Spaudos konferencija vyko be žurnalistų – jie klausimus uždavinėjo nuotoliniu būdu.

A. Veryga papasakojo naujienų apie koronaviruso prevenciją Lietuvoje.

Ministras pabrėžė, kad šie du nauji atvejai – įvežtiniai.

„Šiuo metu yra 36 patvirtinti koronaviruso atvejai. Kol kas išliekame tame pačiame statuse, kai virusas yra atvežtinis", – sakė A. Veryga.

Ministras primena, kad nuo ketvirtadienio 12 val. Vilniuje pradeda veikti du mobilūs patikros punktai.

Vienas punktas startuoja Kaune. Klaipėda, Marijampolė ir Alytus yra taip pat pasirengę, tačiau jiems tiesiog trūksta darbuotojų apmokymų, sakė A. Veryga. „Kai jie bus apmokyti, jie taip pat gaus leidimą pradėti tyrimus", – sakė ministras.

Mobilios patikros punktų bus 10. Ketvirtadienį 3 atidaromi Vilniuje, 1 Kaune. Klaipėda, Marijampolė, Alytus, Utena, Tauragė, Telšiai, Panevėžys ir Šiauliai taip pat turės mobiliosios patikros punktus.

„Taip pat šiandien jau turime pateiktus duomenis iš dezinfekcinio skysčio gamintojų, juos pateikė 11 įmonių", – sakė A. Veryga.

„Taip pat šiandien jau turime pateiktus duomenis iš dezinfekcinio skysčio gamintojų, juos pateikė 11 įmonių. Įsigijome 100 tonų rankų dezinfekcinio skysčio sau į rezervą, kuris bus duodamas įstaigoms, savivaldybėms, jei nėra galimybės įsigyti rinkoje", – sakė ministras.

A. Veryga ragino gyventojus būti budriais.

„Tam, kad tas skystis dezinfekuotų rankas, jis turi būti tam tikros koncentracijos. Tai ne mažiau kaip 60 proc. alkoholio. Būkite budrūs, nes, kiek girdėjome, rinkoje atsiranda tam tikrų klastojimų ir etikečių užklijavimų. Tai tiesiog pirkdami pasižiūrėkite atidžiai, ar tai tikrai skystis rankoms dezinfekuoti", – sakė ministras.

A. Veryga akcentuoja dar dar vieną naujieną – pacientams, kuriems yra diagnozuota lengva koronaviruso apsikrėtimo forma, galės būti gydomi namuose.

„Be abejo, tai bus gydytojo sprendimas, jei jie nuspręs, kad tai yra saugu daryti, kad žmogus namuose turi tinkamas higienos sąlygas, izoliacijai, būti atskirai nuo šeimos narių. Raštiškai pacientui pasirašius, kad yra informuotas apie visas izoliavimosi sąlygas", – sakė A. Veryga.

Ministras spaudos konferencijoje sakė, kad tai nuspręsta, nes ruošiamasi dar didesniam galimam pacientų srautui gydymo įstaigose.

A. Veryga patikino, kad kol kas ligoninių perkrovos nepastebima.

Ministro žurnalistai paklausė, kada galimas šio viruso pikas ir galima pabaiga.

„Kai kurių šalių mokslininkai bando sudėlioti scenarijus, galima paieškoti jų internete, įvairiai yra prognozuojama.

Kaip iš tikrųjų bus, niekas negali nuspėti, viso labo tai yra tik scenarijai ir aš tikrai nedrįsčiau užsiimti prognozėmis ir spėlioti apie pikus, – sakė A. Veryga.

– Pagrindinė žinia dabar yra, kad reikia likti namuose ir saugotis. Ta pati žinia yra vyresnio amžiaus žmonėms, kurie yra ypatingoje rizikoje. Tai tiesiog būkime namuose ir stenkimės, kad liga neišplistų."

Primena saviizoliacijos svarbą

„Dar kartą žmonėms norėčiau priminti, kad visi, kurie parvykę yra dabar iš bet kokios šalies, po parvykimo 14 dienų turėtų būti saviizoliacijoje. Taip pat saviizoliacijoje turėtų būti visi asmenys, kurie yra turėję kontaktą su užkrėstu asmeniu", – pabrėžė A. Veryga.

Šiuo metu šalyje yra paskelbtas karantinas ir yra duotos rekomendacijos, jų reikia laikytis.

„Bet kur einant, žmonės turi laikytis atstumų, vengti kontakto, laikytis higienos sąlygų ir t.t. Tai galioja visiems gyventojams, nepriklausomai nuo to, ar jie iš kažkur parvyko, ar ne, – sakė ministras.

– Dėl izoliacijos sąlygų laikymosi – man pačiam teko stebėti spaudos konferenciją iš Vyriausybės, kur dalyvavo policijos generalinis komisaras. Jis minėjo, kad jie sulaukia nemažai pranešimų.

Policija turi pasitvirtinusi algoritmą, kaip jie turi reaguoti. Tikrai yra stengiamasi reaguoti į gyventojų pranešimus, žinau, kad policijos pareigūnai susisiekia su tais žmonėmis, kurie turėtų būti saviizoliacijoje.

Kraštutiniu atveju, jei žmonės ir toliau nesilaikys izoliacijos sąlygų, žinoma, prieš juos gali būti pradėtas tyrimas ir prieš juos gali būti taikomos sankcijos."

Svarstoma ir galimybė apriboti lankymąsi parkuose ar kitose vietose, kur susiburia daug žmonių.

„Manau, kad artimiausiu metu mažų mažiausiai rekomendacijos bus tikrai paskelbtos, nes, kaip ir minėjo policijos pareigūnai, visgi dalis gyventojų panašu, kad nesupranta, kokia yra rizika, ir, deja, bet susiburia, leidžia vaikus žaisti kartu į žaidimų aikšteles, – sakė ministras.

– Per vaikus šita liga ir plinta labai greitai, vaikai patys serga labai nesunkiai, bet jie parneša tą ligą namo, parneša vyresnio amžiaus žmonėms, tai, kadangi gyventojai, panašu, kad negirdi, rekomendacijos bus paskelbtos artimiausiu metu.“

Ar greitųjų testų bus galima įsigyti?

Ministras sako, kad kol kas greitųjų testų koronavirusui nustatyti tikrai nebus galima įsigyti visiems.

„Jie bus perkami centralizuotai ir naudojami tirti medikams, pareigūnams, kuriems tenka dirbti tiesiogiai ir kur rizika yra didžiausia, – sakė A. Veryga.

– Vėliau, jei gausime didelį kiekį, juos galėsime naudoti mobiliose patikros punktuose ir tik tada, jei matysime, kad gamintojai pagamins jų daug, gamintojai patys patieks juos į rinką, į vaistines, ir gyventojai galės juos įsigyti. Bet kol kas tai yra tik teorinė galimybė.“

Šią savaitę laboratoriją turi pasiekti 10 tūkstančių tyrimams atlikti skirtų reagentų, kitą savaitę 20 tūkstančių.

Paklausus apie plaučių ventiliavimo aparatus ir kiek planuojama jų įsigyti, A. Veryga sakė, kad vienintelė problema, jog sunku nuspėti viruso plitimo scenarijų.

„Žinoma, dabar planuojame pirkti su dideliu avansu. Sudėtinga yra situacija – jei suvaldysime ir neturėsime didelio ligos augimo, dalis tos įrangos tiesiog liks ir bus nepanaudota. Bet, jei jos nenusipirksime, liksime kalti, kad nenusipirkome. Dabar pirksime su tam tikru avansu“, – sakė ministras.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) praneša, kad šiandien, kovo 19 d., Lietuvoje patvirtinti du nauji koronaviruso infekcijos (COVID-19) atvejai. Vienas pacientas grįžo iš Norvegijos per Latviją, kitas – iš Ispanijos. Jie šiuo metu izoliuoti ir gydomi Klaipėdos universitetinėje ligoninėje. Šiuo metu Lietuvoje yra nustatyti 36 koronaviruso atvejai.

SAM primena, kad šiandien pradeda veikti pirmieji mobilieji punktai Vilniuje ir Kaune, kuriuose pacientams bus imami ėminiai tyrimams dėl naujojo koronaviruso. Tokie punktai palaipsniui atsidarys įvairiose savivaldybėse, kurios užtikrins reikiamas sąlygas tokių punktų veiklai. Apie jų startą visuomenei praneš SAM.

Numatyta, kad žmogus, pasireiškus bent vienam ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingam simptomui – staiga pradėjus karščiuoti, kosėti, prasidėjus dusuliui – ir, jei 14 dienų laikotarpiu iki simptomų pradžios keliavo bet kurioje užsienio šalyje ar po sąlyčio su patvirtintu ar tikėtinu koronaviruso infekcijos atveju, pirmiausia turi skambinti į Karštąją liniją trumpuoju telefono numeriu 1808.

Karštosios linijos konsultantas, įvertinęs paciento pateiktus duomenis, priims sprendimą, ar skambinantį žmogų tikslinga ištirti dėl koronaviruso infekcijos. Tuo atveju, jei žmogų bus nuspręsta tirti, jis konsultantui turės pateikti vardą, pavardę, asmens kodą, mobilaus telefono numerį, taip pat nurodyti savivaldybę, iš kurios skambina. Be to, bus klausiama, ar pacientas gali asmenine transporto priemone (pats ar būti atvežtas kito žmogaus) atvykti į mobilųjį punktą. Jei žmogus galės atvykti pats, su juo susisieks mobilaus punkto koordinatorius ir nurodys laiką ir adresą, kada jam tai padaryti.

Savarankiškai į mobilius punktus atvykę asmenys, neturintys SMS su koordinatoriaus nurodymais, nebus priimami.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (263)