„Sumaišties sukėlė tai, kad ten buvo dvi gydytojos. Viena dirba tik Ukmergės ligoninėje, jai buvo patvirtintas koronavirusas, ligoninė ėmėsi būtinų priemonių“, – sakė A. Veryga.

Pasak ministro, įstaigoje kai kurie skyriai uždaryti – Chirurgijos, Reanimacijos, Traumatologinis bei Priėmimo skyrius.

Pacientai perkelti į vieną – Slaugos – skyrių.

Ministras sakė, kad su virusu užsikrėtusia medike nustatyti 127 kontaktai, asmenys izoliuoti.

Sveikatos apsaugos ministras sakė, kad situacija Ukmergės ligoninėje yra sunki, bet nekritinė.

„Pati įstaiga visiškai nenustoja funkcionuoti. Identifikuoti 127 kontaktai. Tai dar nereiškia, kad jie yra užsikrėtę. Jie yra izoliuoti“, - sakė A. Veryga.

A. Veryga sakė, kad medikui, kuris dirba keliose gydymo įstaigose, virusas buvo įtartas, tačiau diagnozė nepasitvirtino.

„Priežasties nerimui dėl kitų įstaigų neturime“, – sakė ministras.

Atsidaro mobilūs punktai

Sveikatos apsaugos ministras atkreipė dėmesį, kad startuoja mobilūs tikrinimo punktai. Penktadienį pradėjo veikti Klaipėdos punktas. Vilniuje veikia du, Kaune - vienas punktas.

„Kiek kalbėjome su karštosios linijos atstovais, beveik visi punktai jau baigia užsipildyti šiandien dienai. Kaunas ir Vilnius yra užpildyti. Šiandien esančių punktų pajėgumas – maždaug 300 žmonių dienai. Žmonės yra išdėstomi kas dešimt minučių“, - sakė A. Veryga.

Ministro teigimu, kiti punktai bus paleidžiami, kai į Lietuvą atkeliaus papildomi testai.

„Dabar testų netrūksta, bet laikome rezervą, kad jų nepritrūktų pirmiausia gydymo įstaigoms“, - sakė A. Veryga.

Karštosios linijos atstovai Vilniuje pranešė apie problemą, kad nors jie prašė nevykti su mikroautobusais (net, kai atvažiuoja vienas žmogus), tokia problema iškilo. Ministras pakartojo raginimą važiuoti tik lengvaisiais automobiliais.

Sveikatos apsaugos ministras teigia, kad karštoji linija susitvarko su skambučiais, ir dabar yra pasiekusi 98 proc. pasiekiamumą.

„Praktiškai visi, kurie nori, prisiskambina. Pradžioje tas pasiekiamumas buvo tik 50 proc.“, - sakė A. Veryga, dėkodamas ten dirbantiems žmonėms.

Ministras sakė, kad šiuo metu nuolat atliekami tyrimai, paskutiniu metu buvo buvo paimti 56 mėginiai ištyrimui.

Užsakomi dideli kiekiai apsauginių priemonių

Ministras teigė nuolat sulaukiąs klausimų dėl medikų ir kitų specialistų aprūpinimo asmens apsaugos priemonėmis.

„Nuolat buvo derinami užsakymai su Kinijos liaudies respublika, bendraujama su mūsų ten esančia ambasadore. Dabar tas užsakymas yra suformuotas, sutartis yra pasirašyta. Dabar, kai mes kalbame, greičiausiai, kad avansas jau yra pervestas“, - sakė A. Veryga.

Ministras informavo, kad vien respiratorių yra užsakoma maždaug 1,8 milijono vienetų, apsauginių kaukių – beveik 6 milijonai, 1,8 milijono apsauginių chalatų.

„Tai yra didžiuliai kiekiai, kurie patenkins praktiškai visų įstaigų (…) poreikį“, - sakė A. Veryga.

Ministras informavo, kad vyksta derybos dėl dirbtinių plaučio ventiliavimo aparatų. Šiuo metu yra ruošiamos pasirašyti sutartys dėl maždaug 80 tokių aparatų pirkimo.

„Tuo pačiu metu Lietuva yra prisijungusi dar dėl 400 aparatų pirkimo – prie ES bendro pirkimo“, - sakė A. Veryga.

Penktadienį pasirašyta sutartis, pagal kurią jau kitą savaitę Lietuvą pasieks: respiratoriai (FFP2) – 1 800 000 vnt.; veido vienkartinės kaukės – 5 700 000 vnt.; apsauginiai akiniai – 810 000 vnt.; vienkartinės kepuraitės – 1 800 000 vnt.; vienkartiniai chalatai (nesterilūs) – 1 800 000 vnt.; vienkartiniai kombinezonai su gobtuvu (sterilūs) – 1 050 000 vnt.; vienkartinės pirštinės – 15 000 000 vnt.; vienkartiniai antbačiai – 3 600 000 vnt.

Tyrimai visiškai nesustos

Ministras patikino, kad koronaviruso tyrimai niekada nesustos pacientams, kurie atvyksta į ligoninę.

„Ten reagentų yra pakankamai, bet paleidžiant mobiliuosius punktus, tada sakiau, ir dar kartą galiu pakartoti, kad pirmiausia prioritetas bus teikiamas pacientams ligoninėse. Jeigu pamatysime, kad yra labai didelis tyrimų skaičius, ir yra rizika, kad bus daugiau tyrimų, negu yra laiko iki sekančio reagentų pristatymo, gali būti pristabdytas mobilių punktų veikimas.

Tai nereiškia, kad jis visiškai sustos. Mėginiai galės būti paimti. Tiesiog jie vėliau (tada, kai atkeliaus reagentai) bus ištirti“, - sakė A. Veryga.

Veryga: kai kurių medikų rekomendacijos nepagrįstos

Ministras žurnalistų nuotoliniu būdu buvo paklaustas, ar tiesa, kad ministerijai jau anksčiau buvo siūloma gaminti testus dėl koronaviruso, tačiau pasiūlymai buvo atmesti.

A. Veryga sakė, kad tai nėra tiesa. „Mes jokių pasiūlymų neatmetinėjome, atvirkščiai – raginame ir skatiname įmones padėti ir prisidėti. Viena įmonė, kuri rengiasi ir galėtų tam tikrus reagentus gaminti arba tiekti yra veikianti Lietuvoje. Tačiau pačios įmonės pageidavimu, ji nenorėjo, kad šiuo metu būtų pagarsinta“, – sakė ministras.

Žurnalistai taip pat pastebėjo, kad Baltijos šalių apimčių duomenys skiriasi kartais – Lietuvoje naujausiais duomenimis, iš viso ištirta 1154 žmonės, Latvijoje – 3205 žmonės, Estijoje – 2504. Ministras buvo paklaustas, kaip tomis pačiomis sudėtingomis sąlygomis kaimyninėms šalims pavyko padvigubinti tyrimų apimtis per šią savaitę.

„Teko bendrauti su ministrais, visos šalys susiduria su reagentų trūkumu ir tai, kad jie padidino tas apimtis, tai jiems patiems kelia tam tikrus iššūkius, jie irgi laukia pristatomų reagentų. Žiūrėsim, kaip jiems seksis, ar geriau nei mums, – sakė A. Veryga.

– Be reikalo yra sureikšminamas tas absoliutus tyrimų skaičius. Kai kurie kolegos, medikai, kurie viešoje erdvėje spekuliuoja skaičiais, kad turi būti nemažiau kaip 500 tyrimų. Tuos skaičius nukabina visiškai „iš lubų“, jie yra niekuo nepagrįsti.“

Ministras sako, kad verčiau reikėtų žiūrėti, kiek iš tų atliekamų tyrimų iš 100 atliekamų testų, kiek yra nustatoma užsikrėtusių asmenų.

„Lietuvoje iš 100 atliktų testų, maždaug 3.3 asmenims yra nustatomas užkratas, tuo tarpu Estijoje, yra nustatoma maždaug 12 iš 100 tiriamųjų, ten ir išplitimas yra didesnis, tai ir tyrimų reikia daugiau“, – sakė A. Veryga.

Paaiškino, kodėl padaugėjo atvejų

Paklaustas, ar vakar išaugęs atvejų skaičius rodo, kad įsibėgėja viruso plitimas, ministras atsakė, kad „ir taip, ir ne“.

„Ateina laikas, kada praeina inkubacinis laikotarpis. Natūralu, kad ateina tas momentas, kada daugiau žmonių pasireiškia simptomai, daugiau jų atvežami tikrintis. Bet yra ir kitas dalykas – tai, kad yra išplėstas atvejo aprašas, startavo mobilūs punktai, tai natūralu, kad išsiplėtus tyrimų skaičiui, patvirtinama šiek tiek daugiau atvejų“, - sakė A. Veryga.

Pasak ministro, tik laiko klausimas, kada medikai bus tikrinami nuo koronaviruso.

„Kiek žinau, kai kurios šalys net periodiškai tiria medikus“, - sakė A. Veryga.

Svarstoma pratęsti karantiną

Ministras pakartojo, kad yra svarstoma pratęsti karantiną. Dėl termino – kuriam laikui tai bus daroma, spręs Vyriausybė.

„Saviizoliacijos sąlygos ir aplinkybės nuo to nesikeičia, tiesiog pratęsiamas pats karantinas“, - sakė A. Veryga.

Ministras paaiškino, kad, jeigu atšilus orui pradės mažėti nustatomų atvejų skaičius, praeis inkubacinis laikotarpis, tada bus svarstoma, kaip sušvelninti karantino sąlygas.

„Tai priklausys nuo to, ar liga plis toliau, ar mes matysime, kad ji sustoja“, - sakė A. Veryga.

Pildoma

Lietuvoje nustatyti užsikrėtimo COVID–19 atvejai: 48

Pasaulyje užsikrėtusiųjų 245641; mirčių 10051; pasveiko 88450

Koronavirusai – tai didelė grupė virusų, kurie gali sukelti įvairias ligas. Dažniausiai koronavirusai sukelia lengvas ar net besimptomes infekcijas, tačiau gali sukelti ir sunkias kvėpavimo takų infekcijas. Naujajam koronavirusui būdingi į gripą panašūs simptomai: karščiavimas, kosulys, dusulys ir kiti kvėpavimo sutrikimai. Sunkesniais atvejais naujasis koronavirusas sukelia plaučių uždegimą, sunkų ūmų respiracinį sindromą, inkstų nepakankamumą ar mirtį.

Kaip galima apsisaugoti nuo koronavirusinių infekcijų? Rekomenduojama laikytis standartinių ligos plitimą mažinančių priemonių: dažnai plauti rankas su šiltu vandeniu ir muilu, laikytis kosėjimo, čiaudėjimo etiketo (kosėti ar čiaudėti prisidengus vienkartine servetėle arba į sulenktos alkūnės vidinę pusę), laikytis saugaus maisto ruošimo (ypač naudojant termiškai neapdorotą mėsą, kiaušinius), vengti artimo sąlyčio su visais, kam yra pasireiškę kvėpavimo takų ligos simptomai, pavyzdžiui, kosulys, čiaudulys.

Daugiau informacijos dėl naujojo koronaviruso galima teirautis:

- Karštąja koronaviruso linija tel. 1808 (pasireiškus gripui būdingiems ligos simptomams – karščiavimui, kosuliui, gerklės skausmui ar apsunkintam kvėpavimui – po kelionės į užsienio šalis ar po kontakto su tikėtinu koronaviruso nešiotoju; norint pasikonsultuoti, kilus klausimų) – visą parą, visoje Lietuvoje, nemokamai;
- Nacionalinio visuomenės sveikatos centro karštąja linija tel. +370 618 79984 ir +370 616 94562 (visą parą);
elektroniniu paštu: koronavirusas@sam.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (670)