien patiria riziką.

Trečiadienį Jungtinių Valstijų Ligų kontrolės ir prevencijos centrų paskelbta ataskaita rodo, kad Jungtinėse Valstijose rimtas komplikacijas patiriančių jaunų žmonių grupė yra mažesnė, tačiau vis vien žymi. 20 proc. dėl viruso atsidūrusių ligoninėje, pasak Ligų kontrolės ir prevencijos centrų, yra nuo 20 iki 44 metų amžiaus.

Praėjusį trečiadienį Baltųjų rūmų kovos su koronavirusu darbo grupės koordinatorė Deborah Birx atkreipė dėmesį į „nerimą keliančius pranešimus iš Prancūzijos ir Italijos apie sunkiai susirgusius jaunus žmones. Kai kurie jų suserga taip sunkiai, kad atsiduria intensyvios terapijos skyriuje“.

O štai labiau atsipalaidavę jaunuoliai renkasi paplūdimiuose, parkuose ir restoranuose ir, panašu, prisideda prie viruso plitimo.

D. Birx paragino „tūkstantmečio kartą, mūsų didžiausią kartą, mūsų ateities kartą“ laikytis atsiribojimo, atstumų ir „iš tiesų užtikrinti, kad kiekvienas iš jūsų saugote vienas kitą“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)