Jeigu pas jus dar nėra staigiai didėjančio atvejų skaičiaus, nemiegokit. Reikalaukite iš ligoninės visko, ko reikia dabar tam, kad būtumėte pasiruošę. Nebūkite pasyvūs. Jeigu jūsų aministratoriai problemos nesuvokia, kreipkitės visur, kur galite, kol nors kas nors paklausys, arba imkitės veiksmų patys.

Atvejų daugės staiga. Pas mus buvo nedaug. Nedaug savaitę ir staiga vieną dieną laukiamasis buvo pilnas kvėpavimo takų ligų simptomais besiskundžiančių pacientų. Nemiegokit.

Planuokit, kaip testuosite hospitalizuotus pacientus, kaip juos skirstysite.

Suraskit atskirą saugią zoną neužsikrėtusiems pacientams. Tinka kavinė, holas ir kt.

Susiorganizuokite palapinę. Tiksliau, ją susiorganizuoti turėjote vakar. Kai kurie palapines naudoja pacientų, neturinčių kvėpavimo takų ligų simptomų įvertinimui, kiti palapinę skiria tiems, kurie netrukus judės namo. Tiesiog susiraskit, ištempkit. Prireiks.

Atidaromas pirmas mobilus punktas Vilniuje

Formuokite intubacijos komandą. Dažnai visus intubuoja anesteziologai. Bet kokiu atveju, susitarkite iš anksto, kas bus patalpoje su visa apranga. Yra poreikis HEPA filtrų maišams ir ventiliatoriams – užsisakykite jų jau dabar. Kai kurie naudoja tam tikras plastikines „palapines“ intubacijos patalpoje tam, kad sulaikytų daleles.

Apsitarkite, kaip rotuositės – darbuotojų labui. Dirbdami išleiskite vieni kitus įkvėpti švaresnio oro. Sumažinkite komandas iki minimumo, kad išvengtumėte nuolatinio darbo. Išskirstykite budėjimus kiek tik galite.

Palikite visus objektus namie. Telefoną ir ID kortelę susidėkite į plastikinį maišelį. Netrukus pradėsite jaustis taip, kad nešatės virusą visur. Pamirškit baltus chalatus.

Galvokite, kad visi pacientai užsikrėtę. Mūsų kaip užsikrėtę patvirtinti pacientai skundėsi divertikulitu, alkoholio abstinencija, viduriavimu. Tai, kad pasireiškė tik virškinamojo trakto sutrikimai – dažnas simptomas. Neretai nebūna karščiavimo.

Nemažai pacientų pilvo kompiuterinės tomografijos tyrimas rodo pokyčius plaučių apatinėse dalyse [ir jeigu jau yra tikra indikacija pilvo kompiuterinėje tomografijoje, paprašykit radiologų „užkabinti“ daugiau plaučių – iki šaknų]. Rentgeną naudokit drąsiai. Aš jau galvoju, kad kojų pirštų lūžiams reikėtų krūtinės ląstos rentgeno. Jeigu vakar pacientas jautėsi gerai, o šiandien grįžo, siųskit į rentgeną: mes susidūrėme su „kitos dienos“ pneumonijomis.

Jeigu jums kas nors aiškina nedėvėti kaukės, siųskit juos pas mane, aš turiu pasiruošęs spalvingą prakalbą. Visiškai rimtai: dėvėkite kaukes. Nuolat. Ir visiems kitiems darbuotojams pasakykite., Susiorganizuokit apsauginius akinius.

Naudokite telefonus ir telemedicinos priemones bendravimui ir įvertinimui. Kai pacientas patalpoje, apžiūrėkite jį per kuo trumpesnį laiką, užsirašykite telefono numerį, perskambinkite su rezultatais ir kitais reikalais. Liepkite paskambinti į registratūrą, jeigu turės klausimų. Leiskit registratūrai bendrauti su šeima, arba naudokit telefoną/telemedicinos priemones. Jokių lankytojų.

Nepamirškite slaugytojų. Visus paskyrimus atlikite iškart. Jie tose patalpose praleidžia daugiau laiko, negu gydytojai.

Turėkite aiškius valymo protokolus. Tinkamai dezinfekuoti kompiuterinės tomografijos aparatą ir patalpas gali užtrukti daugiau negu valandą. Pagalvokite kelis kartus, ar tikrai COVID-19 pacientams tai akimirkai reikia tos kompiuterinės tomografijos.

Įdarbinkite daugiau valytojų, padėjėjų. Žmonėms reikia darbo. Mums reikia žmonių. Palatų, patalpų kaita lėta vien dėl to, kad ilgai užtrunka jų dezinfekcija. Be papildomos pagalbos jūsų priimamasis nesuvokiamai prisipildys.

Priimkit kitus specialistus į pagalbą. Gal akušeriai gali perimti aiškiai ginekologines/akušerijos pacientes. Atšaukiamos planinės operacijos: padėjėjai, rezidentai gali puikiausiai padėti palapinėje prie SPS traumų/ortopediniams pacientams, jie gali tokius pacientus apžiūrėti, įvertinti, siųsti į rentgeną ir, jeigu tik įmanoma, namo, arba toliau, kur reikia. Esmė yra kuo greičiau išjudinti visus pacientus iš priimamojo.

Pasipildykit inhaliatorių ir tarpinių. Purkštuvų nenaudokit.

Šiems pacientams blogės staiga. Jeigu kyla deguonies poreikis – į ITS. Jei svarstote naudoti BiPAP (Bilevel Positive Airway Pressure – angl.), intubuokite iškart.

Saugokite save, savo komandą ir savo šeimą. Nebūkite kankiniais. Reikalaukite saugios darbo aplinkos. Neleiskite kosinčių pacientų į koridorius ir kitur. Tai – ne gripas.

Atleiskit savo ne medikams šeimynyksčiams už ba mbėjimą dėl to, kad negali eiti apsipirkinėti. Atleiskit žmonėms, su kuriais gyvenat, kad nenori girdėti jūsų dejuojant. Jie irgi bijo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)