A. Veryga spaudos konferencijoje sakė, kad kol kas nėra planuojama įvesti tokių judėjimo griežtų apribojimų, kaip kad yra Italijoje, tačiau neatmetama galimybė, kad, jei situacija blogės, žmonių judėjimo apribojimas gali būti griežtinamas.

Italijoje jau kurį laiką uždrausta visiems išeiti iš namų, leidžiama tik išeiti nusipirkti maisto, vaistų, pavedžioti šunį.

„Kol kas neketina, bet neatmestina, kad tokių priemonių gali tekti imtis, jei liga išplistų labai plačiai. Gali tekti įvesti ir tokius apribojimus, gali būti ir kitų apribojimų – judėjimo ribojimas tarp miestų. Bet kol kas tokio poreikio Lietuvoje nėra“, - sakė ministras.

Viešose vietose – su kaukėmis

Ministras priminė, kad viešose vietose būtina dėvėti kaukę.

„Noriu priminti apie vakar paskelbtas rekomendacijas dėl kaukių, respiratorių, ar kitų veido apsaugos priemonių dėvėjimo viešose vietose. Noriu priminti, kad yra rekomendacija gatvėje dėvėti tokias apsaugos priemones. Žinau, kad nemažai yra klausimų, kodėl tokia rekomendacija priimta, nors sudėtinga jų įsigyti. Noriu tik priminti, kad tai nebūtinai medicininė kaukė, respiratorius, puikiai tinka ir šalikas ar skarelė, nors jų efektyvumas nėra toks geras, bet tai geriau“, - spaudos konferencijoje sakė A. Veryga.

„Kviesčiau jų paieškoti“, - apie kaukes kalbėjo ministras.

„Tai nereiškia, kad kaukė apsaugos nuo viruso, jei jūs tiesiogiai bendrausite su sergančiu asmeniu, tam tikros priemonės. Bet dabar plinta ir kitos peršalimo ligos, prasideda alerginės slogos sezonas, tam tikri simptomai gali klaidinti žmones. Tai būkime atsakingi, prisidenkime, kad neužkrėstume kitų žmonių“, - sakė SAM vadovas.

SAM ministras A. Veryga ragino ir patiems pabandyti pasisiūti medicinines kaukes. Ir priminė, kad kol kas tai tik rekomendacija, tai ir atsakomybė už nesilaikymą nėra numatyta.

„Aš tik pakartosiu, kad tai kol kas yra rekomendacija, kol kas jokio atsakomybė nėra numatoma. Tai raginimas, ji susijusiu su pageidaujamu elgesiu. (…) tik laiko klausimas, kada patys verslininkai iš Kinijos, kur gamyba po truputį atnaujinama, kada tos kaukės pasirodys mūsų rinkoje“, - kalbėjo ministras.

Namuose siūtos veido kaukės

Darbą pradeda daugiau mobiliųjų punktų

Jis sakė, kad dar šiandien pradės veikti 4 mobilūs patikros punktai.

„Nuo šiandien 12 valandos veikia mobilūs patikros punktai Telšiuose, Alytuje , Marijampolėje ir Šiauliuose. Nuo rytojaus – Panevėžio ir Tauragės punktai. Dar vienas likęs punktas Utenoje, jis

Šiuo metu Lietuvoje patvirtinti 187 koronaviruso atvejai. Ukmergėje nuo šio užkrato fiksuota mirtis. Pirmą kartą virusas diagnozuotas vaikui, jo tėvai – užsikrėtę medikai.

Kovo 24 d. 9.00 val. duomenimis:

  • Lietuvoje patvirtintų ligos atvejų: 187
  • Mirusiųjų nuo koronaviruso skaičius: 1
  • Pasveikusiųjų skaičius: 1
  • Gydosi izoliuoti namuose 1
  • Per vakar dieną ištirta: 373
  • Iki šiol iš viso ištirta ėminių dėl įtariamo koronaviruso: 2734
  • NVSC duomenis pateikusių asmenų skaičius: 74887 (2020-03-20)
  • Paveiktomis teritorijomis laikomos visos šalys

Teisingumo ministerija ruošia teisės aktus

A. Veryga sakė, kad Teisingumo ministerija ruošia teisės aktus, kuriais būtų užkardytas kelias tiems, kurie iš karantino situacijos ir rekomendacijų pelnosi didelius pinigus.

„Tikrai ne naujiena, visi, matyt, matėme tuos skelbimus, kai kaukės brango jei ne dešimtimis, tai šimtus kartų kaina pakilo. Tai švelniai tariant nemoralus elgesys šioje sudėtingos situacijos akivaizdoje. Vaizdingai tai pavadinama ir puota maro metu. Žinau, kad teisingumo ministerija yra parengusi tam tikrų teisės aktų projektus, tikrai kviesčiau rytoj stebėti Vyriausybės posėdį, jie ten bus pristatyti. Jų tikslas yra užtikrinti, kad nebūtų piktnaudžiaujama prekėmis, kurios yra gyvybiškai būtinos“, - sakė A. Veryga.

Savivaldybių prašo nestresuoti

Sveikatos apsaugos ministro (SAM) Aurelijaus Verygos sprendimas numato, kad visi iš užsienio grįžę asmenys ir neturintys koronaviruso simptomų privalomai 14 dienų bus izoliuojami savivaldybių patalpose. Taip pat numatyta, kad į savivaldybių parengtas patalpas turi būti gabenami visi, net ir lengva koronaviruso forma šiuo metu sergantys gyventojai.

Jis pakomentavo ir daug diskusijų sukėlusi nutarimą, kuriuo savivaldybės yra įpareigojamos izoliuoti iš užsienio grįžtančius asmenis. A. Veryga prašė savivaldybių nestresuoti.

„Suprantame kaip nelengva yra pasirūpinti ir visus reikalavimus užtikrinti savivaldybėms (…) Stengiamės lanksčiai reaguoti į savivaldybių nuogąstavimus, ieškoti bendrų sprendimų. Kviesčiau savivaldybes per daug nestresuoti. Kur kils neaiškumų, pasistengsime maksimaliai greitai sureaguoti“, - sakė jis.

Jis teigė, kad savivaldybėms parengti patalpas buvo duotas jau anksčiau.

„Visuomet galima pasiginčyti, ar vienas ar kitas priemones buvo galima priimti anksčiau. Manau, kad geriau vėliau nei niekada. Net ir dabar priėmus šiuos sprendimus savivaldybėms kyla tikrai labai daug iššūkių. (…) Tas pavedimas savivaldybėms buvo duotas gerokai anksčiau. Negalėjome iš karto tokio nurodymo duoti, kol savivaldybės nebuvo pasiruošusios, kai jos yra numačiusios vietas, apsvarsčiusios galimybes galima priimti tokius sprendimus dėl izoliavimo“

Ministras teigė, kad viena iš vietų, kurioje galėtų karantinuotis asmenys, yra sanatorijos.

„Pacientai, kuriems reikės sudėtingos priežiūros, keliaus į 5 didžiąsias įstaigas, kurios ir šiandien tais pacientais rūpinasi“, - sakė jis.

Šią situaciją antradienį komentavo Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis Vilniaus oro uoste žurnalistams papasakojo, kaip bus elgiamasi su į Vilnių grįžtančiais asmenimis.

„Vakar vakare vėlai patvirtintas įsakymas operacijų vadovo A. Verygos, mes įgyvendiname jį nuo ryto. Procedūra labai paprasta: visus žmonės skenuojama termovizoriais, o jei yra temperatūra, yra tikrinami simptomai. Tuos žmones karantinuojame atskirai ir išvežame su greitosios medicinos pagalba. Visus žmones pasitinka visuomenės sveikatos centro specialistai. Kas šiandien nuo ryto keičiasi – kariškiai perduoda informacinius lapelius dėl vakar įsakymo. (…) Jie sugrupuojami ir vežami autobusais izoliacijos vietą, visi šiandien išvažiavo į viešbutį Ąžuolyno gatvėje, ten jie bus karantinuojami“, – sakė P. Poderkis.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komitete teigė, kad Lietuva kovai su koronavirusu šiuo metu perka didžiausius kiekius medicininių priemonių.

A. Veryga plačiau pristatė šį procesą.

„Dalį klausimų spręs pačios savivaldybės, pavyzdžiui, kaip organizuoti maisto tiekimą. (…) Su pervežimu irgi, jei savivaldybė turi savo transportą, gali parsivežti, kitos turbūt samdys tą transportą. Dėl apmokėjimo – savivaldybės bent jau šiuo metu pačios turės susimokėti, vėliau teiktų prašymus dėl išlaidų kompensavimą“, - kalbėjo A. Veryga.

„Kai kurias tvarkas, ar detalias procedūras turės pačios savivaldybės pasitvirtinti ir apsispręsti. Vienur gal bus viešbučiai, kitur bendrabučiai“, - kalbėjo ministras.

Jis teigė, kad ir toliau bus leidžiama izoliacija namuose, bet tai greičiau bus išimtis.

„Pats principas tai yra tas, kad vengti tokios galimos izoliacijos namuose, bet teorinės galimybės neatmesčiau. (…) Bet dažniau tai bus išimtys, nei kad taisyklė“, - sakė jis.

Draudimai Lietuvoje koronaviruso karantino metu

Kodėl uždraudė išrašyti vaistus

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos įsakymu nuo sekmadienio Lietuvoje medikams uždrausta receptais skirti, o vaistininkams – parduoti vaistus, kuriais JAV bandoma gydyti nuo koronaviruso.

Šie vaistai įprastai skiriami gydyti ŽIV, kiti – naudojamai gydant artritą, vilkligę ir maliariją, bet keliose šalyse bandoma šiuos vaistus naudoti ir gydant nuo koronaviruso. Nors medikai teigia, kad vaistų efektyvumo kovojant su COVID-19 dar negalima patvirtinti, JAV prezidentas Donaldas Trumpas praėjusią savaitę įsakė naudoti šiuos vaistus koronavirusui gydyti ir pažadėjo plėsti jų pasiekiamumą šalyje.

A. Veryga paaiškino, kodėl uždraudė išrašyti vaistus, kuriais svetur gydoma nuo koronaviruso

„Yra keletas priežasčių: kad šie vaistai nedingtų iš mūsų rinkos, nes jie naudojami kitų ligų gydymui. Ir kitas svarbus dalykas, kad neprasidėtų savigyda. Ne žmonės patys turėtų nuspręsti, kaip tuos vaistus naudoti, – komentavo A. Veryga.

– Tai čia prevencinės priemonės, siekiant užkardyti išvežimą šių vaistų iš rinkos.“

Veryga apie savo to tolesnį darbą: spręs Vyriausybė

A. Veryga pastarosiomis dienomis sulaukia nemažai kritikos iš dabartinio prezidento Gitano Nausėdos, buvusios prezidentės Dalios Grybauskaitė, Lietuvos medikų sąjūdis netgi ragina atsistatydinti. Ministro buvo paklausta, ką apie tai mano ir ar ketina tęsti darbus.

„Dėl Ekstremalių situacijų vadovo, tai vyksta diskusija ne kiek dėl vadovo, kiek dėl, kaip didesnė dalis ministrų kabineto, pati Vyriausybė galėtų įsitraukti. Puikiai matote, kad ši situacija senokai peržengė sveikatos sistemos veiklos ribas. Tie visi iššūkiai, kurie buvo susiję su reagentų pristatymu, su logistika, su transporto organizavimu, dabar atsiranda naujų iššūkių su privalomai izoliuojamų pacientų apsauga, apgyvendinimu ir kt., ekonomikos gelbėjimo. Tikrai, reikia didesnio Vyriausybės įsitraukimo, – sakė A. Veryga.

– (…) Ar bus keičiamas operacijų vadovas, spręs Vyriausybė. (…) Kol aš esu paskirtas, aš ir darbuosiuosi. Jeigu bus kažkas kitas, neabejoju, kad padarys lygiai tą patį.“

Ministras pasisakė ir dėl medikų ir valstybės vadovų pasitikėjimo.

Mobilių koronaviruso patikros punktų žemėlapis

„Mes labai aktyviai bendraujame su prezidento komanda, (…) kiekvieną dieną keičiamės informacija. Kažkokių signalų apie nepasitikėjimą nesu girdėjęs. Žinoma, ir iššūkių, ir problemų mes patys matome, (…) jeigu būtų galima nuspėti ateitį į priekį, tai būtų dabar galima daug dalykų atsigręžus padaryti kažkaip kitaip, bet, kaip matote, pasaulyje nė viena valstybė negalėjo šitų dalykų numatyti į priekį, tai Lietuva nėra išimtis, – sakė A. Veryga.

– O dėl medikų bendruomenės, (…) prie medikų bendruomenės prisijungė tikrai įdomūs politinių taškų medžiotojai, kurie dar visiškai neseniai kalbėjo, kad Lietuva neadekvačiai elgiasi atšaukinėdama Kovo 11-osios renginius, kurie būtų sutelkę labai didelį skaičių pagyvenusių žmonių. Dar visiškai neseniai kritikavo mus dėl didelių PSDF biudžeto rezervų, kodėl mes neišleidžiame ir sakė, ką jūs čia – krizei ruošiatės? Šiandien tie veikėjai yra apvertę plokštelę.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (642)