Šeštadienio vakarą portalas lrt.lt pranešė, kad Santaros klinikose užfiksuotas antras mediko užsikrėtimu koronaviruso atvejis.

V. Morozovas sako, kad nieko kito kaip viruso išsiplėtimo tarp medikų ir nereikėjo tikėtis: „Mes konsultuojame tuos pačius pacientus, jaunieji gydytojai, rezidentai dirba ir savarankiškai, bet dažniausiai jie dirba kartu su mumis. Yra daug vadinamų porinių atvejų, kai konsultuoja tuos pačius pacientus, dirba tame pačiame kabinete tuo pačiu metu – ai nėra jokios apsaugos priemonių ir nėra jokios patikros gydytojų, tokio užsikrėtimo ir reikėjo tikėtis. Jeigu iš keliasdešimties centro darbuotojų šiai dienai tik dviem nustatyta infekcija, tai iš tikrųjų mes galime tik džiaugtis, kad taip mažai tepasklido“.

„Klausimas yra kitas. Ką daryti su tais pacientais, kurie visą tą laiką kreipėsi į centrą, jei jie kreipėsi, gyvai atėjo? Nes gydytojų patikra nereikalinga tam, kad apsaugotume gydytojus – mes savo kolegomis tikime, žinome, kad mus išgydys, sunkiau ar lengviau – esminis dalykas šiuo atveju yra infekcijos valdymas. Pas gydytojus kreipėsi žmonės, kurie karščiuoja, serga, ateina pacientai, kuriems tikrai reikalinga pagalba ir jie tikrai ateina didesnės rizikos. Ir neužkirsti kelio šitoje vietoje, leisti sau nepatikrinti gydytojo, kad tokiu būdu greitai sustabdytum tą srautą, greitai izoliuotum visus kontaktavusius ir sektum visus pacientus, yra per didelė prabanga. Taip, nes tai yra būtent ta vieta, kur visi sueina. Problema ne ta, kad susirgo nėščia jauna daktarė, problema ta, kas dar galėjo užsikrėsti, be jos“, – kalbėjo V. Morozovas.

Karantine esantis V. Morozovas nežino, kaip šiuo atveju elgiasi ir elgsis kiti gydytojai. „Reikėtų klausti administracijos, kaip čia bus. Pasikartojant, kadangi nebuvo atliktas gydytojų tyrimas laiku, jis buvo atliktas tik tuo metu, kai pasirodė komplikacijos, po 7-8 dienų po paskutinio mūsų kontakto, klausimas, kiek plačiai per tą laiką pasklido infekcija. Jei būtų atliktas tą pačią dieną, tai bent ta pamaina, kuri su gydytoju nekontaktavo, būtų saugi, galėtume izoliuoti tik pusę centro darbuotojų. Dabar bijau, kad bus izoliuotas visas centras. Matysime, kaip administracija spręs centro darbą toliau, greičiausiai tai bus nuotolinis darbas“, – svarstė jis.

Prof. V. Kasiulevičius savo poziciją išdėstė feisbuko įraše.

„Mieli draugai, mano COVID-19 testas parodė, kad esu neužsikrėtęs, tačiau mūsų kolegės PGR testas rodo užsikrėtimą. Kolegė kaip ir vakar susirgęs kolega nekeliavo į jokias užsienio šalis, o dirbo konsultuodami daug pacientų. Dar vakar daug kas iš mūsų darbuotojų turėjome artimus kontaktus. Todėl liekame karantine, kol nebus pakartoti testai.

Šis atvejis įrodo paprastą dalyką. Nepasirūpinus reguliariu medikų PGR testavimu ir tinkama apsauga kyla pavojus visai sveikatos apsaugos sistemai. Šiuos klausimus keliu jau antrą mėnesį, tačiau priimu kritiką, kad buvau pernelyg atlaidus atsakingiems žmonėms“, – dėstė jis.

„Daugelio jau įvykusių medikų užsikrėtimų buvo ir tebėra galima išvengti tinkamai pertvarkant medicinos įstaigų darbą, panaikinant bet kokius susirinkimus, bendras vizitacijas, bendrus pietus ir kavos pertraukas, o kiekvieną kontaktą su pacientu traktuojant kaip potencialų COVID-19 atvejį. Reguliarus patalpų valymas turi tapti įstaigų darbo prioritetu.

Neginčijama tiesa ir tai, kad realus užsikrėtusių skaičius yra reikšmingai didesnis negu nustatytų atvejų skaičius, o infekcija plinta šalies viduje.

Teigiama žinia yra ta, kad dabar susitelkėme į nuotolinės komunikacijos komandas kurdami mūsų pacientų ir mūsų kolegų gydymo strategiją ir taktiką. Šiose komandose gimsta lyderystė nepaisanti užimamų pareigų ir regalijų. COVID-19 pasaulis reikalauja žaibiškų sprendimų ir nuolatinių lenktynių su laiku. Pasirinkimo priimti ar nepriimti iššūkį mes neturime. Laukia sunkus ir ilgas laikas, kuris visus mus pakeis negrįžtamai. Tą reikia priimti ir judėti į priekį. COVID-19 pasaulyje labiau vertinsime tiesą, tarpusavio ryšį ir tokią trapią mūsų prigimtį“, – rašė profesorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (240)