– Ponia Razmuviene, šiandien paskelbta, kad viešumoje reikės nešioti apsaugines kaukes. Pirma, jų beveik nėra, o antra – anksčiau buvo skelbiama, kad jos apsaugo tik aplinkinius nuo sergančiųjų. Ar sergančiųjų kiekis jau yra toks, kad kiekvienas gali būti apsikrėtęs?

– Šiuo metu yra registruota 160 patvirtintų koronaviruso sukeltų infekcijos atvejų šalyje. Didžiausia dalis registruota Vilniuje, po to – Kaune, Klaipėdoje ir po kelis atvejus – Panevėžyje, Šiauliuose ir kituose mažuose miesteliuose. Būtent iš šių 160 registruotų atvejų didžioji dalis yra asmenų nuo 20 iki 40 metų amžiaus. Anksčiau buvo skelbiama, kad ši infekcija pavojingiausia vyresnio amžiaus asmenims, o dabar ir mes, ir PSO skelbiame, kad nereikia galvoti, jog jaunų žmonių ši liga negali „pasigauti“ ir sukelti sunkių problemų.

Dėl kaukių – iš registruotų 160 atvejų maždaug 5 proc. yra asmenys, kurie nebuvo išvykę, užsikrėtė artimoje aplinkoje. Vadinasi, virusas plinta. Dėl viruso užkrečiamumo, šiandien nėra visiškai aiškios datos, nuo kurios žmogus, nejausdamas simptomų, jau gali perduoti virusą aplinkiniams. Bet galvojama, kad tai gali būti 2-3 dienos iki pirmųjų simptomų atsiradimo. Žmogus vaikščiodamas, bendraudadamas, nesilaikydamas saviizoliacijos, tą virusą platina.

Kodėl serga jaunesnio amžiaus žmonės, didesnė dalis – tarp 20 ir 30 metų amžiaus – tai yra būtent tie asmenys, kure grįžta iš kitų šalių. Ir ne tik Europos – viso pasaulio šalių. Šios dienos duomenimis, tie asmenys dažniausiai yra grįžę iš Jungtinės Karalystės, Austrijos, Vokietijos, Šiaurės Italijos. Galbūt ta situacija keisis, bet kol kas [nerimą keliančios] teritorijos yra šios.

Tos kaukės reikalingos. Tai yra tiesa, kad jos apsaugo tik sergantį asmenį nuo jo išskiriamų sekretų, viruso sukėlėjo paskleidimo. Kadangi virusas plinta mūsų aplinkoje, visuomenėje, ir tikrai nežinome, kas iš mūsų esame užsikrėtęs ir galimai platiname virusą, – kaukės tikrai yra rekomenduojamos.

Kaukių tikrai bus atvežta daugiau. Kiek žinau, ir kitos Europos šalys daro tą patį – įmonės ir privatūs žmonės siuva įvairiausių modelių, modifikacijų kaukes. Tikrai nemanau, kad žmonės nesusivienys ir nepadės vieni kitiems šioje sunkioje situacijoje. Koronavirusas nėra tik didžiulė sveikatos apsaugos ministerijos problema – tai liečia visas žynybas – tad dabar reikėtų susitelkti ir galvoti apie vieną bendrą nematomą priešą.

– Ponia Razmuviene, kaukių pirkti iš tiesų yra mažai kur. Ar tinka medžiaginės kaukės, šalikai, pan.?

– Taip, medžiaginės kaukės tinka. Kiek žinau, ir kaip skelbia įvairūs šaltiniai, privatūs žmonės ir siuvyklos Lietuvoje siuva. Tos kaukės nuo užsikrėtimo virusu neapsaugos, bet nuo sekreto, kurį žmogus kalbėdamas išskiria, tikrai apsaugos. Nes, vis dėlto, nors yra paskelbtas karantinas ir reikia laikytis saviizoliacijos, Vilniaus mieste yra toks vaizdas, kad atrodo, jog yra vasaros vidurys ir visi atostogauja: pilnos parduotuvės, pilnos gatvės.

Todėl nešiokime šaliką, medžiaginę ar kitokią kaukę, savo pasiūtą ar pirktą – jei jau nėra medicininės, tiks bet kokia kaukė. Kita vertus, tai suteikia ir psichologinę ramybę.

– Ponia Razmuviene, vakar Lietuvą pasiekė 5 tūkst. reagentų koronaviruso tyrimui atlikti, šią savaitę, žadama, turi būti atvežta dar dvigubai tiek. Taip pat valstybė yra nupirkusi, kaip skelbiama, pusę milijono greitųjų testų, kurie pirmiausia, suprantu, bus naudojami medikams. Bet paaiškinkite, prašau, kodėl kai kurie medikai sako, jog testai gali būti netikslūs ar klaidingai interpretuoti.

– Dėl testų – jų nepritrūko, jie atvežti laiku. Dabar, kai daromi testiniai tepinėliai, ieškomas pats virusas. Būtent tą virusą galima surasti tik tada, kai žmogui atsirado pirmi simptomai. Bet koks simptomas. Pirmasis simptomas atsirado dėl to, kad virusas pradėjo daugintis gleivinėje ir tą virusą labai lengva sugauti darant tepinėlį.

Greitųjų testų yra nupirkta. Ne visos šalys juos naudoja, nes tai yra ekspres metodai, kai reikia paimti kraują. Kraujyje IGM ir IGG klasės antikūniai atsiranda tik žmogui sergant pirmos savaitės bėgyje. Jei susirgau šiandien, per pirmas 7 ligos dienas mano kraujyje aptiks pirmos klasės, IGM, antikūnius. Per ateinančias dvi tris savaites atsiras antros klasės antikūniai. Tad padarius ekspres testą – nežinau, kokie tie testai bus Lietuvoje – apskritai jų specifiškumas nėra aukštas. Todėl po tokio testo atlikimo, nesvarbu, jis bus teigiamas, ar neigiamas, vis dėlto reikės daryti tą patį tepinėlio testą ir siųsti į laboratoriją patvirtinimui arba atmetimui.

– Paaiškinkite poreikį kurti izoliacijos centrus savivaldybėse.

– Jei žmogus grįžęs iš užsienio, neturi galimybės savo buityje saviizoliuotis 14 dienų, visą laiką visoms savivaldybėms buvo rekomenduojama paruošti tam tikras patalpas, ir jos paruošė. Tie žmonės buvo transportuojami savivaldybės transportu, tai vyksta iki dabar. Bet matome, kad žmonės nesilaiko saviizoliacijos taisyklių, nebūna namuose užsidarę. Niekaip nebūna. Todėl reikia galvoti kažkokias griežtesnes priemones, kad jei jie nesupranta, jiems reikia parodyti, kad jie bus uždaryti didesnėje patalpoje – viešbutyje, ar kitur, ir turės ten išbūti.

Nes kitu atveju virusas labai smarkiai išplis. Jei nesilaikysime šių rekomendacijų, testų reikės pirkti dar daugiau. Todėl labai paprastas dalykas – reikia pabūti namie. Jei bus privaloma izoliacija, tai bus labai teisingas sprendimas. Turės būti ir baudos, jei žmogus nesupranta girdėdamas informaciją, galbūt jį paveiks baudos, kurias jis susimokėjęs galbūt išbus tas 14 dienų namuose taikos metu, kai nevyksta karas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)