„Vakar vakare gavome informaciją, pasitvirtinome, kad koronaviruso paveiktas žmogus. Pirmą nakties laboratorija patvirtino, kad tikrai žmogus mirė. Garbaus amžiaus moteris, gydėsi Ukmergės ligoninėje, 19 dieną buvo išrašyta, kitą dieną sugrąžinta į ją ir, deja, jos netekome“, - sakė jis.

Pasak jo, šis atvejis labai neramina, nes Ukmergės ligoninėje dirbanti gydytoja, kuriai buvo nustatytas koronavirusas, nebuvo niekur išvykusi. „Šiandien nustatyta 160 kontaktinių asmenų ir, kas liūdniausia, 127 gydytojai. Asmens sveikatos priežiūros specialistai bando išsiaiškinti, kurioje vietoj, kas galėjo paplatinti. Yra įtarimų, kad gali būti žmogus, atvykęs iš užkrėstų teritorijų į Lietuvą, kas nesilaikė saviizoliacijos ir karantino režimo. Dar sunku pasakyti, tyrimas vyksta, tikiuosi, specialistai, ras židinį, padės nustatyti kodėl plinta viduje“, – kalbėjo A. Šešelgis.

Pasak jo, sprendimas ištirti, ar mirties priežastis galėjo būti koronavirusas, buvo priimtas, nes buvo nustatyti galimi simptomai. Tačiau tai nebuvo svarstoma, kol ji dar buvo ligoninėje. „Anksčiau nebuvo įtariama, kad turėjo kontaktų ar buvo užsikrėtusi virusu. Ji nebuvo atvykusi iš kažkur, nebuvo artimoje aplinkoje žmonių, kurie būtų atvykę ir ją lankę“, - sakė viceministras.

„Medikai išleido moterį, nes ji turėjo ne vieną, ženkliai daugiau problemų, dėl ko gydėsi ligoninėje, įtarti, kad tos problemos susijusios su koronavirusu medikams pagrindo nebuvo“, – teigė jis.

A. Šešelgis pripažino, kad šis atvejis gali reikšti, kad ligoninės tampa viruso plitimo židiniu. Dabar yra tiriama, ar mirusi moteris turėjo kontaktą su užsikrėtusia gydytoja. „Labai didelis ratas gydytojų, kurie turėjo kontaktą su užsikrėtusia moterimi, sudėtingiausias uždavinys bus nustatyti asmenį, per kurį prasidėjo“, – sakė jis.

Viceministras neigė, kad toks atvejis gali būti vilkinimo dėl galimų koronatvejų testavimo pasekmė. „Visos priemonės, kurios buvo daromos, buvo daromos žingsniu į priekį prevenciniais tikslais, gal rytoj galėsime atsakyti, kad tos priemonės kurios buvo vykdomos ir buvo pavėluotos“, – visgi pridūrė jis.

Žada, kad reagentų bus, kiek reikės

Pasak A. Šešelgio, šiai dienai reagentų, kurie leistų atlikti testus, yra pakankamai, ir jie paskirstyti per visas laboratorijas. „Vakar duomenimis turėjome apie 1300 reagentų“, – teigė jis, tikindamas, kad kelioms dienoms to užteks atlikti tyrimams visiems, kam bus būtinybė, o kitą savaitę Lietuvą turi pasiekti nauja reagentų siunta.

„Reagentai negabenami traukiniu, tai ypatingos svarbos prekė, kuri turi atitinkamus ir atsekimo elementus. Kai prekė pajuda iš gamintojo, jos kelias fiksuojamas ir matome, kurioje vietoje yra. Tai, kad buvo tam tikri sutrikimai, buvo priimti sprendimai ir buvo pasiruošta patiems parsigabenti reagentus, bet mus patikino, kad visi nesusipratimai yra pašalinti ir reagentai toliau labai sėkmingai keliauja pas mus“, – sakė viceministras.

Jis teigė, kad reagentai keliauja ir per Angliją, ir per Paryžių, ir turi pasiekti Lietuvą kitos savaitės pradžioje, vėliausiai trečiadienį, ir jų turėtų pakakti aprūpinti visus papildomai šalyje įrengtus patikros punktus.

Kitą savaitę Lietuvą turėtų pasiekti ir greitieji koronaviruso testai.

Galėjo užsikrėsti ligoninėje

Prieš spaudos konferenciją situaciją Delfi komentavęs Ukmergės rajono savivaldybės meras Rolandas Janickas teigė, kad galimybė, kad moteris galėjo koronavirusu užsikrėsti ligoninėje, nėra atmestina, tačiau kol kas – nepatvirtinta. Pasak mero, jei paaiškės, kad pacientas galėjo užsikrėsti gydymo įstaigoje, greičiausiai tyrimą atliks jau ne tik savivaldybė ar pati įstaiga.

Pasak jo, tai aiškinasi visuomenės sveikatos specialistai.

„Faktas yra tas, kad tą dieną, kai sužinojome, kad vienai mūsų ligoninės gydytojai yra patvirtinta koronaviruso diagnozė, ligoninėje gulėję pacientai buvo išrašyti į namus, 14-os dienų karantinui, arba perkelti į kitas gydymo įstaigas. Taip pat izoliuotas bei ištirtas ir visas apie 120 žmonių ligoninės personalo kolektyvas. Ligoninė praktiškai uždaryta, dezinfekuojama“, – sakė Ukmergės rajono meras.

Politikas sakė, kad iš ligoninės į namus karantinuotis išrašytų žmonių „nebuvo labai daug, tačiau tikslaus skaičiaus reikėtų tikslintis“.

Pasak R. Janicko, į namus iš ligoninės tą pačią dieną, kai buvo patvirtintas koronaviruso atvejis medikei (ketvirtadienį) buvo išrašyta ir velionė. „Ji buvo išrašyta geros būklės, kaip pasveikusi. Tačiau moteris buvo informuota, kad privalo 14-a dienų būti saviizoliacijoje“, - sakė R. Janickas. Į Ukmergės ligoninę sunkios būklės pacientė pateko jau kitą dieną. Medikams jos gyvybės išgelbėti nepavyko.

Autopsijos metu paaiškėjo, kad moteris sirgo koronavirusu. Koronavirusu serganti Ukmergės ligoninės gydytoja gydoma Santaros klinikose. Pasak mero R. Janicko medikė kitose sveikatos priežiūros įstaigose, išskyrus Ukmergės ligoninę, nedirbo.

Šis asmuo nebuvo įtrauktas į koronavirusu užsikrėtusių lietuvių statistiką, tad pagal naujausius duomenis, šiuo metu Lietuvoje užsikrėtė 69 žmonės ir vienas mirė.

Izoliuota apie šimtas ligoninės personalo

Koronavirusas šį ketvirtadienį buvo patvirtintas vienai Ukmergės ligoninės medikei, kuri buvo izoliuota ir gydoma Santaros klinikose.

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, ji turėjo tiesioginį kontaktą su kolegomis, anksčiau keliavusiais Italijoje, Egipte, Afrikoje ir Dubajuje.

Dėl to Ukmergės ligoninėje uždaryti chirurgijos, reanimacijos, traumatologijos ir priėmimo skyriai, pacientai yra perkelti į kitus skyrius.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga penktadienį sakė, kad dėl buvusio kontakto su medike izoliuoti apie šimtas ligoninės medicinos personalo, toliau atliekami epidemiologiniai tyrimai dėl buvusių kontaktų su pacientais.

Užuojautas dėl asmens mirties šeštadienio naktį išreiškė tiek sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, tiek premjeras Saulius Skvernelis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1112)